uitzicht rotsen wandeling tsjechie

Rotsen, grotten en een ondergronds meer in het Boheems Paradijs (Český ráj) in Tsjechië

Het Boheems Paradijs (Český ráj) is een van de mooiste stukjes Tsjechië die ik ken. Dit gebied ligt zo’n honderd kilometer ten noordoosten van Praag en is dus goed te combineren is met een stedentrip. Je vindt er indrukwekkende rotsen, grotten en kastelen. Als je Tsjechië nog niet zelf hebt bezocht, ken je de Tsjechische kastelen, rotsen en grotten misschien wel van Wie is de Mol? in Tsjechië. Hieronder vertel ik je wat onze favoriete plekjes in het Boheems paradijs zijn als we op vakantie gaan naar Tsjechië.

Wandelen tussen rotszuilen

De belangrijkste bezienswaardigheid in het Boheems paradijs zijn de rotssteden van zandsteen die je hier vindt. Bewegingen van de aardkorst en erosie door wind, regen en temperatuurverschillen hebben van wat ooit een zeebodem was hoge zuilen gevormd. Ze zijn al sinds 1955 beschermd en sinds 2005 is dit gebied een geopark van UNESCO. Bijzonder om te zien en prachtig om doorheen en overheen te wandelen. Fietsen kan trouwens ook heel goed, want er rijden hier zelfs speciale fietsbussen die je met fiets en al naar de beginpunten van de mooiste routes brengen.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Prachovské skaly

Een goede plek om te gaan wandelen zijn de Prachovské skaly (de rotsen van Prachov). Deze ‘rotsstad’ bij Jičín is al sinds 1933 een beschermd natuurgebied en tussen de ongeveer 300 rotszuilen zijn routes met verschillende lengtes uitgezet. Ze brengen je door smalle kloven en tussen bomen en rotsen door naar verschillende uitkijkpunten. Bij goed weer en in het klimseizoen (april-oktober) is de kans groot dat je ook klimmers in actie kunt zien.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Elke rotszuil van de Prachovské skaly heeft een eigen naam, vaak naar aanleiding van de vorm of degene die hem als eerste heeft beklommen. Vlak bij de benedeningang van Prachovské skaly vind je bijvoorbeeld Krakonoš, de berggeest die, vaak in de gedaante van een reus met een baard, over het Reuzengebergte waakt. De eerste rotszuil die in (1907) bedwongen werd door rotsklimmers, heet de Monnik en is herkenbaar aan de Tsjechische vlag op de top.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Besedice

Ook bij Besedice kun je mooi wandelen over, onder en tussen enorme rotsblokken. Toen wij met het hele gezin in Tsjechië waren, volgden we de gele route en plukten de kinderen onderweg heel veel bosbessen. Het stalletje bij de parkeerplaats verkocht de lekkerste aardappelpannenkoekjes die ik ooit heb geproefd.

Met kinderen naar het Boheems Paradijs

Ook in de rest van het Boheems Paradijs hebben veel rotsformaties naar aanleiding van hun vorm een spannende naam gekregen, zoals Duivelshand of Drakenrotsen. Er zijn vaak ook sprookjes en legendes aan verbonden. Dat maakt het Boheems Paradijs een leuke bestemming met kinderen. Bij de VVV van ‘sprookjesstad’ Jičín kun je het Engelstalige boekje Twelve folk-tales from the Bohemian Paradise kopen, met legendes die te maken hebben met plekken in deze regio. Er is ook een bijbehorende plattegrond: Beyond the legends of the Bohemian Paradise. Leuk om tijdens het wandelen over te kunnen vertellen. Ik herinner me zelfs een avond waarop ik in onze voortent zat te vertellen uit dit boekje. Dat werd een gezellige drukte, want steeds meer kinderen van de camping kwamen ademloos meeluisteren.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Zelf leren rotsklimmen

Wil je zelf gaan rotsklimmen? Bedenk dan wel dat dit alleen met een geldige vergunning mag. Je kunt er ook voor kiezen om een klimcursus te volgen. Zelf ging ik daarvoor naar de Suché skaly (droge rotsen), waar Jiří Odnoha van Horolezecká škola Český ráj (klimschool Boheems Paradijs) me in een harnas hees, zodat ik veilig een stukje van deze rotswand kon bedwingen.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Kastelen

Maar de rotsformaties zijn niet het enige dat het Boheems Paradijs te bieden heeft. Tsjechië is een echt kastelenland en ook het Boheems Paradijs heeft een paar mooie exemplaren. Al in de twaalfde eeuw werden hier de eerste kastelen gebouwd. De rotsen vormden van nature een mooie, strategische locatie.

Van sommige kastelen is niet veel meer over, zoals van Trosky, een ruïne van een burcht uit de veertiende eeuw die is uitgegroeid tot het symbool van dit gebied. Hij is zelfs te zien in een van de emblemen van de astronomische klok op het Plein Oude Stad in Praag. De twee torens die resteren van Trosky, bevinden zich op basaltrotsen die 16 miljoen jaar geleden zijn gevormd door vulkaanuitbarstingen. Je kunt ze bijna niet missen als je door het Boheems Paradijs rijdt, fietst of wandelt.

Boheems Paradijs in Tsjechië
Trosky met daarachter de berg Ještěd met een opvallende toren erop

Er zit een leuk verhaal vast aan deze ruïne. Heel lang geleden zou hier een kasteelheer hebben gewoond met zijn moeder en zijn kersverse echtgenote. Die laatste kon niet goed opschieten met haar schoonmoeder en dat was geheel wederzijds. Op een dag moest de kasteelheer op pad voor een of ander heldhaftig avontuur. De twee dames moesten op het kasteel passen en konden het daarbij zo slecht eens worden, dat ze zich ieder terugtrokken in een van de torens en elkaar vanaf de torens verwijten toeschreeuwden. Helaas kwam de kasteelheer nooit meer terug van zijn veldtocht. Het kasteel verviel tot een ruïne, maar als het hard waait en je luistert goed, kun je de kijvende wijven nog naar elkaar horen joelen. Daarom hebben de twee torenruïnes, die je allebei kunt bezoeken, de namen Baba (oud wijf) en Panna (maagd) meegekregen. Ook spannend: onder de ruïnes ligt een nog niet verkend gangenstelsel.

Een ander kasteel. Hrubá skala (letterlijk ruwe rots) is juist prima bewaard gebleven. Het ligt in Hruboskalsko, een gebied met 400 zandstenen zuilen tot wel 55 m hoog. Al in de veertiende eeuw werd hier op de zandstenen rotsen een burcht gebouwd. In de tweede helft van de zestiende eeuw werd de burcht omgebouwd tot een voor die tijd modern verblijf voor de adel en in de negentiende eeuw werd er nog een keer verbouwd, deze keer naar de neogotische stijl. Nu is het een hotel-restaurant en een mooie plek voor een lekkere (en betaalbare!) Tsjechische goulash voor of na een wandeling door de rotssteden.

Boheems Paradijs in Tsjechië kasteel Hruba Skala

In kasteel Staré Hrady kun je door een heks en een prinses worden rondgeleid over de ‘sprookjeszolder’ en door de ‘sprookjeskelder’. Ook zijn er dieren te zien, zoals eekhoorns, muizen en een uil.

Op sommige kastelen in het Boheems Paradijs worden jaarlijks historische festivals met markten, steekspelen etc. georganiseerd. Zeker de moeite waard om even na te kijken als je met kinderen op vakantie gaat in dit gebied.

Boheems Paradijs in Tsjechië

De grotten van Bozkov: ondergronds meer in Tsjechië

Als je wilt zien wat erosie door water ondergronds met zandsteen doet, kun je je laten rondleiden door de grotten van Bozkov (Bozkovské dolomitové jeskyně). Samen vormen ze een meer dan 1000 meter lang grottenstelsel. In de grotten bevindt zich het grootste ondergrondse meer in Tsjechië. Het heldere, blauwgroene water ziet er schitterned uit. Neem wel wat warms mee om aan te trekken, want in de grotten is het het hele jaar door 7 graden.

St’astná zeme (speeltuin en geopark)

Als je met kinderen in het Boheems Paradijs bent, wil je vast ook wel naar deze grote speeltuin met houten speeltoestellen. Het park heeft ook een geopark waar kinderen de natuur kunnen ontdekken, bijvoorbeeld door water door een nagemaakte rivierbedding te laten stromen, zodat je kon zien waar zich zand afzette en waar het werd weggespoeld. Ook kunnen kinderen er een stukje rijden op een paard.

Skoda-museum

Vanuit het Boheems Paradijs kun je naar Mladá Boleslav rijden voor een bezoek aan het Skoda-museum. Daar staan allerlei oude en nieuwe modellen. In een film is te zien hoe een auto in elkaar wordt gezet. Op afspraak kun je ook de Skoda-fabriek bezoeken.

Tandradbaan Tanvald-Korenov

Vanuit Tanvald kun je een rit maken met de tandradbaan naar Korenov. De tandradbaan maakt over een traject van 12 km een klim van 235 meter het Reuzengebergte op. Daarbij gaat hij door vijf tunnels, waarvan er één 940 meter lang is. In Korenov is ook een klein museum over de tandradbaan.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

10 reacties

 1. Dankjewel Sandra, voor je foto’s en boeiende uitleg. Nu twijfel ik niet meer welk deel van Tjechie ik wil bezoeken. Natuurlijk het reuzengebergte!

 2. Prachtig Sandra.
  Wij willen er heen maar hebben een stel vrienden mee die niet goed kunnen wandelen, kunnen die met de auto door het bos rijden?

 3. Het boheems paradijs lijkt mij wel wat! Vind het wel erg lastig om een accommodatie te vinden wat hier een beetje dichtbij ligt. Vinden het niet erg om een stukje te rijden voor de mooie natuur maar om te verblijven dichtbij die mooie natuur zou perfect zijn. Daarentegen vinden wij terrasjes en een beetje reuring ook wel leuk!

 4. Dag Sandra,

  Dank je voor al deze mooie tips!
  We gaan in juni dit jaar op pad met de camper en zullen jouw tips hier zeker gebruiken.
  Nu al zin in, top !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.