Český Krumlov

Waarom je Český Krumlov niet mag missen in Tsjechië

Als je voor het eerst op vakantie naar Tsjechië gaat, wil je waarschijnlijk in ieder geval Praag zien. Maar wat mij betreft is er nog een stedentrip Tsjechië die je niet mag missen, en dat is Český Krumlov. Wij gaan er altijd naartoe als we op vakantie zijn in Zuid-Bohemen: als we gaan kamperen in de buurt van het Lipnomeer, maar ook tijdens onze wintersportvakantie in Lipno (in een appartement van Landal Marina Lipno). Český Krumlov is een prachtig middeleeuws stadje dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Český Krumlov heeft een groot kasteel, je kunt er kanovaren of een rondvaart maken en er zijn musea, winkeltjes en terrasjes te vinden. Geen wonder dus dat het na Praag de populairste toeristische attractie van Tsjechië is. Hieronder vertel ik je wat wij leuk vinden om te doen als we in Český Krumlov zijn.

Parkeren bij Český Krumlov

Maar voordat je Český Krumlov in kunt lopen, ben je misschien wel op zoek naar een parkeerplaats. Omdat Český Krumlov zo’n populaire plek is, zijn rondom het stadje volop parkeerplaatsen aangelegd. Je komt ze vanzelf tegen als je naar Český Krumlov rijdt. De prijzen en afstand tot de stad verschillen. Wij parkeerden bijvoorbeeld een keer op P1, een parkeerplaats met toiletten vanwaar je heel snel de gezellige straatjes van het stadje in loopt.

Andere keren was P1 vol en reden we door naar een volgende parkeerplaats (P2. P3, P4 etc). Ik weet niet meer precies waar we allemaal geparkeerd hebben, maar één keer stonden we op een kleine parkeerplaats aan de straat die Na Moráni heet. Deze was een stuk voordeliger dan P1 en vanaf daar liepen we (langs het busstation van Český Krumlov) ook heel snel de stad in, alleen van de andere kant. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om te parkeren bij Český Krumlov.

Bezoek het kasteel

Het eerste wat je waarschijnlijk wilt doen als je in Český Krumlov bent aangekomen, is het kasteel bezoeken. Dat zie je al van alle kanten liggen als je aankomt in het stadje. Toen wij parkeerden op een van de verderop gelegen parkeerplaatsen, liepen we via de straat Kaplická Český Krumlov binnen en kwamen we al snel langs de Seminární Zahrada, waar we werden getrakteerd op dit uitzicht op de binnenstad en het kasteel:

Český Krumlov

Als je parkeert op P1 en onder de bogen van het kasteel Český Krumlov in loopt, kom je vast en zeker over dit bruggetje (in Google Maps te vinden als Mlýnský náhon – bij een watermolen):

Český Krumlov

Zo groot is Český Krumlov niet, dus als je de roze toren als richtpunt houdt, zul je de ingang van het kasteel makkelijk vinden. Het kasteel is eigenlijk een langgerekt kasteelcomplex met verschillende gebouwen en vijf binnenplaatsen, die in de loop der eeuwen zijn ontstaan na steeds opnieuw bouwen en verbouwen. Een deel van de circa driehonderd vertrekken van het kasteel is te bezichtigen tijdens een rondleiding. Maar ook van buiten is genoeg te zien.

Het kasteel wordt bewaakt door een stel beren dat een verblijf in de slotgracht heeft, maar dat is eerlijk gezegd een beetje een zielig gezicht. We liepen dus snel door en kwamen uit op een plein met een fontein. In een hoek van dit plein kun je de kasteeltoren beklimmen. Omdat wij dit graag wilden doen en ook nog enkele musea wilden bezoeken, hadden wij een Český Krumlov Card. Daar zit toegang tot de kasteeltoren bij inbegrepen.

Daarna liepen we verder door het kasteel van Český Krumlov. Via binnenplaatsen en gangen loop je steeds verder heuvelopwaarts. We liepen hier ook over de bogen waar we vanaf P1 onderdoor gelopen waren: de drie verdiepingen hoge ‘Mantelbrug’.

Český Krumlov

Hier kun je goed zien hoe lang het kasteel van Český Krumlov is. Ergens in de buurt van de roze toren zijn we dus binnengekomen.

Český Krumlov

Maar we zijn er nog niet, want als de reeks gebouwen eindigt, komen we bij de paleistuinen.

Český Krumlov

Al met al kun je met rondlopen in en om het kasteel al een leuk tijdje zoet zijn.

Kanovaren of rondvaart in Český Krumlov

Vanaf het kasteel is goed te zien dat het stadsbeeld van Český Krumlov wordt bepaald door de rivier de Moldau of in het Tsjechisch de Vltava. Die krult zich – in een bijna volledige cirkel – om het oudste deel van de stad. Zeker als het mooi weer is zie je dan ook volop rubberbootjes, kano’s en kajaks. Maar wij gingen nog iets anders doen: we maakten een rondvaart op een vlot dat door gondeliers wordt voortgeduwd. En we vonden het een erg leuke ervaring!

Český Krumlov

Aan het begin van de rondvaart werd ons eerst gevraagd wat we wilden drinken, want een drankje was inbegrepen bij de rondvaart. Vervolgens gingen we aan boord. Ik vroeg me af waar ze onderweg de drankjes vandaan zouden toveren, want de rondvaartboot was echt niet meer dan een houten vlot met wat bankjes erop. Nou ja, we zouden wel zien.

Český Krumlov

Onderweg vertelde een van de gondeliers (er stond er één voor en één achter op het vlot) over de rivier en de gebouwen waar we langs voeren. En over de vele bootjes die we passeerden. Blijkbaar is het een gewoonte om een soort kroegentocht over het water te doen: op veel plekken langs de Moldau zijn plekken waar je kunt aanleggen voor een drankje. De meeste mensen in de bootjes die we passeerden waren in ieder geval in opperbeste stemming.

Proost!

En toen was daar opeens ons drankje. Onze gondelier luidde een belletje om te laten weten dat we eraan kwamen en we legden aan bij een restaurant. Meteen kwam er iemand aan met een groot dienblad en al snel had ik een lekker Tsjechisch biertje in handen. Proost!

Maar de allerleukste momenten tijdens deze rondvaart waren die waarop we over een stroomversnelling of, zoals de gondelier het noemde, een ‘glijbaan’ moesten. Op sommige plekken zaten er maar twee centimeter tussen ons vlot en de zijwanden van zo’n ‘glijbaan’, maar het ging allemaal gesmeerd.

Al met al vonden wij deze rondvaart zeker een aanrader. Je kunt hem hier boeken.

Český Krumlov in de winter

De bootjes in het water zijn natuurlijk echt iets voor in de zomer. In het hoogseizoen kan het ook echt behoorlijk druk zijn in de autovrije straatjes van Český Krumlov. In de winter is het veel rustiger, onder andere omdat een deel van de bezienswaardigheden dan gesloten is. Maar dat wil niet zeggen dat een bezoekje dan niet de moeite waard is. Je kunt dan ook makkelijker parkeren, rustig rondlopen en foto’s maken.

Gratis rondleidingen

Elke dag (behalve op 24 en 25 december) wordt vanaf Námĕstí Svornosti een gratis Engelstalige rondleiding van 2 uur door Český Krumlov verzorgd door in het rood geklede gidsen met rode paraplu’s. De rondleidingen starten om 10.30 en van april tot oktober is er ook een rondleiding om 14.00 uur. Je moet je wel van tevoren aanmelden.

Český Krumlov Card

Voor de musea van Český Krumlov is de Český Krumlov Card handig. Hiermee heb je toegang tot:

  • Het kasteelmuseum en de kleurige kasteeltoren
  • Het streekmuseum
  • Het kloostermuseum
  • Museum Fotoatelier Seidel
  • Het Egon Schiele Art Centrum

Verder kun je in Český Krumlov onder andere bierbrouwerij Eggenberg en een grafietmijn bezoeken, Tsjechische en internationale beroemdheden bewonderen in het wassenbeeldenmuseum en meer te weten komen over poppen en marionetten in het poppenkabinet. Van het museum met martelaarsinstrumenten herinner ik me nog dat de kinderen het een paar jaar geleden verschrikkelijk eng vonden, maar dat past dan ook wel bij het onderwerp. Al deze attracties vind je op de website van de VVV van Český Krumlov.

Dus ben je op vakantie in het Zuiden van Tsjechië? Ga dan zeker ook eens naar Český Krumlov, in welk jaargetijde dan ook.

Meer tips voor deze regio vind je op deze website over Zuid-Bohemen, en natuurlijk op de website van het Tsjechisch verkeersbureau.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij kregen de Český Krumlov Card en de rondvaart aangeboden om erover te schrijven op Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.