kasteel brno tsjechie binnen

Stedentrip Brno in Tsjechië: leuk zoekplaatje voor jong en oud

Hoe maak je een stadswandeling leuk voor kinderen? Maak er een speurtocht van! De Tsjechische stad Brno leent zich hier prima voor, want het centrum blijkt een leuk zoekplaatje. Voor onze stedentrip Brno parkeerden wij de auto in de parkeergarage van Janáčkovo Divadlo en zetten onze speurneuzen aan het werk.

Handig: je kunt ook naar Brno reizen met NS International.

Blotebillenkerk

Eerst liepen we naar de Sint Jacobskerk op Jakubské náměstí. Of moeten we het de Blotebillenkerk noemen? Kijk maar eens naar een van de ramen in de toren… Aan de ene kant schaamt het mannetje zich nog en houdt zijn ene hand voor zijn gezicht en zijn andere voor zijn billen. Maar aan de andere kant laat hij lachend zijn billen zien.

Brno Sint Jacobskerk

 

Het is zwart en het draait…

Iets verderop ligt het Vrijheidsplein: Náměstí Svobody. Je ziet vast wel welke gebouwen oud zijn, en welke modern. En kun je raden wat dat zwarte ding is? Het is een klok. Op het bord dat erbij staat, staat hoe hij werkt.

Brno Namesti Svobody

Wat klopt hier niet?

Van het Náměstí Svobody is het maar een klein stukje lopen naar het Oude Stadhuis van Brno. Kijk maar eens wat hier niet klopt: de middelste spits is gedraaid! Volgens de legende heeft de bouwmeester van het stadhuis dit uit wraak gedaan, omdat hij niet volgens afspraak betaald kreeg.

Brno Oude Stadhuis

Krokodil of draak?

Loop dan onder de doorgang van de toren door en kijk omhoog. Hangt daar echt een krokodil? Of is het de draak die het symbool is voor de stad Brno? Aan het wiel aan de muur zit ook een verhaal vast. Het is gemaakt in 1638, toen Jiří Birk wedde dat hij tussen zonsopkomst en het sluiten van de stadspoorten van Brno een wiel kon maken en van Lednice naar Brno kon brengen. Toen het hem lukte, werd het wiel hier opgehangen.

Brno draak of krokodil

Gezicht in de muur

Als je van het Oude Stadhuis naar de Mečová-straat loopt en je omdraait, zie je links in de muur van het stadhuis ook iets bijzonders. Het is het gezicht van een raadsheer die werd ingemetseld omdat hij de stad had willen verraden.

Brno ingemetseld gezicht

Vanaf dit punt liepen we eerst naar de Petrus- en Pauluskathedraal. Dat is heuvelopwaarts en het was erg heet, dus eerlijk is eerlijk: de eerste klachten kwamen binnen. Maar die waren weer gauw vergeten toen we onverwacht deze deurkruk tegenkwamen. Daarna ging het gelukkig alweer snel naar beneden.

Brno deurklink

Tsjechische mummies

Wil je nog even griezelen? Dan kun je in Brno ook mummies zien. Je vindt ze aan het einde van dit steegje aan Kapucínské náměstí.

Brno mummies steegje

De mummies zijn geen Egyptische farao’s, maar Tsjechische monniken en vooraanstaande burgers die in de crypte van de Kapucijnerkerk werden gelegd en daar door de samenstelling van de bodem en de ventilatie via de zuilen gemummificeerd werden.

Brno mummies

Na een stille wandeling door de crypte, die voor de kinderen fascinerend, maar toch ook wel erg spannend was, stapten we weer de brandende zon in en gingen we snel op zoek naar een ijsje.

Wat erg fijn is als je Brno bezoekt, is dat op veel plaatsen duidelijke bordjes staan naar belangrijke toeristische trekpleisters. Bij de VVV van Brno vind je een stadsgids met verschillende wandelingen erin, zoals een wandeling langs functionalistische architectuur en een langs plekken waaraan een verhaal vastzit. Onze wandelroute langs plekken waaraan een verhaal vastzit was 3 kilometer lang. Een ander voordeel van Brno is dat alles erg dicht bij elkaar ligt, zodat je al snel de weg leert kennen en in korte tijd veel kunt zien.

Uitstapjes in en om Brno

  • Binnen de stadsgrenzen van Brno, in het bos langs de rivier de Svratka, ligt een klimpark met routes voor iedereen, van de allerkleinsten tot gevorderde klimmers.
  • De burcht van Brno, Špilberk.
  • Villa Tugendhat: Deze villa, die in 1930 voltooid werd, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Net als ‘onze’ Rietvelt ging architect Ludwig Miese van der Rohe op een vernieuwende manier om met de functionaliteit van ruimtes, en met de grenzen tussen binnen en buiten, die hij zo veel mogelijk wilde laten vervagen. Maar Villa Tugendhat is niet het enige architectonische hoogstandje in Brno. Er is zelfs een speciale wandelroute van 4,3 kilometer die in het teken staat van functionalistische architectuur.
  • Ten noorden van Brno ligt een dorpje uit het Wilde Westen, waar je goud kunt zoeken en kunt gooien met een tomahawk.
  • dinopark Vyskov met enorme modellen van dinosaurussen die bewegen en geluid maken
  • kasteel Veveri waar je ook met een boot vanuit Brno naartoe kunt
  • De dierentuin van Brno met 250 verschillende diersoorten, waaronder bruine beren en ijsberen. Het dierenpark heeft een wel heel bijzondere dependance: in het Oude Stadhuis kun je in wel 84 aquaria allerlei waterplanten en -dieren bewonderen.
  • Sprookjeskasteel Pernštejn
  • Natuurgebied Moravský Kras waar de natuur indrukwekkende steenformaties en grotten heeft doen ontstaan. Je kunt er varen over de onderaardse rivier de Punkva of een kabelbaan nemen naar een duizelingwekkend uitkijkpunt.

Ben je met kerst in Brno? Hier lees je alles over de kerstmarkten in Brno.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.