reuzengebergte tsjechie

Eerste keer Tsjechië? Volg de route door Noord-Bohemen van 3 op reis!

Heb je de rondreis Tsjechië van het programma 3 op Reis gezien? Chris Zegers maakte een mooie autoreis door Noord-Bohemen en bezocht onder andere twee nationale parken en verschillende culturele bezienswaardigheden. Dat zorgde ervoor dat veel mensen nieuwsgierig werden naar Tsjechië als vakantieland (net als bij het programma Wie is de Mol?). Het is dan ook een perfecte bestemming voor een roadtrip – en makkelijk te bereiken vanuit Nederland. Wil je de route door Tsjechië van Chris ook volgen? Dan vind je hieronder de locaties die hij bezocht.

3 op reis in Boheems Zwitserland

Het begon allemaal met de aflevering van 3 op reis van 8 november 2020. Daarin reed Chris via Dresden naar Tsjechië. Direct na het passeren van de Tsjechische grens komt hij terecht in een van de mooiste Tsjechische natuurparken: Boheems Zwitserland, waar wij tijdens ons laatste bezoek aan Tsjechië ook waren.

Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië. Het is een bosrijk gebied met schitterende kloven waar je doorheen kunt varen en indrukwekkende rotspartijen. De bekendste plek is de Pravčická brána, een rotsbrug van maar liefst 16 meter hoog en de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. Wij wandelden ernaartoe en hier vind je alle informatie over die wandeling.

boheems zwitserland architectuur

Maar je kunt nog veel meer mooie wandelingen maken in Boheems Zwitserland. Ook kun je allerlei activiteiten ondernemen langs de rivier de Elbe, die vlak bij Boheems Zwitserland stroomt. Er loopt een fietsroute langs de Elbe en bij Děčín vind je een via ferrata.

3 op reis in Terezín en Kutná Hora

In de aflevering van 29 november bezocht Chris eerst de plaats Terezín tussen Boheems Zwitserland en Praag. Deze staat ook wel bekend als Theresienstadt en heeft een intrieste geschiedenis.

In de Tweede Wereldoorlog werden de bewoners gedwongen te vertrekken en werd Terezín een getto voor Joden. Vanuit Oostenrijk, Duitsland, Nederland en Tsjechië werden duizenden Joden naar deze stad gebracht. Op een gegeven moment leefden er in Terezín meer dan 53.000 mensen, terwijl de stad maar was gebouwd voor 4000 mensen. Terezín was geen vernietigingskamp, maar er stierven wel duizenden mensen door honger, uitputting en ziekte.

In het kleine fort van Terezín, de voormalige Gestapo-gevangenis, worden rondleidingen gegeven en kun je de propagandafilm zien die in Terezín werd opgenomen. Bij het kleine fort bevindt zich een gedenkmonument en een begraafplaats waar meer dan tienduizend slachtoffers zijn begraven.

Verder naar Kutná Hora

Na zijn bezoek aan Terezín ging Chris naar het middeleeuwse Kutná Hora ten oosten van Praag. Kutná Hora wordt ook wel de ‘zilverstad’ of de ‘nationale schatkist’ genoemd. Tussen de 12e en 16e eeuw werd hier zilver gedolven en dat leverde het land grote inkomsten op.

Die rijkdom is nog steeds te zien: er staan prachtige gebouwen, zoals de enorme gotische kathedraal die werd gebouwd voor de beschermheilige van de mijnwerkers, St. Barbara. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal in de wijk Sedlec. Deze kerk werd in de 18e eeuw gerestaureerd in barokstijl door de beroemde architect Santini.

In de wijk Sedlec vind je ook het bizare ossuarium: een kapel versierd met de botten van meer dan 40.000 mensen. Aan het plafond en aan de muren hangen schedels en beenderen die onderdeel zijn van altaren, kandelaren en zelfs een stadswapen.

Je kunt Kutná Hora ook prima bezoeken als uitstapje tijdens je stedentrip Praag.

3 op reis in het Reuzengebergte

De laatste aflevering van 3 op reis in Tsjechië nam ons mee naar het hoogste berggebied van het land: Het Reuzengebergte (Krkonoše). Dit berggebied in het noorden van Tsjechië. Dit berggebied vormt de grens tussen Polen en Tsjechië en heeft een unieke samenstelling aan ecosystemen die zijn ontstaan in het glaciale verleden. Het landschap bestaat uit hoge berghellingen, vlakke bergkammen, alpenweiden en mysterieuze heidevelden.

De bergen van het Reuzengebergte zijn ideaal voor liefhebbers van natuur, wandelen en skiën. Er is een goed gemarkeerd wandelnetwerk met wandelingen langs bergkammen en naar watervallen. Zelf namen wij de lift naar de top van de hoogste berg van Tsjechië (waar de grens tussen Polen en Tsjechië overheen loopt), om vervolgens omlaag te wandelen. Hier vind je een verslag van deze wandeling.

reuzengebergte tsjechie

In het Reuzengebergte staan ook enkele berghotels, zodat je ook een meerdaagse wandeling kunt maken. Een voorbeeld hiervan is Pools-Tsjechische Vriendschapspad. Deze route van 80 km doorkruist het hele gebied. Een voorbeeld van zo’n berghotel is Luční bouda, dat zelfs een brouwerij en bierspa heeft.

Een bijzondere ervaring in het Reuzengebergte is paragliden. Vanuit de lucht heb je een schitterend panorama over het landschap.

Kijk 3 op reis hier terug

De afleveringen van 3 op Reis zijn hier terug te kijken. Zelf heb ik trouwens ook al eens deze route samengesteld voor een rondreis door Tsjechië – bijvoorbeeld als je voor het eerst naar Tsjechië gaat. Download ook even mijn top 10 met mooiste plekken in Tsjechië. Wil je behalve locaties uit 3 op reis ook nog locaties uit Wie is de Mol? bezoeken, kijk dan even in deze post over Wie is de Mol?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.