Vakantie aan het Lipnomeer in Tsjechië: lekker actief in zomer en winter

In 2008 ging ik niet voor het eerst naar Tsjechië, maar wel voor het eerst met het hele gezin daar kamperen. Na een camping in de buurt van Praag reden we verder naar het Lipnomeer. Daar sliepen we de eerste nacht op Camping Frymburk direct aan het meer, maar die was naar onze smaak toch iets te druk en te vol. We keken wat rond en kwamen terecht op Camping Chvalsiny, waar we een heerlijke, rustige tijd hadden.

Onze jongste twee kinderen waren erg jong: nog geen 1 en net 2. De oudste was 5, kon net lezen en was urenlang zoet met haar Suske en Wiske’s. We hebben het daarom kalm aan gedaan wat betreft bezienswaardigheden en activiteiten. Ik herinner me vooral een leuke dag in Zoo Hluboká en het stadje Český Krumlov, dat we zo mooi vonden dat we er meerdere keren naartoe teruggingen.

Cesky Krumlov

Actief op en om het Lipnomeer

In 2014 kreeg ik de kans om de outdoormogelijkheden van Lipno te leren kennen. Het Lipnomeer is natuurlijk niet voor niets zo populair bij Nederlandse vakantiegangers: met Lipno nad Vltavou als standplaats heb je genoeg activiteiten bij de hand om een hele vakantie mee te vullen – in de zomer en in de winter.

Lipno Card

Handig om te hebben is de Lipno Card. Die kaart, die gasten in Lipno kunnen aanschaffen maar soms ook is inbegrepen bij de accommodatie. Deze biedt korting op een heleboel activiteiten in Lipno en daarbuiten.

Boomkroonpad en megaglijbaan

Om te beginnen stapte ik maar eens in de stoeltjeslift. Voor mij was het de eerste keer dat ik in een stoeltjeslift zat, dus best even spannend met op- en afstappen. Gelukkig ging het allemaal gesmeerd. Bovenaan stond ik meteen aan de voet van het boomkroonpad, dat zo geleidelijk oploopt dat je benen niet eens in de gaten hebben dat je aan het klimmen bent. Maar je ogen wel: wat een uitzicht! Als je wilt, kun je gewoon over het pad teruglopen, maar ik nam de langste (droge) glijbaan van Tsjechië (52 meter lang) en stond binnen zes seconden weer beneden. Een pittig ritje!

Op de step, op de step…

Aan de voet van het boomkroonpad is een vestiging van Intersport. In de winter kun je hier je skispullen verwarmd stallen en schoenen huren om het boomkroonpad te bekijken. Ik haalde er een step met grote wielen, vering en strakke handremmen, die ik onder aan de kabelbaan weer kon inleveren. Het was even wennen (met welke voet step ik ook alweer het lekkerst?), maar daarna zoefde ik heerlijk over het asfaltpad omlaag.

Op de step in Lipno - kopie

Alle remmen los op de rodelbaan

Maar ik bleef niet lang beneden in Lipno. Al snel werd ik door de lift omhoog getakeld naar de top van de rodelbaan. Het eerste ritje was ik nog wat voorzichtig, maar de tweede keer hield ik de rem naar beneden en ging ik lekker hard.

Rodelbaan in Lipno - kopie

Dobberen in een elektroboot

Na even pootjebaden op het strand van Lipno stapte ik in een muisstille elektroboot, waarmee ik het Lipnomeer ging verkennen. Het sturen van deze boot was een makkie, dus ik had een heerlijk rustig middagje op het water.

Elektroboot Lipno - kopie

Tsjechië in het klein

’s Avonds ging ik naar Lipno Point, waar een legotentoonstelling was ingericht. Ik zag onder andere bekende bouwwerken in Tsjechië, zoals het Raadhuis van de Oude stad, de Vituskathedraal en het Dansende huis (Fred en Ginger)  in Praag, Villa Tugendhat in Brno en kastelen als Hluboká en Červená Lhota. De speelhoek om zelf aan de slag te gaan met lego was helaas gesloten, maar de bowlingbaan was wel open.

Villa Tugendhat at Lipno Point - kopie

Rondje Frymburk

De volgende ochtend begon ik aan een fietstocht van zo’n twintig kilometer. Vanuit Lipno kun je deze route langs het meer grotendeels over een mooi fietspad zonder veel hoogteverschil afleggen. Er zitten een paar stukjes over de weg bij en een tochtje met het pontje naar Frymburk, dat één keer per uur vaart.

Fietsen bij het Lipnomeer - kopie

Toen het pontje me naar de overkant had gebracht, dronk ik een kopje koffie in Frymburk. Daarna fietste ik terug naar Lipno. Dit laatste stukje fietspad tussen Frymburk en Lipno vond ik het mooist en het is ’s avonds ook verlicht.

Tijd voor adrenaline

Ik lunchte aan boord tijdens een rustige rondvaart over het Lipnomeer. Maar daarna was het uit met de rust en tijd voor een flinke stoot adrenaline. Ik kreeg een crosshelm op en bescherming om mijn armen, benen, handen en rug en nam nog een keer de stoeltjeslift – samen met een crossfiets.

Boven kreeg ik uitleg over de juiste techniek en het verloop van de twee routes van het bikepark: voor gezinnen en gevorderden. Ik had het thuisfront beloofd de gezinsroute te nemen en het kalm aan te doen. Maar misschien heb ik het een beetje overdreven. Terwijl ik op de pedalen probeerde te staan zoals de instructeur had verteld, kneep ik veel te hard in de remmen – en sloeg over de kop. Gelukkig hield ik er dankzij alle bescherming alleen een paar blauwe plekken aan over, maar ik nam toch maar de asfaltweg verder naar beneden…

Bike Park Lipno

Nog een beetje met knikkende knieën kwam ik aan bij het touwklimpark. Daar liet ik me weer in een veilige uitrusting hijsen. Die gaf me een heel veilig gevoel en met het volste vertrouwen zoefde ik aan de zipline over de vijver – ik kon weer lachen, en hoe!

Touwklimpark Lipno

Afscheid in het donker

Die laatste avond wandelde ik nog één keer de Kramolín op om het boomkroonpad en het uitzicht op Lipno in het donker te bekijken. Net als de voorafgaande avond onweerde het in het nabijgelegen Oostenrijk, maar in Lipno bleef het droog.

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Tsjechië? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Met een zongebruind gezicht, een grote glimlach op mijn gezicht en – eerlijk is eerlijk – ook wel wat spierpijn stapte ik vrijdagochtend weer in de bus terug naar Praag, waar ik het vliegtuig naar Nederland nam.

Hoe dicht al die activiteiten bij elkaar liggen, kun je goed zien op deze website.

Wintersport in Lipno nad Vltavou

In 2015 gingen we met het hele gezin voor het eerst op wintersport in Lipno nad Vltavou. Er lag niet genoeg ijs op het Lipnomeer om te schaatsen, maar we kregen wel onze allereerste skiles en deden ook nog allerlei andere dingen, zoals wandelen over het boomkroonpad en weer naar Cesky Krumlov. We sliepen tijdens die wintersport in een appartement van Landal Marina Lipno.

Ik werd uitgenodigd om het Lipnomeer te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.