buurman en buurman broumov

Nieuwe klusavonturen van Buurman en Buurman in de bioscoop

Hoera, er zijn weer nieuwe avonturen van Buurman en Buurman! De Tsjechische klushelden zijn met hun tijd meegegaan en gebruiken tegenwoordig ook zonnepanelen en een drone om hun klussen tot een goed (of in ieder geval spectaculair) einde te brengen.

Buurman en Buurman in de bioscoop

Het is niet de eerste keer dat de Tsjechische buurmannen te zien zijn op het grote witte doek. In 2016 verscheen de compilatiefilm: Al 40 jaar de beste vrienden met 7 nog niet eerder vertoonde afleveringen.

En nu is er dus een nieuwe film, die vanaf 26 april 2018 in de bioscoop te zien is: Buurman en buurman hebben een nieuw huis.

De film duurt ongeveer een uur en bevat weer 7 nieuwe klusavonturen, waarbij het lijkt alsof de buurmannen zelf naar de filmpjes zitten te kijken.  De afleveringen zijn:

 • Bezige bijen: ik durfde bijna niet te kijken toen de buurmannen probeerden een zwerm bijen te vangen. Brrrrr!
 • De grasmaaier: over de voor- en nadelen van een grasmaaier op zonnepanelen
 • De mol: als mol kun je beter een ander grasveldje kiezen, want de buurmannen schrikken echt nergens voor terug
 • De draaimolen: wat bedoeld was als fitnessapparaat, wordt al gauw een echte kermisattractie
 • Het hek: zijn het geen bijen of mollen, dan zijn het wel konijnen. Ook daarmee weten de buurmannen wel raad.
 • De schoorsteen: de buurmannen maken van hun schoorsteen een compleet zwart gat.
 • De verstopte gootsteen: zelfs als de buurmannen niet samen klussen, maar apart van elkaar aan het poetsen zijn, eindigt dat met gaten in de muren.

Wist je dat jij Tsjechisch spreekt?

Natuurlijk klinken er ook in deze film weer regelmatig kreten als:

 • Ho ho!
 • Oh jee….
 • Hé, die is kapot!
 • Wacht es effetjes…
 • Effe kijken hoor…
 • Huppatee!
 • Niet slecht….

En natuurlijk: “Voor mekaar buur. A je to!” Waarschijnlijk ken je die kreet wel en misschien gebruik je hem zelf wel eens. Maar wist je dat je daarmee een beetje Tsjechisch spreekt? Niet voor niets zeggen de buurmannen er in sommige filmpjes bij: “Zoals de Tsjechen zeggen.” “A je to!” betekent zoiets als “En dat is dat!”

De geschiedenis van Buurman en Buurman

Die buurmannen hebben trouwens ook een naam: Pat en Mat. Kijk maar op hun voordeuren in deze aflevering:

Pat en Mat zijn in 1976 ‘geboren’ in Tsjecho-Slowakije. Toen heetten ze nog Kuťáci (Prutsers) en hadden ze nog geen hoofddeksels op, maar wel wenkbrauwen. Hun geestelijke vaders zijn Lubomír Beneš en Vladimír Jiránek en dat aanstekelijke harmonicadeuntje dat hun geklungel vaak begeleidt is gecomponeerd door Petr Skoumal. Toen ze beroemd genoeg waren om op de Slowaakse televisie te komen, veranderde de titel in  … A je to! en sinds 1989 heten ze Pat en Mat.

Even voor de duidelijkheid: Pat is de buurman met een gele trui en een baret. Hij woont op nummer 12, het groene huis links. Mat heeft een muts en een rode trui en woont op nummer 13 in het gele huis rechts. Zijn rode trui moest hij trouwens tussen 1979 en 1985 inruilen voor een grijze, omdat de Sovjet-censuur had bedacht dat de rode en gele outfits waren gekozen om China en de Sovjet-Unie belachelijk te maken. Er mocht natuurlijk niet gesuggereerd worden dat die twee landen zich zo stuntelig gedroegen.

Nederland als uitzondering

Buurman en buurman zijn in veel landen bekend, maar Pat en Mat in Nederland zijn net iets anders dan in andere landen. Aan de ene kant noemt de Nederlandse versie de buurmannen bij uitzondering niet bij hun naam. Aan de andere kant is de Nederlandse versie bijzonder omdat de buurmannen erin praten. Die gesprekken zijn geen vertaling van een bestaande Tsjechische tekst, want die is er eigenlijk helemaal niet. Kees Prins en Siem van Leeuwen bedenken hun eigen gortdroge commentaar bij de klussen die de buurmannen ondernemen. Er is zelfs een documentaire gemaakt waarin te zien is hoe ze dat doen. Een korte indruk krijg je hier:

Alleen de eerste afleveringen bij de NCRV, onder de naam De twee stuntels, hadden dat commentaar niet. Sinds 1986 zendt de VPRO de afleveringen van ongeveer 7 minuten uit met commentaar. Af en toe komen er nieuwe afleveringen bij, zoals verloren gewaande filmpjes en nieuw gemaakte afleveringen (onder andere door Patmat film, de filmstudio van de zoon van Lubomír Beneš, Marek). De nieuwste afleveringen zijn iets langer en hebben ook in het Tsjechisch tekst erbij.

Buur & buur als rolmodellen

De buurmannen maken er altijd een potje van. Ze kunnen wel heel hard ‘A je to!’ roepen, maar eigenlijk is de boel altijd gesloopt na zo’n klussessie. Toch kunnen we allemaal wat van ze leren: hoe erg het ook misloopt, ze blijven altijd optimistisch. Buur & Buur zijn ontzettend creatief en denken altijd ‘outside the box’. Of iets veilig is, of ergens wel of niet voor bedoeld, doet er niet toe. Van proberen kun je leren en fouten bestaan niet, alleen leermomenten. Wat een doorzetters!

Buurman en Buurman in het theater

Geen wonder dus dat ze zo populair zijn. Behalve op televisie en in de bioscoop zijn de buurmannen ook regelmatig te zien in het theater. Op dit moment kun je naar de theatershow A je to.

Spullen en spelletjes

In Tsjechië zijn allerlei spullen te koop met de buurmannen erop: knuffels, tandpasta, pakjes drinken, boeken, notitieboekjes, spelletjes, textiel. Tijdens onze vakanties in Tsjechië shoppen we dan ook graag leuke Buurman & Buurman- spulletjes. Het leukste wat ik ooit heb gezien, was een echte klusbus met een levensgrote Pat en Mat achterop. Ook deze ramen van een verzekeringsmaatschappij vond ik erg leuk. Er staat bij: “Wij hebben een verzekering voor iedereen.”

Buurman en Buurman

Maar ook in Nederland kunnen we er wat van, met behalve dvd’s met de afleveringen ook dekbedovertrekken, boekjes, Buurman & Buurman-koekjes en nog veel meer. Er is zelfs een hele reeks spelletjes uitgebracht.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Just Games en Just Entertainment.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

14 reacties

 1. Mijn zoontje en zijn beste maatje zijn helemaal fan van Buurman en Buurman. Regelmatig wordt er door de twee een citaat van Pat en Mat aangehaald ‘dat strijkijzer van jou, dat strijkijzer van jou dat heb ik het raam uitgekegeld’. Onlangs maakte de moeder van z’n maatje een t shirt voor de mannetjes met op de voorkant Pat en Mat en achterop het favoriete citaat. Met het t shirt aan zijn de heren helemaal in hun rol……als dat geen echte fans zijn…..Ik zou ze graag verblijden met een bezoekje aan de film en uiteraard met de rest van het pakket.

 2. het is zo heerlijk tijdloos. Zowel onze meiden (en veel van de kinderen van onze vrienden) en wij ouders vinden t leuk. In de vriendengroep roepen we geregeld Buurman&Buurman kreten . Wat dan weer tot vragende ogen bij de kinderen leidt omdat t n ‘kinderserie’ is

 3. Voor mijn lieve neefjes Hidde en Wobbe!
  Dan kunnen ze nog meer avonturen beleven!
  Ze spelen de avonturen van Buurman & Buurman dagelijks na en maken er hun eigen avontuur van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.