Het belletje van de Nederlandse Camping Chvalšiny in Tsjechië

In 2008 nam ik mijn man, een verstokt Scandinavië-fan, voor het eerst mee naar Tsjechië. Ik moet toegeven dat ik wel een beetje in de rats zat, want hoewel ik het tijdens onze eerste vakantie samen in 2007 goed naar mijn zin had gehad in Zweden, hoopte ik toch ook wel dat Tsjechië bij hem in de smaak zou vallen. Ik hoopte er namelijk nog veel vaker te gaan komen met zijn allen…

eigenaars Camping Chvalsiny Jan en Ans Nijmeijer

Gelukkig liep het allemaal goed af, en dat was voor een groot deel te danken aan Camping Chvalšiny van het Nederlandse echtpaar Jan en Ans Nijmeijer. Na ruim een week op een camping in de buurt van Praag hadden we één nacht op een camping aan het Lipnomeer gestaan, maar daar vonden we het veel te vol. Na een kleine verkenningsronde kwamen we iets verderop terecht: op Camping Chvalšiny, waar we de rest van onze vakantie een heerlijke tijd hadden. We vonden het een ideale plek voor ons gezin met drie (toen nog) kleine kinderen: de jongste was een baby, de middelste net 2 en de oudste was 5. Ze vermaakten zich overdag prima en ’s avonds voor het slapengaan rinkelde het belletje van Ans: tijd voor een verhaaltje! In dit interview vertelt diezelfde Ans haar eigen verhaal.

Van Frankrijk naar Oostblok

Samen met haar man Jan besloot ze na jarenlang op vakantie te zijn geweest in Frankrijk om na de val van de muur ook eens een kijkje te nemen in het Oostblok. Meerdere zomervakanties achter elkaar trokken ze vier weken lang door Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Vooral Tsjechië en Slowakije vonden ze prachtig: met veel rust, ruimte en natuur, maar ook met mooie dorpen, steden en kastelen.

“Dat zouden wij anders doen”

Over de campings waren Jan en Ans minder enthousiast: die waren in die tijd niet veel soeps. Bij elke slechte camping sloegen ze aan het fantaseren over hoe ze het zelf zouden aanpakken. Zo groeide het idee om zelf wat te beginnen. Eind 1997 kochten ze een stuk grond en begonnen ze van 0 af aan met het verwezenlijken van hun droom. Dat ging niet meteen van een leien dakje, want in het eerste jaar verbrijzelde Jan zijn knie. Bijna lag de droom aan duigen, maar met behulp van familie kon de camping toch open in 1998.

Camping Chvalsiny

Geen dag hetzelfde

Inmiddels wonen ze alweer 18 jaar in Tsjechië. Nog steeds is het soms, vooral bij grote gebeurtenissen, lastig om ver weg te zijn van familie en vrienden. Maar de komst van Skype heeft de communicatie een stuk makkelijker gemaakt. Verder worden Ans en Jan erg gelukkig van het heerlijke buitenleven en van het (blijven) werken aan hun droom. Ans ontwikkelt een leuk animatieprogramma en zorgt voor de uitvoering daarvan, en Jan is druk met ontwerpen bedenken en bouwen.

pizza eten op Camping Chvalsiny

Natuurlijk worden Jan en Ans vooral blij van alle gasten die elke zomer een fijne vakantie beleven op de camping. Dan zijn ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat druk in de weer met receptiewerk, het animatieprogramma, gras maaien, reparaties, dieren voeren, hokken verschonen, in de Bistro helpen, van alles regelen, de tuin onderhouden en ga zo maar door. Maar ook de andere dingen gaan gewoon door, zoals de hond uitlaten, boodschappen doen en eten koken. Al met al is geen dag hetzelfde.

receptie Camping Chvalsiny

In de winter zijn Ans en Jan afwisselend in Tsjechië en Nederland, waar ze nog een appartement hebben. Jan is dan wat meer in Tsjechië om van alles te bouwen. Ans onderhoudt intussen de contacten in Nederland en promoot de camping op verschillende beurzen. Maar de winter is ook de tijd waarin ze lekker bijkomen en samen op vakantie gaan.

Een nieuwe generatie

Het komende seizoen is een belangrijke mijlpaal voor de familie Nijmeijer. De jongste dochter van Jan en Ans komt namelijk samen met haar vriend op de camping werken. Allebei hebben ze hun baan opgezegd om het roer helemaal om te gooien en in de toekomst de camping over te nemen. De invloed van deze generatie is nu al duidelijk te zien in de vorm van een gloednieuwe website.

Tips voor dromers

De tips die Jan en Ans in petto hebben voor mensen die er ook van dromen om te emigreren, zullen ze ongetwijfeld ook aan hun eigen dochter hebben meegegeven:

  • Bedenk goed waaraan je begint: zijn je verwachtingen reëel, kun je ervan leven?
  • Verdiep je in de taal en cultuur.
  • Maar volg vooral je hart.

Camping Chvalšiny vind je hier:

www.CampingChvalsiny.nl
(klik hier voor de ANWB-info over deze camping)
Chvalšiny 321
382 08 Chvalšiny (Tsjechië)
Tel. +420 380 739123

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

3 reacties

  1. Ik vind het altijd heerlijk om te lezen hoe andere ondernemers het doen. Vooral het deel ‘maar hoe ga je er dan van leven’ slaan te veel starters over onder het mom ‘dat komt wel’, maar is toch goed om daar van te voren over na te denken.

  2. Leuk om te lezen. Het lijkt inderdaad allemaal zo mooi en makkelijk, maar er moet ook hard gewerkt worden om er echt een succes van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.