wijnaarden in Tsjechie

Fietsen in Moravië, de wijnstreek van Tsjechië

Misschien denk je bij Tsjechië niet meteen aan een fietsland, maar de fietsvoorzieningen in Tsjechië zijn in sommige regio’s behoorlijk uitgebreid. Een klein voorbeeld is het mooie fietspad rondom het Lipnomeer, maar er zijn ook veel langere, goed bewegwijzerde routes en op verschillende plekken rijden fietsbussen. Dat zijn lijnbussen die ook je fiets kunnen meenemen, zodat je bijvoorbeeld naar een hoger gelegen punt kunt rijden en dan met de fiets kunt afdalen. Dat lijkt me nog altijd leuk om een keer te gaan doen, want bergopwaarts fietsen is bepaald niet mijn sterkste punt.

Fietsen in Moravië

Een van de regio’s waar veel wordt gefietst, is Moravië in Oost-Tsjechië, waar wij in de zomer van 2014 voor het eerst waren. We hebben toen niet gefietst, maar in Zuid-Moravië zijn wel 11 Moravische wijnroutes aangelegd langs de vele wijngaarden en leuke dorpjes die je hier tegenkomt.

Onderweg kom je ook bijzondere historische monumenten tegen, zoals het luxueuze kasteel Buchlovice, Dolni Vestonice (waar een vrouwenbeeldje werd gevonden uit de tijd van de mammoetjagers), kasteel Buchlov (een van de oudste kastelen van Moravië) en paleiscomplex Lednice-Valtice (het grootste kunstmatige cultuurlandschap van Europa en onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO).

Dit zijn de fietsroutes in Moravië:

 • Wijnroute van Bzenec – 26 km
 • Wijnroute van Mutenice – 65 km
 • Wijnroute van Uherské Hradiště – 75 km
 • Wijnroute van Mikulov – 82 km. Dit is een afwisselende route langs meren, heuvels en kasteel Mikulov.
 • Wijnroute van Kyjov – 85 km. Hiervoor moet je wel een redelijke fietsconditie hebben: het heuvelachtige terrein heeft enkele steile klimmen. Daarna is het fijn afdalen door de bossen en de wijngaarden.
 • Wijnroute van Stráznice – 101 km
 • Wijnroute van Velké Pavlovice – 110 km. Deze route schijnt een must te zijn als je van rode wijn houdt.
 • Wijnroute van Podluzí – 115 km
 • Wijnroute van Brno – 130 km. Ideaal als je de stad Brno als beginpunt kiest – vergeet dan niet eerst de tijd te nemen voor de bezienswaardigheden van Brno. De vlakke fietsroute loopt langs kapelletjes en een van de grootste kloosters in Tsjechië: Rajhrad.
 • Wijnroute van Znojmo – 165 km. Znojmo is een oud wijnstadje en het nabijgelegen dorp Šatov heeft een 900 meter lange wijnkelder en een wijnkelder met driedimensionale plafondschilderingen.
 • Greenway van Znojmo naar Uherské Hradiště – 300 km. Dit lange traject begint vlak bij de Oostenrijkse grens en eindigt op 40 kilometer van de Slowaakse grens. Onderweg kom je zeventig wijnbouwstadjes, tien beschermde natuurparken en heel veel historische monumenten tegen.

En dan… Proost!

In totaal dus zo’n 1200 kilometer, variërend van dagtochten van 26 tot 65 kilometer tot langere trajecten van 70 tot wel 300 kilometer. En na zo’n dag fietsen is het extra lekker om een lekker Moravisch wijntje te gaan proeven in een van de vele wijnkelders. Proost!

Bij Czech Tourism kun je kaarten van de fietsroutes in Moravië aanvragen.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.