boomkroonpad Lipno

Zoveel leuke activiteiten aan het Lipnomeer in Tsjechië

Tijdens onze rondreis door Tsjechië deze zomer moesten we ook echt een dagje naar Lipno nad Vltavou aan het Lipnomeer. We waren er al meerdere keren geweest en hadden er leuke herinneringen – zowel in de zomer als in de winter. Nu reden we er vanaf Camping Chvalsiny naartoe voor een lekker actief dagje. Want wat zijn er veel leuke activiteiten aan het Lipnomeer!

Eerst langs Frymburk

Op weg naar Lipno nad Vltavou kwamen we nog langs het dorpje Frymburk, dat we ook al kenden van eerdere keren dat we hier waren. Eén van die keren maakte ik een fietstocht van zo’n twintig kilometer. Vanuit Lipno kun je deze route langs het meer grotendeels over een mooi fietspad zonder veel hoogteverschil afleggen. Er zitten een paar stukjes over de weg bij en een tochtje met het pontje naar Frymburk, dat één keer per uur vaart. Toen het pontje me naar de overkant had gebracht, dronk ik een kopje koffie in Frymburk en daarna fietste ik terug naar Lipno. Dit laatste stukje fietspad tussen Frymburk en Lipno vond ik het mooist en het is ’s avonds ook verlicht.

Frumburk

Kies je activiteiten

Deze keer reden we door naar Lipno nad Vltavou, waar we parkeerden. Bij het infopunt in Lipno konden we kiezen wat voor activiteiten we zouden willen doen. Er staan schermen waarop je heel makkelijk een combinatiekaart kunt samenstellen voor de verschillende activiteiten die je wilt doen. We wilden in ieder geval met de kabelbaan de berg op en dan een wandeling maken over het boomkroonpad. Maar afdalen met een step leek ons ook wel leuk… Maar dat konden we boven ook nog beslissen.

Kabelbaan en boomkroonpad

Om te beginnen stapten we maar eens in de stoeltjeslift.

skilift in Lipno

Bovenaan herkende ik meteen het terras waar we tijdens onze wintersport in Lipno warme chocolademelk hadden gedronken. Deze keer gingen we lekker in het zonnetje zitten met een groot glas limonade.

Daarna liepen we het boomkroonpad op. Dat loopt zo geleidelijk op, dat je benen niet eens in de gaten hebben dat je aan het klimmen bent. Maar je ogen wel: wat een uitzicht! Als je wilt, kun je gewoon over het pad teruglopen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de langste (droge) glijbaan van Tsjechië (52 meter lang) te nemen. Dan sta je binnen zes seconden weer beneden. Een pittig ritje!

In het donker is het trouwens ook heel mooi op het boomkroonpad.

Op de step, op de step…

Aan de voet van het boomkroonpad is een vestiging van Intersport. In de winter kun je hier je skispullen verwarmd stallen en schoenen huren om het boomkroonpad te bekijken. Maar nu haalden we er ieder een step met grote wielen, vering en strakke handremmen, die we onder aan de kabelbaan weer konden inleveren. Het was even wennen (met welke voet step ik ook alweer het lekkerst?), maar daarna zoefden we heerlijk omlaag – eerst een stuk over een asfaltpad, daarna over een bospaadje.

steppen in Lipno

Of ga met de fiets

Een vorige keer daalde ik af op een andere manier. Ik kreeg een crosshelm op en bescherming om mijn armen, benen, handen en rug en nam de stoeltjeslift samen met een crossfiets. Boven kreeg ik uitleg over de juiste techniek en het verloop van de twee routes van het bikepark: voor gezinnen en gevorderden. Ik had het thuisfront beloofd de gezinsroute te nemen en het kalm aan te doen. Maar misschien heb ik het een beetje overdreven. Terwijl ik op de pedalen probeerde te staan zoals de instructeur had verteld, kneep ik veel te hard in de remmen – en sloeg over de kop. Gelukkig hield ik er dankzij alle bescherming alleen een paar blauwe plekken aan over, maar ik nam toch maar de asfaltweg verder naar beneden…

Bike Park Lipno

Rodelbaan en zipline

Een andere leuke manier om snelheid te maken in Lipno nad Vltavou is de rodelbaan. Of ga naar het touwklimpark en sluit je klimavontuur af met de zipline over de vijver.

rodelbaan in Lipno

Naar het water

Na onze leuke tijd op de berg zochten we het water op. Het Lipnomeer is niet voor niets een van de populairste plekken in Tsjechië. Je kunt er allerlei activiteiten op het water doen. Dat kan heel rustig, bijvoorbeeld tijdens een rondvaart of een tochtje in een gehuurde elektrische boot. Maar er zijn bijvoorbeeld ook sup-planken en waterfietsen te huur. Of wandel gewoon een stukje langs het water en over de pier.

We zagen hier ook de appartementen waar we in 2015 een hele fijne wintersport in Lipno nad Vltavou hadden. Er lag toen niet genoeg ijs op het Lipnomeer om te schaatsen, maar we kregen wel onze allereerste skiles en deden ook nog allerlei andere dingen, zoals wandelen over het boomkroonpad en een bezoekje aan Cesky Krumlov. We sliepen tijdens die wintersport in een appartement van Landal Marina Lipno.

Tsjechië in het klein

Niet ver van Lipno kun je ook nog een bezoekje brengen aan Czech Repubrick, een legotentoonstelling met bekende bouwwerken in Tsjechië. Ik zag daar onder andere het Raadhuis van de Oude stad, de Vituskathedraal en het Dansende huis (Fred en Ginger) in Praag, Villa Tugendhat in Brno en kastelen als Hluboká en Červená Lhota.

Lipno Card

Als je van plan bent veel activiteiten te ondernemen, kan de Lipno Card handig zijn. Die kaart, die gasten in Lipno kunnen aanschaffen maar soms ook is inbegrepen bij de accommodatie, biedt korting op een heleboel activiteiten in Lipno en daarbuiten.

Meer tips voor deze regio vind je op deze website over Zuid-Bohemen, en natuurlijk op de website van het Tsjechisch verkeersbureau.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij werden uitgenodigd om Lipno te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.