via ferrata in Decin

Děčín: dé stad in Tsjechië voor outdoor-liefhebbers

Als je langs de Moldau en de Elbe van Praag richting Duitsland fietst (zoals ik deed tijdens deze fietsvakantie in Tsjechië), kom je vlak voor de Duitse grens vanzelf bij Děčín. Kom je juist vanuit Duitsland, dan is dit de eerste stad die je tegenkomt als je grens eenmaal bent gepasseerd. Děčín is een leuke stad om in rond te lopen, mede dankzij de twee kastelen op beide oevers van de Elbe. Maar het is vooral een hele fijne uitvalsbasis als je houdt van outdoor-activiteiten in de Tsjechische natuur. Je kunt er namelijk prachtig wandelen (bijvoorbeeld in Boheems Zwitserland), fietsen, klimmen, varen en… steppen! Hieronder lees je mijn tips voor Děčín.

Steppen naar Děčín

Zelf werd ik bij het cyklocentrum in Ústí nad Labem opgehaald door Active Point (waar je veel outdoor-activiteiten in en om Děčín kunt boeken) om op pad te gaan met een outdoor-step. In het busje op weg van Ústí nad Labem naar Děčínský Sněžník (een berg bij Děčín) werd al snel duidelijk dat we een heel mooi gebied in reden. Gids Sven legde onderweg alvast uit wat dit natuurgebied zo bijzonder maakt. Hier komen drie heel verschillende landschappen bij elkaar: de vulkanische kegels van het Boheemse Middelgebergte, de bergkam van het Erstgebergte (ook een historisch mijngebied) en het Elbezandsteengebergte, waarvan onder andere de rotsformaties van Tisá en Boheems Zwitserland (zoals de bekende steenbrug) deel van uitmaken.

Děčínský Sněžník

Děčín is de laagste stad in Tsjechië, maar de nabijgelegen tafelberg Děčínský Sněžník (in het Duits Hoher Schneeberg) is met een hoogte van 723 m de hoogste berg van het Elbezandsteengebergte. Dat biedt de mogelijkheid om een mooie afdaling te maken met outdoor-steps: over een afstand van 10 km zullen we maar liefst 600 m dalen. Maar eerst brengen we een bezoek aan Drážďanská vyhlídka, een uitkijkpunt waar we in de verte Dresden kunnen zien liggen (waarnaar het uitkijkpunt ook is genoemd).

uitkijkpunt Dresden
Sven wijst aan waar Dresden ligt

Maar je kunt vanaf de top van de tafelberg nog veel meer zien: Saskisch en Boheems Zwitserland, in het oosten het Lausitzer-gebergte en de Jeschkenkamm, in het zuiden het Boheems middelgebergte en in het westen het Ertsgebergte. Bij goed weer kun je zelfs het Reuzengebergte zien liggen.

rotsen in Tsjechie

Het uitzicht is aan alle kanten schitterend. Drážďanská vyhlídka is echt een plek om de tijd voor te nemen. Er staan dan ook meerdere picknicktafels, zodat je er rustig bij kunt gaan zitten. Maar ik sta inmiddels met de outdoor-step in mijn handen en krijg toch ook wel zin om te beginnen aan onze afdaling…

uitzicht op Dresden
Nog even van het uitzicht genieten voordat we gaan afdalen

Route en instructies

Eerst neemt Sven ons nog mee naar een ander uitkijkpunt, waar een uitkijktoren staat (Rozhledna Děčínský Sněžník). Vanaf dit uitkijkpunt kunnen we onze bestemming zien liggen: de stad Děčín. Het lijkt me wel een hele afstand om op een outdoor-step af te leggen, maar het zal sneller gaan dan je zou denken. Dat komt dus door die 600 meter hoogteverschil. We hoeven alleen maar naar beneden te zoeven…

steppen naar Decin
Daar gaan we naartoe: Děčín

Toch heeft Sven nog wel een paar instructies voor het steppen. We moeten bijvoorbeeld niet als een plank recht op de step blijven staan – dan zouden we bij het eerste de beste hobbeltje over de kop kunnen slaan. Beter is het om een beetje door je knieën te zakken met je billen naar achteren, alsof je op een zadel zit. En over hobbels gesproken: de steps liggen nogal laag op de weg, dus het is verstandig om hobbels en kuilen sowieso zoveel mogelijk te vermijden. Goed om te weten. Daar gaan we!

steppen in Tsjechie
Een groot deel van de route is comfortabel alsfaltpad

Ik vond het outdoor-steppen echt leuk om te doen, al ging ik wat langzamer dan de rest van de groep van de steilste heuveltjes af – zeker in het begin. Maar in de loop van de route kreeg ik steeds meer vertrouwen in de step (en in mezelf). Op een paar horizontale stukken moesten we behalve omlaag zoeven ook een beetje vaart maken door te steppen en ik merkte dat ik dat een hele fijne manier van lichaamsbeweging vond. Ik zou het beste een leuke afwisseling vinden van mijn wandel-, hardloop- en fietsrondjes thuis!

Aangekomen in Děčín

Dan geeft Sven het teken dat we even gaan stoppen. Hij spoort ons aan om achterom te kijken, want daar kun je de uitkijktoren zien staan waar we vandaan komen. Wauw, ik had echt geen idee dat we al zo’n afstand hadden overbrugd! Sneller dan ik dacht zijn we aangekomen in de buitenwijken van Děčín. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar de oever van de Elbe, waar ook het kantoor van Active Point gevestigd is. Hier kun je nog veel meer activiteiten boeken, zoals klimmen op de via ferrata van Děčín, fietsen, suppen of kanovaren. Je hoeft niet altijd met een gids op pad, maar kunt ook allen de spullen huren die je nodig hebt.

Bezienswaardigheden in Děčín

Na mijn stepavontuur loop ik nog even rond in de stad Děčín. En dat is best de moeite waard!

via ferrata in Decin

De belangrijkste bezienswaardigheid van Děčín is het grote kasteel op een klif die uitsteekt boven de rivier de Elbe.

slot in Decin

Het slot is van april tot oktober geopend. Dan kun je ook de barokke rozentuin op het noordelijke kasteelterras bekijken. De precieze openingstijden vind je op de website van de regio Ústí.

Voor mij was het eerst de hoogste tijd voor een douche en een hapje eten. Die avond maakte ik nog wel een wandelingetje door Děčín. Het kasteel was toen natuurlijk al gesloten, maar ik kon het wel van buiten bekijken.

kasteel in Decin

Daarna wandelde ik rustig terug naar het marktplein van Děčín, waar ook mooie gebouwen omheen staan.

plein in Decin

In een van die gebouwen was mijn hotel gevestigd. Ik sliep in Hotel Česká Koruna en dat was een prima plek om te verblijven.

hotel in Decin

De volgende ochtend kreeg ik nog een leuke verrassing: op het plein voor mijn hotel was een bijeenkomst van autoliefhebbers, die een heleboel mooie, oude Skoda’s hadden meegenomen!

Plein in Decin

Outdoor-vakantie in Děčín

Ik vond Děčín als stad dus zeker de moeite waard om even doorheen te wandelen. Maar Děčín is toch vooral dé stad in Tsjechië voor outdoor-liefhebbers. Je kunt hier rustig een hele week verblijven om te gaan:

  • fietsen (langs de rivier de Elbe is dat heerlijk relaxt)
  • wandelen (bijvoorbeeld bij de rotsen van Tisá of in Boheems Zwitserland)
  • zwemmen in het aquapark
  • klimmen op de via ferrata van Děčín (Pastýřská stěna)
  • kajakken of kanovaren
  • suppen
  • in de winter kun je hier langlaufen en een beetje skiën

Omdat bij Děčín het Boheems Middelgebergte, het Erstgebergte en het Elbezandsteengebergte bij elkaar komen, heb je een grote variatie aan natuur ter beschikking om eropuit te trekken.

Mooi meegenomen is dat Děčín uitstekend bereikbaar is per (internationale) trein en met de auto (het is ongeveer 780 km vanuit Utrecht). En wil je tijdens je outdoor-vakantie in Děčín toch ook een of twee dagen naar Praag, dan is dat 114 km rijden.

Nieuwsgierig geworden? Meer over Decin lees je op de website van CzechTourism en de website van de regio Ústí.

In deze video zie je meer van Decin. Als je het leuk vindt om video’s over Tsjechië te zien, kun je je abonneren zodat je er nooit meer eentje mist.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Ik werd uitgenodigd om Děčín en omgeving te komen ervaren voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Eén reactie

  1. Superleuk om over Decin te lezen. Heel toevallig en een beetje willekeurig had ik dit stadje als doorreis- / overnachtingsplek op weg naar Oost-Slowakije gekozen. Door omstandigheden is ons plan voor nu opgeschort. Maar ik weet nu helemaal zeker dat ik er echt nog eens heen wil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.