Varen grot Moravsky Kras Tsjechie

Bekend van WIDM: bezienswaardigheden in Moravië in Zuidoost-Tsjechië

Het seizoen van Wie is de Mol? dat zich afspeelt in Tsjechië trapt af in Moravië. Deze regio in Oost-Tsjechië is de regio van wijn, grotten, barokke kastelen en functionalistische steden. Toen wij in Moravië op vakantie waren, bezochten we Brno en de grotten van Punkva in de Moravische Karst. Maar dankzij WIDM kwamen we erachter dat we nog wel een keertje terug mogen om andere plekken te bekijken. Hieronder alvast wat ideeën als jij ook op vakantie wilt in Moravië.

Cultuurlandschap Lednice-Valtice

Dat het zuiden van Moravië het warmste deel van Tsjechië is, merkten we tijdens onze kampeervakantie daar – we waren blij dat onze Tsjechische camping een zwembadje had.

Behalve warm is het zuiden van Moravië ook heel romantisch. Je vindt er sprookjesachtige monumenten, zoals het cultuurlandschap van Lednice-Valtice. Deze unieke plek is in de loop van de 17e en 20ste eeuw in harmonie met de natuur ontwikkeld door de adellijke familie van Liechtenstein. Het is het grootste kunstmatige landschap ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Omdat het landschap hier vlak is, kun je hier heerlijk fietsen. De 39 kilometer lange Liechtenstein-route gaat langs alle historische bezienswaardigheden van het complex, waaronder de colonnade Reistna en de chateaus Valtice en Lednice.

Chateau Lednice is een prachtig neogotisch gebouw, dat vroeger dienst deed als zomerhuis voor de familie. Tijdens een rondleiding kun je hier de schitterende houten trap en de weelderige plafondversieringen bewonderen. Ook het barokke chateau Valtice met het bijbehorende kasteelpark is een bezoek waard. In de kelders van het kasteel bevindt zich een uitgebreide wijncollectie, waar ook wijnproeverijen worden verzorgd.

Znojmo

De koningsstad Znojmo was de plaats waar wij tijdens ons verblijf in Zuid-Moravië altijd boodschappen gingen doen. De stad ligt aan de rivier de Dyje en vlak bij nationaal park Podyjí. Wij maakten in deze omgeving een mooie, korte wandeling in Vranov nad Dyjí.

Znojmo heeft een historisch centrum met middeleeuwse stadsmuren, bochtige straatjes, romantische uitzichten en sfeervolle hoekjes. Vanwege de strategische ligging aan de grens tussen Moravië en Oostenrijk was Znojmo de grootste vestingstad tussen Wenen en Praag en maakte de stad deel uit van een heel systeem van wachtforten. Veel van deze verdedigingswerken zijn bewaard gebleven en kunnen met een gids worden bezocht. Behalve het Znojmo boven de grond heeft de stad ook nog een ondergronds deel: een gangenstelsel van meer dan 27 km lang en vier verdiepingen diep.

bezienswaardigheden in Znojmo

Daarnaast is Znojmo het centrum van de Tsjechische wijn. Rondom de stad zijn uitstekende wijngaarden te vinden. Veel van die wijnmakers bieden rondleidingen en proeverijen aan, zoals in het barokke Louka-klooster. Tijdens de rondleiding bezoek je de enorme kloosterkelders, waar bijna een miljoen flessen wijn rijpen.

Mikulov

Tussen de heuvels van het Pálava-gebergte en omgeven door wijngaarden ligt de Moravische stad Mikulov. Deze stad werd al in het begin van de 12e eeuw gesticht en was eeuwenlang in het bezit van de families Liechtenstein en Dichtristein. Het barokke kasteel dat hier op een rotsachtige klif staat, is al eeuwenlang het herkenningspunt van deze Moravische stad. Nu is het Regionale Museum van Mikulov er gevestigd. Hier kun je verschillende museumtentoonstellingen, schilderijen, de kasteelbibliotheek en een gigantisch wijnvat bekijken.

Op Svatý kopeček (de heilige heuvel), één van de toppen van Pálava staat de St. Sebastian-kapel. Vanuit de stad leidt een vroegbarokke kruisweg met kapellen ernaartoe. Op de top word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad en het uitgestrekte landschap eromheen.

Mikulov is een perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht. Je kunt hier heel veel routes volgen, zoals de Zuid-Moravische wijnroute naar Pavlov of de fietsroute naar Valtice.

Brno

Brno kennen we: we maakten er deze stadswandeling tijdens onze zomervakantie in Moravië. Het is de hoofdstad van Zuid-Moravië: historisch en gezellig omdat het ook een studentenstad is vol koffie- en cocktailbars en restaurants.

Handig: je kunt ook naar Brno reizen met NS International.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brno is de burcht Špilberk, waarvandaan je uitzicht hebt op de neogotische kathedraal van St. Peter en Paul. De klok van deze kerk redde de stad van de belegering van de Zweden. Volgens de legende zouden de Zweden vertrekken als ze Brno voor 12.00 uur niet hadden verslagen. De inwoners bedachten een oplossing: de klok een uur eerder luiden. Nog steeds hoor je om 11.00 uur de klok twaalf keer slaan.

uitzicht brno tsjechie

Een andere interessante kerk is de St. Jacob-kerk. Deze kerk heeft een 92 meter hoge toren en het op een na grootste knekelhuis van Europa, waar de overblijfselen van meer dan 50.000 mensen rusten.

Het plein Zelený Trh in centrum van Brno bevat ook een geheim. Onder de straat bevindt zich een ondergronds gangenstelsel dat werd gebruikt als opslagplaats.

Brno plein Tsjechie

Het UNESCO-monument van Brno is Villa Tugendhat, het functionalistische juweeltje van architect Ludwig Mies van der Rohe. Het gebouw heeft niet alleen een interessante geschiedenis, maar ook een prachtige onyxmuur en allerlei moderne faciliteiten die uniek waren in de tijd dat deze villa werd gebouwd. Over het huis is een boek geschreven met de titel Sklenený pokoj (ook wel The Glass Room). In 2019 werd het verfilmd als The Affair met Carice van Houten in de hoofdrol.

villa tugendhad bezienswaardigheden tsjechie

Moravische Karst

Ook de Moravische Karst kennen we uit eigen ervaring. Dit is het grootste en mooiste karstgebied van Midden-Europa. Het ligt ten noorden van Brno. De Moravische Karst is een enorm grottenstelsel met rivieren, stalactieten, gewelven en kloven. Er zijn vijf grotten die je kunt bezoeken, waaronder de Punkva-grotten, waar je met een boot de ondergrondse wereld ontdekt en de schitterende druipstenen kunt bewonderen.

Varen grot Moravsky Kras Tsjechie

De rivier de Punkva is de langste ondergrondse rivier in Tsjechië. De Macocha-kloof is zo’n 138 meter diep en er doen allerlei angstaanjagende verhalen over de ronde.

Grot Tsjechie

In de Kateřinské-grotten vind je stalagmieten tot 4 meter lang en de grootste ondergrondse ruimte van de Moravische Karst. Dankzij de geweldige akoestiek vinden er regelmatig concerten plaats.

Zlín

De Oost-Moravische stad Zlín in het oosten van Moravië is sinds Wie is de Mol? met stip binnengekomen op mijn verlanglijstje. De stad werd groot door Tomáš Baťa, de grondlegger van de beroemde schoenenfabriek en later ook burgemeester van Zlín. Eind jaren dertig was Baťa een schoenenexporteur met vestigingen over de hele wereld. De eerste schoenenzaak in Nederland werd in 1922 in Amsterdam geopend en ik kan me nog wel herinneren dat ik als kind ook Bata-schoenen had.

Door die enorme economische groei had Zlín te weinig huizen om alle werknemers van onderdak te voorzien. Baťa besloot daarom huizen te laten bouwen. Hij vormde zo een unieke stad met een indrukwekkende moderne, economische en functionele architectuur.

In Zlín bouwde Bata ook de eerste wolkenkrabber van het toenmalige Tsjecho-Slowakije. Je kunt het gebouw (Building 21) en het kantoor van Baťa, dat is gevestigd in een lift, in Zlín bezoeken.

Het 14|15 Baťa Institute is een museum met de expositie ‘het Baťa-principe’. In het Museum voor Schoenmakerij in Zlín kom je meer te weten over de modellen en de geschiedenis van de schoenenproductie.

Tomáš Baťa overleed bij een vliegtuigongeluk en omdat hij zo belangrijk was voor Zlín en Tsjechië, werd als herinnering het Baťa-kanaal aangelegd. Dit kanaal is een ongelofelijk stukje architectonisch ontwerp en je kunt er nu een mooie boottocht of fietstocht maken.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.