Vond je Praag mooi? Kom ook eens naar Český Krumlov!

Op de laatste dag van onze wintersportvakantie in Landal Marina Lipno stapten we voor het eerst in de auto voor een uitstapje. Het middeleeuwse stadje Český Krumlov hadden we eerder al eens in de zomer bezocht en we vonden het toen zo mooi, dat we het nu niet wilden missen. Het staat tenslotte niet voor niets sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, nadat het bloeide in de Middeleeuwen, tussen 1947 en 1989 werd verwaarloosd en na de val van het communisme werd gerenoveerd. Český Krumlov is na Praag de populairste toeristische attractie van Tsjechië en ligt op een half uur rijden van Lipno nad Vlatvou.

Zomer of winter

In de zomer wemelt het in de autovrije straatjes van de toeristen en liggen er kano’s in het water van de Vltava, die zich in twee lussen door de stad kronkelt.

cesky krumlov in tsjechie

In de winter is het veel rustiger, onder andere omdat een deel van de bezienswaardigheden dan gesloten is. Maar dat wil niet zeggen dat een bezoekje dan niet de moeite waard is. Er was nu volop plek op de parkeerplaatsen buiten het autovrije centrum en we konden rustig rondlopen en foto’s maken. Er was zelfs een tafeltje vrij op het (op dat moment) enige zonnige terras op het centrale plein, waar ook de VVV gevestigd is: Námĕstí Svornosti (het Eendrachtsplein).

Cesky Krumlov plein

Daarna liepen we omhoog naar de burcht van Český Krumlov. Die wordt wel al eeuwenlang bewaakt door bruine beren – iets waar de plaatselijke middenstand graag op inspeelt – maar nu was er geen beer te bekennen in de drooggevallen slotgracht. Ze waren vast nog in winterslaap. Toen stonden we op het kasteelterrein.

Cesky Krumlov gang

Na eeuwenlang bouwen en verbouwen is hier een complex ontstaan met vijf binnenplaatsen en ongeveer driehonderd vertrekken, die met verschillende rondleidingen te bezichtigen zijn. Via gangen en binnenplaatsen kwamen we bij de Mantelbrug: een overdekte brug met drie verdiepingen, waar je een perfect uitzicht hebt over de binnenstad. De kasteeltuinen aan de andere kant van de brug, met een lustslot en twee theaters, waren voor de winter gesloten.

Cesky Krumlov burcht

Op de terugweg liepen we nog door wat andere straatjes vol winkeltjes, cafés en restaurants. Ook al was het rustig, Český Krumlov is een gezellig stadje om doorheen te lopen. Je loopt zo over een houten brug van het ene deel van het centrum, Latrán, naar het andere: Vnitřní Město.

Gratis rondleidingen en Český Krumlov Card

Elke dag (behalve op 24 en 25 december) wordt vanaf Námĕstí Svornosti een gratis Engelstalige rondleiding van 2 uur door Český Krumlov verzorgd door in het rood geklede gidsen met rode paraplu’s. De rondleidingen starten om 10.30 en van april tot oktober is er ook een rondleiding om 14.00 uur.

Voor de musea van Český Krumlov is er de Český Krumlov Card . Hiermee heb je toegang tot:

Cesky Krumlov straatje

Verder kun je in Český Krumlov onder andere bierbrouwerij Eggenberg en de grafietmijn bezoeken, Tsjechische en internationale beroemdheden bewonderen in het wassenbeeldenmuseum en meer te weten komen over poppen en marionetten in het poppenkabinet. Van het museum met martelaarsinstrumenten herinner ik me nog dat de kinderen het een paar jaar geleden verschrikkelijk eng vonden, maar dat past dan ook wel bij het onderwerp.

Dus vond je Praag mooi en ben je op vakantie in het Zuiden van Tsjechië? Ga dan zeker ook eens naar Český Krumlov, in welk jaargetijde dan ook.

Wij werden uitgenodigd om Lipno nad Vltavou en omgeving te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.