camping Chvalsiny in Tsjechie

Camping Chvalšiny in Tsjechië: veel Nederlanders en activiteiten

In 2008 nam ik mijn man, een verstokt Scandinavië-fan, voor het eerst mee naar Tsjechië. Ik hoopte dat Tsjechië bij hem in de smaak zou vallen. Gelukkig kwam dat helemaal goed – mede dankzij een fijne camping (toen nog van Nederlandse eigenaren) die we vonden: Camping Chvalšiny. In 2023 gingen we terug naar deze camping. Sommige dingen waren hetzelfde, sommige waren veranderd. Maar als jij op zoek bent naar een fijne camping in Tsjechië, zou dit nog steeds wel eens een goede keuze kunnen zijn. Dat hangt van een paar dingen af – hieronder vertel ik er meer over.

Flink gegroeid

Toen we 15 jaar geleden op Camping Chvalšiny waren, was het er heerlijk knus en rustig – precies waar we van houden. Lang niet alle plekken waren bezet, de Nederlandse eigenaren hadden net een nieuw sanitair laten bouwen dat we vaak voor onszelf alleen hadden en ’s avonds luidde Ans het belletje en las ze een verhaaltje voor.

Inmiddels is er heel wat veranderd. Ik had op social media al gezien dat Camping Chvalšiny in feite geen Nederlandse camping meer is: hij is nog niet zo lang geleden verkocht. Maar hij stond wel bijna helemaal vol met Nederlanders. En als ik zeg vol, bedoel ik ook vol: het was goed dat we hadden gereserveerd, want alle plekken waren bezet. En dat waren ook nog eens een stuk meer plekken dan we ons herinnerden van 15 jaar geleden: wat was de camping groot geworden!

camping Chvalsiny in Tsjechie

Voordelen van Camping Chvalšiny

Die groei brengt zeker voordelen met zich mee. Zo heeft de camping bijvoorbeeld – in tegenstelling tot veel kleine campings in Tsjechië – een goed werkend systeem om online een plek te boeken. Ik kon de helft van het bedrag betalen per bankoverschrijving en de rest ter plekke met pin. Er was zelfs een Nederlands sprekend meisje bij de receptie.

Bij de receptie kun je ook streekproducten kopen én de camping heeft ook nog een eigen restaurant. Daar kun je komen eten aan je eigen tafeltje, maar op bepaalde dagen ook aanschuiven voor pizza-avond, een avond met Tsjechische specialiteiten, een gezamenlijke barbecue of een pannenkoekenontbijt.

Het sanitair was nog steeds netjes en je kunt douchen zonder muntjes.

Op het bord bij de wasgelegenheid staan tips voor uitstapjes in de omgeving, plus alle activiteiten die er voor de week zijn ingepland. En dat zijn er best veel! Overdag is er bijvoorbeeld knutselen en schminken voor de kleintjes, er worden beachvolleybal-wedstrijden gehouden en activiteiten zoals ponyrijden, raften en spooktochten georganiseerd. Verder zijn er op de camping een zwembad, meerdere speeltuinen, een vijver waar je bijvoorbeeld kunt suppen en een mini-kinderboerderij met konijnen, kippen en schapen.

Uitstapjes vanaf Camping Chvalšiny

Verder ligt deze camping echt op een superlocatie met enkele van de mooiste plekjes in Tsjechië in de buurt. Wij maakten de volgende uitstapjes vanaf deze camping:

Omdat er heel veel Nederlanders op deze camping staan, is het een superfijne plek als je op vakantie graag een praatje wilt maken met andere Nederlanders. Voor kinderen zijn er volop Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes.

Nadelen van deze camping

Toch zaten er – in ieder geval voor ons – ook wel wat nadelen aan deze camping. Die hadden vooral te maken met de drukte. We kiezen meestal voor kleine, rustige campings en zijn het niet gewend dat er altijd zoveel rumoer om ons heen is – hoewel we zeker geen last hebben gehad van echte geluidsoverlast. Het was meer dat er gewoon altijd geluiden en bewegingen waren rondom onze plek.

Wat wel echt vervelend was, is dat er door de drukte bijna altijd een rij stond voor de douches en voor de toiletten. Bij de toiletten is ook nog eens één wastafel, dus vaak stond je twee keer te wachten: 1x om naar de wc te kunnen en 1x om je handen te kunnen wassen. Ik weet niet of het te maken had met de drukte, maar de stroom viel ook een keer uit en het water van de douches was soms warm, maar soms werd het niet beter dan lauw. En dat terwijl dit wel verreweg de duurste camping was waar we in Tsjechië hebben gestaan in 2023.

Wel moet ik zeggen dat ik het knap vond hoe schoon alles nog was, en dat terwijl relatief weinig wc’s en douches dus door heel veel mensen worden gebruikt. Het lijkt me een hele opgave om te zorgen voor genoeg voorzieningen voor zoveel mensen. In elk toilet hangen zelfs twee van die hele grote rollen toiletpapier, zodat er in ieder geval genoeg is.

Afwasplekken zijn er genoeg. Het is alleen jammer dat er geen warm water is bij de afwasplekken; dat moet je apart pakken bij een van de twee kranen die wel warm water hebben. Dus dat is af en toe weer even in de rij staan.

De afvalcontainers van de camping konden het ook allemaal niet aan; ze puilden uit en er stond veel afval omheen.

Onze persoonlijke ervaring

Alles bij elkaar was deze camping voor ons te druk geworden. Hij was dan ook helemaal volgeboekt toen wij er waren, dus we konden ook geen plek kiezen en werden vlak bij het zwembad neergezet. Op één avond werd er zelfs een caravan neergezet op en plek die eigenlijk helemaal geen plek was (in het speeltuintje achter onze plek). Verder viel het wel op dat veel campinggasten niet echt elkaars ‘personal space’ of gewoon de grenzen van de plekken respecteerden. Onze buurman parkeerde zijn auto steevast deels op onze plek en regelmatig liepen er mensen over onze plek omdat dat nu eenmaal de snelste route was naar waar ze naartoe wilden.

Wij misten dus echt de rust en dachten er zelfs over om eerder te vertrekken. Maar omdat de omgeving zo mooi is, bleven we toch alle nachten die we geboekt hadden. Daarna zochten we weer een rustige camping op.

Ook verblijven op Camping Chvalšiny?

Ik realiseer me heel goed dat dit een kwestie is van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden (bijvoorbeeld of je met kinderen op vakantie bent, en of je in het hoogseizoen op deze camping bent). Als je een camping zoekt waar de kinderen zich de hele dag vermaken met Nederlandstalige vriendjes en vriendinnetjes en georganiseerde activiteiten, en waar je zelf de gezelligheid van gezamenlijke maaltijden kunt opzoeken, dan is dit misschien juist wel de fijne camping die je zoekt in Tsjechië. Ik denk dat het in het voor- en naseizoen ook een prima camping is om te staan.

Denk je dat dit een fijne camping voor jou/jullie zou kunnen zijn? Kijk dan zeker ook nog even bij de ANWB-info over deze camping.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.