(Halve) Marathon lopen in Tsjechië? Hier moet je zijn!

Een marathon of halve marathon lopen is altijd een bijzondere prestatie. Die wordt nog onvergetelijker als je kiest voor een marathon in het buitenland. Ook in Tsjechië zijn meerdere marathons die de moeite waard zijn om er een stukje voor te reizen. Hieronder vind je de marathons in Tsjechië voor 2020. Welke Tsjechische stad kies jij?

Marathon van Praag (11 oktober 2020)

Zie je jezelf al lopen door de binnenstad van Praag? Als je hardlopen graag combineert met een stedentrip, is dit een ideale combinatie. Het is een unieke kans om dwars door de historische binnenstad en over de Karelsbrug te rennen. Start en finish zijn op het Oude Stadsplein. De marathon in Praag bestaat al 25 jaar en elk jaar doen bijna tienduizend deelnemers uit 85 verschillende landen mee. Het is ook mogelijk om de afstand met zijn tweeën te lopen (als estafette of samen), er is een family run van 3 of 5 kilometer en je kunt ook de 5 kilometer met je hond lopen.

Andere mooie momenten om te hardlopen in Praag zijn:

  • Halve marathon van Praag (6 september 2020): individueel of in teamverband
  • Prague Relay (geannuleerd in 2020): een estafetterace van 20 kilometer waarbij elk team uit vier deelnemers bestaat. Drie dagen lang vinden diverse wedstrijden plaats en er is ook een picknick en een openluchtfeest.
  • Birell Prague Grand Prix (5 september 2020): een hardloopwedstrijd van 10 kilometer. Dit evenement omvat ook een hardloopwedstrijd voor vrouwen.
marathon praag
Foto: RunCzech via Czech Tourism

Behalve hardlopen wil je natuurlijk ook iets van de stad zien. Hier vind je mijn wandeling langs veel bezienswaardigheden in Praag.

Halve marathon van Karlovy Vary (24 oktober 2020)

Je kent Karlovy Vary misschien wel van het filmfestival, of van de geneeskrachtige bronnen. Op 24 oktober vindt in dit kuuroord de Mattoni Karovy Vary Half Marathon plaats. De 21 kilometer lange route loopt dwars door het stadscentrum, langs het beroemde Grand Hotel Pupp en door de beboste vallei waarin Karlovy Vary ligt. Je kunt de afstand ook als estafette lopen en er is een family run. Helemaal lekker is het natuurlijk om na afloop bij te komen in een van de kuurhotels.

halve marathon tsjechie
Foto: RunCzech via Czech Tourism

Halve marathon van České Budějovice (31 oktober 2020)

České Budějovice (bekend van brouwerij Budějovický Budvar) is de hoofdstad van Zuid-Bohemen en heeft een mooie historische binnenstad. De halve marathon van České Budějovice begint te midden van de barokke huizen op het centrale plein en gaat verder door de kronkelende straten van de stad en langs de oevers van de rivier. Je kunt de afstand ook als estafette lopen en er is een family run.

halve marathon tsjechie
Foto: RunCzech via Czech Tourism

Halve marathon van Olomouc (30 augustus 2020)

De Mattoni Olomouc Half Marathon loopt door de Moravische stad Olomouc en heeft elk jaar bijna 6000 deelnemers. De race start en eindigt in het historische centrum, dat vol staat met barokke architectuur. De route loopt onder andere door het park Smetanovy Sady en langs de zuil van de Heilige Drie-eenheid, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je kunt de afstand ook als estafette lopen en er is een family run.

halve marathon in tsjechie
Foto: RunCzech via Czech Tourism

Halve marathon van Ústí nad Labem (19 september 2020)

Tijdens de halve marathon van Ústí nad Labem loop je door een heel gevarieerd landschap. Je start in centrum en komt onderweg elke kilometer weer een nieuw uitzicht tegen, van het industriële landschap van de stad tot de oevers van de Elbe, de ruïnes van het kasteel van Střekov en de bergen in het noorden. Je kunt de afstand ook als estafette lopen en er is een family run.

halve marathon tsjechie
Foto: RunCzech via Czech Tourism

Liberec Nature Run (4 oktober 2020)

Ook de moeite waard om te noemen is de Liberec Nature Run, waarbij je door het Tsjechische herfstlandschap loopt. Je kunt kiezen uit een route van 12 of 23 kilometer en er is ook een family run.

hardlopen in tsjechie
Foto: RunCzech via Czech Tourism

Wat denk je – lijkt het jou iets om eens te gaan hardlopen in Tsjechië?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.