Vranov nad Dyji

Dagtocht Moravië: Vranov nad Dyjí, NP Podyjí, Znojmo en wijn

Tijdens onze rondreis door Tsjechië afgelopen zomer reden we vanuit Bohemen (in het westen van Tsjechië) naar het oosten van het land, om precies te zijn naar Zuid-Moravië. Dit is de belangrijkste wijnregio in Tsjechië én je vindt er de tweede stad van Tsjechië: studentenstad Brno. Maar deze keer bleven we ten zuiden van Brno. We maakten een mooie dagrit door nationaal park Podyjí, vanuit Vranov nad Dyjí via een resterend stukje van het IJzeren Gordijn en een mooi uitkijkpunt in het nationale park naar wijnstad Znojmo. Kijk maar even mee en bepaal zelf of jij dit ook een leuke dag zou vinden tijdens je vakantie in Tsjechië. (En als het je teveel is voor één dag, kun je deze bezienswaardigheden natuurlijk altijd over meerdere dagen verdelen.)

Startpunt: Vranov nad Dyjí

Om te beginnen reden we vanaf onze camping in Zuid-Moravië naar Vranov nad Dyjí, een leuk plaatsje met gezellige terrasjes en een prachtig uitzicht op het hoog op de rotsen gelegen kasteel. Als je het kasteel wilt bezoeken, kun je navigeren naar het kasteel, parkeren op de grote parkeerplaats (waar een bord staat met daarop “laatste parkeerplaats voor het kasteel”) en vanaf daar lopen of het toeristentreintje naar het slot nemen. Maar wij bleven deze keer beneden in het dorpje en bewonderden het kasteel vanaf daar.

Vranov nad Dyji

Er zijn al vermeldingen van een kasteel op deze plek uit rond het jaar 1100. De rots die uittorent boven de rivier de Dyje, die de grens van Moravië vormde, was de perfecte plek voor verdedigingswerken. In de loop der eeuwen werden deze verbouwd tot een barok slot. Je kunt er een rondleiding volgen langs interieurs uit de 18e en 19e eeuw.

kasteel Vranov in Tsjechie

Het plaatsje Vranov nad Dyjí ligt aan de rand van nationaal park Podyji, dat zich tussen Znojmo en Vranov bevindt. In dit kleinste nationale park van Tsjechië heeft de rivier de Dyje (in het Duits Thaya) kloven van wel 220 meter diep in de rotsen uitgesleten. De natuur in dit gebied is goed behouden gebleven, omdat het in de tijd van het IJzeren Gordijn een streng bewaakte bufferzone was.

Het IJzeren Gordijn in Tsjechië

Door dit nationale park reden we naar een plek die ik zelf al jarenlang graag eens wilde bezoeken: een van de weinige plaatsen in Tsjechië waar nog een stukje van het IJzeren Gordijn staat (in Čížov). Het stukje IJzeren Gordijn is 350 meter lang en er staat ook een wachttoren bij. Een ongelofelijke 42 jaar lang was dit hek het begin van de bufferzone rondom de grens tussen Tsjechië en Oostenrijk. Om te voorkomen dat mensen zouden overlopen naar ‘het Westen’ (hoewel Oostenrijk hier ten zuiden van Tsjechië ligt), mocht niemand die zone betreden. Deed je dat wel, dan kon je zonder aarzeling worden neergeschoten. Zo bevond zich langs de hele zuidgrens van Tsjechië een strook met hekken die onder stroom stonden, observatietorens, greppels, prikkeldraad, strenge grenscontroles en honden.

Bij dit stukje IJzeren Gordijn is ook een bezoekerscentrum met informatie over dit duistere stukje geschiedenis, maar ook over de natuur in nationaal park Podyjí. Hier vind je ook wandel- en fietsroutes.

ijzeren gordijn in Tsjechie

IJzeren Gordijn-fietsroute

Je kunt trouwens een hele fietstocht maken langs deze voormalige grens. Deze internationale IJzeren Gordijn-route is in totaal 10.500 km lang. De route begint bij de Barentszee ten noorden van Rusland en Noorwegen en loopt onder andere door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije naar het eindpunt bij de Zwarte Zee. Het deel van de IJzeren Gordijn-route dat door Tsjechië loopt, is 770 km lang en begint in Hranice op de grens tussen Tsjechië en Beieren. Onderweg passeer je meerdere keren de grens tussen Tsjechië en Duitsland/Oostenrijk – iets wat vroeger dus ondenkbaar was geweest. Af en toe zijn nog oude wachtposten en uitkijktorens te zien, zoals hier bij Čížov.

Wandelen in nationaal park Podyjí

Hoewel we onze dag zo vol hadden gepland dat we geen tijd hadden voor een lange wandeling in nationaal park Podyjí (in het Duits Thayatal), wilden we toch wel even proeven van hoe wandelen in dit deel van Tsjechië zou zijn. Dat kon gelukkig met een korte wandeling naar het uitkijkpunt (vyhlídka) Devět Mlýnů. Je kunt hier vanaf verschillende kanten in ongeveer een halve kilometer naartoe lopen: vanaf Hotel Vinice-Hnanice, of vanaf de parkeerplaats waar wij al zoekende terechtkwamen, maar die helaas geen naam heeft op Google Maps. Het wandelbordje gaf aan dat het daar Pod Hönigovou Chatou heet (een parkeerplaats aan de rechterkant langs de weg van wijnhuis Thaya richting Judexův mlýn). Vanaf beide plekken volg je de groene route.

wandelen in Tsjechie

Bij dit uitkijkpunt kun je goed zien waarom dit stukje natuur is uitgeroepen tot nationaal park. Het beboste rivierdal is bijzonder goed bewaard gebleven – inclusief veel verschillende en soms zeldzame soorten bloemen, planten en dieren. Dat was dan weer een voordeel van de de beperkingen van het IJzeren Gordijn.

uitkijkpunt nationaal park Podyji

De wijngaarden in Zuid-Moravië

Zoekende naar het uitkijkpunt kwamen we vanzelf langs een heleboel wijngaarden. Ook passeerden we af en toe stalletjes waar je wijn kunt proeven, en oude wijnkelders waar de wijn wordt opgeslagen (bijvoorbeeld aan de straat Sklepní met daaraan onder andere Vinařství Špetíci).

wijnkelders in Moravie

We konden er niet omheen dat dit de belangrijkste wijnstreek van Tsjechië is. Meer dan 90% van alle Tsjechische wijnen komt uit Zuid-Moravië. Er hangt hier een leuk sfeertje en veel Tsjechen verkennen dit deel van Tsjechië op de fiets.

wijnaarden in Tsjechie

Ik vond het verrassend om te horen dat ook de wijnbouw, die hier al eeuwenlang plaatsvond, het moeilijk had onder het communisme. Hielden communisten dan niet van wijn? Hoe dan ook, de ontwikkeling kwam in die tijd stil te staan en de kwaliteit van de Tsjechische wijnen ging achteruit. Maar na de val van de muur hebben de wijnboeren in Tsjechië er de schouders onder gezet. Wijngaarden werden verbeterd, er vonden weer innovaties op het gebied van wijnproductie plaats er werden nieuwe druivenrassen geteeld. Tsjechische wijnen winnen nu zelfs internationale prijzen!

Wijnfestivals in september

De beste tijd om de Tsjechische wijnstreek te bezoeken, is trouwens september. Dan vinden namelijk de wijnfestivals rondom de wijnoogst plaats. Daar kun je ook de zoete, mousserende jonge wijn burčák proeven. Tijdens het wijnfestival in de stad Znojmo kun je over de wijnmarkt struinen, de historische optocht bewonderen en natuurlijk wijnen proeven. In hetzelfde weekend vindt in de stad Mikulov wijnfestival Pálava plaats met veel lekker drinken, eten en muziek. Als je van klederdracht houdt, moet je op het wijnfestival in Uherské Hradiště zijn. Het lijkt me fantastisch om eens in die tijd van het jaar te gaan wandelen in Zuid-Moravië in combinatie met een bezoek aan een wijnfestival.

De mooiste plekjes van Znojmo

Na al al die groene bossen en wijngaarden was het tijd voor onze laatste stop op deze leuke dag: Znojmo, een van de belangrijkste Tsjechische wijnsteden. Ons eerste doel: het Louka-klooster (Loucký klášter), dat we kenden uit de serie Wie is de mol? Toen dansten er gevaarlijke ‘blacklight ballerinas’ rond, nu bleek het een waar wijnparadijs te zijn! We tapten er een litertje witte wijn van Znovin en hadden na thuiskomst enorme spijt dat we niet voor zo’n grote jerrycan hadden gekozen – wat is die wijn lekker zeg!

wijn proeven in Znojmo, Tsjechië

Daarna parkeerden we bij het Muzeum motorismu (dat al gesloten was) en beklommen we de heuvel waarop Znojmo ligt.

Museum van motorvoertuigen in Znojmo

Opnieuw liepen we tussen de wijngaarden.

wijngaarden in Znojmo

Boven, binnen de middeleeuwse stadsmuren, kwamen we terecht in de historische stadkern van Znojmo, met smalle straatjes en oude gebouwen.

oude stadskern van Znojmo

Rotonde en kasteel

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Znojmo is de romaanse rotonde van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Katelijne (uit de 11e eeuw). Vlakbij staat het kasteel van Znojmo. Wij vonden dit vooral de perfecte plek om op een zonnig terras met een prachtig uitzicht deze dag af te sluiten. (Als je goed kijkt, kun je in de verte het Loucký-klooster nog zien staan.)

bezienswaardigheden in Znojmo

Ondergrondse gangen

Wat we dus niet bezochten, is het ondergrondse labyrint van Znojmo. Onder de straten van de stad gaat bijna 30 km aan gangen schuil. Als je wilt, kun je er een rondleiding volgen. Wie weet kunnen we dat doen als we nog eens terugkomen naar Zuid-Moravië – liefst in september dus.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.