Boomkroonpad Lipno

In de winter naar het boomkroonpad van Lipno nad Vltavou

Behalve skiën, schaatsen, varen, vissen en al het andere wat je in de verschillende seizoenen kunt doen tijdens een verblijf op Landal Marina Lipno in Lipno nad Vltavou in Tsjechië, is er ook nog een bijzondere bezienswaardigheid te vinden: het boomkroonpad van Lipno. Op een zonnige middag tijdens onze wintersportvakantie wandelden we de 901 meter hoge Kramolín op om het boomkroonpad te bekijken.

Boomkroonpad Lipno aan de voet


Dit boomkroonpad, Stezka korunami stromu, is het eerste en op dit moment enige boomkroonpad in Tsjechië.  Het is nog vrij nieuw: het staat er sinds 2012. Je kunt er op verschillende manieren komen: met de stoeltjeslift als je op ski’s bent (je ski’s kun je met de Lipno Card gratis stallen aan de voet van het boomkroonpad en bovendien krijg je dan een paar schoenen mee om het boomkroonpad mee te beklimmen), met een speciale pendelbus die ook gratis is met de Lipno Card, of lopend zoals wij deden. Naar boven is het best een flinke klim – totdat je de voet van het boomkroonpad hebt bereikt. Want het boomkroonpad zelf is heel relaxt te beklimmen omdat het heel geleidelijk oploopt. Hierdoor, en doordat het pad 2,5 meter breed is, is het ook goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Alleen het laatste stukje heeft een kleine trap, die is voorzien van een invalidenlift.

Vergeet niet voordat je het boomkroonpad betreedt het belletje bij de ingang te luiden en een wens te doen.

Boomkroonpad Lipno ingang

Dan loop je over het eerste deel van het boomkroonpad, dat bestaat uit een houten loopbrug van 372 meter lang. Deze brengt je met een stijging van 2 – 6% tot een hoogte van 24 meter.

Boomkroonpad Lipno omhoog wandelen

Onderweg kom je borden tegen met informatie over de bomen en dieren die je hier kunt zien.

Boomkroonpad Lipno informatiepunt

Erg leuk zijn de ‘hindernissen’ onderweg. Je kunt altijd kiezen of je de hindernis wilt nemen, of liever over het gewone pad wilt lopen. Natuurlijk zorgen de veiligheidsnetten ervoor dat je nooit echt kunt vallen, maar het is toch best spannend om op zo’n hoogte over smalle of wiebelende balken te lopen, of andere capriolen uit te halen.

Boomkroonpad Lipno hindernis

Daarna gaat het wandelpad nog 303 meter verder over de 40 meter hoge toren.

Boomkroonpad Lipno toren

Als je dan eenmaal boven bent, heb je een prachtig uitzicht op het Lipnomeer (altijd leuk om te kijken of je je accommodatie kunt vinden), de Oostenrijkse bergen en de skipistes aan de andere kant van de Kramolín.

Boomkroonpad Lipno uitzicht Lipnomeer

Als je uitgekeken (of uitgewaaid) bent, kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te wandelen. Wil je liever iets spannenders, dan neem je de 52 meter lange glijbaan naar beneden. Hiervoor moet je wel een apart kaartje kopen bij de kassa beneden.

Boomkroonpad Lipno glijbaan

Onze meiden durfden het wel aan en na een warme chocolademelk op een zonnig terras aan de top van de Kramolín wandelden we over de route waarlangs je in de zomer met de step kunt afdalen weer naar Lipno.

Boomkroonpad Lipno terug wandelen


Ik was ook al eens in de zomer op het boomkroonpad van Lipno geweest en vond het toen al erg de moeite waard – zowel bij daglicht als in de avond, wanneer het hele pad verlicht is. Nu weet ik dat het ook in de winter een leuk uitstapje is, zeker als het mooi weer is. Trek wel wat warms aan, want op die hoogte en in de wind kan het veel frisser aanvoelen dan aan de grond.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij werden uitgenodigd om Lipno nad Vltavou te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

9 reacties

  1. Leuk verhaal, maar er staat 50 km westelijk van lipno bij Prachatice nog zo’n mooie houten toren in de vorm van een cigaar die je tot boven de bomen over het oerbos van de Bobin laat kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.