bierbad harrachov tsjechie

Glasfabriek, glasmuseum en bierspa in Harrachov (Reuzengebergte)

Harrachov is een behoorlijk toeristisch plaatsje – maar wel leuk om een keer te bezoeken. Zelf was ik er eerst een keer voor een weekje wintersport in Tsjechië – maar dat is alweer bijna 20 jaar geleden. Later gingen we ernaartoe toen we kampeerden in het Boheems Paradijs. Behalve een straat vol toeristische winkeltjes vind je in Harrachov een glasblazerij en glasmuseum, maar je kunt er ook een bierbad nemen. Van dat laatste weet ik inmiddels dat het een leuke ervaring is.

Van edelstenen naar toerisme

De eerste dorpjes in het Reuzengebergte ontstonden rondom mijnen waar edelstenen werden gedolven. Omdat in deze omgeving ook genoeg zand, water en hout beschikbaar waren, kon er ook glas worden gemaakt. Aan het begin van de 20e eeuw was er nog een periode waarin het water uit de bergen werd gebruikt voor het maken van textiel en daarna nam het toerisme Harrachov over. Maar er wordt dus nog steeds glas geblazen.

De glasblazerij die ik bezocht, is zelfs de op één na oudste glasfabriek in Tsjechië. Hij bestaat officieel sinds 1712, maar eigenlijk al veel langer. De glasblazerij werd opgericht door de adellijke familie Harrach en groeide uit tot een wereldberoemd bedrijf. Toen Tsjechië achter het IJzeren Gordijn lag, was de glasfabriek (geheel volgens het communisme) een staatsbedrijf. Nu draagt het bedrijf de naam Novad & syn (Novad & zoon).

Rondleiding door de glasblazerij

Ik ben wel eens vaker in glasblazerijen geweest, maar het blijft elke keer weer een indrukwekkend proces om te zien. Het glaszand (dat afkomstig is uit het Boheems Paradijs) wordt eerst gesmolten bij een temperatuur van 1450 graden. Daarna moet het weer afkoelen tot 1200 graden.

De glasblazers die met dit gloeiend hete goedje aan de slag gaan (dat zijn er in totaal dertig), werken in groepen. Elke groep heeft één oven en elk teamlid heeft een eigen taak. Met behulp van verschillende mallen (voor de bol van het glas, de steel en de voet) krijgt een glas langzaam vorm. Omdat de mallen door de hoge temperaturen uitdijen en er per dag wel 500 glazen per groep worden gemaakt, moet er elke dag een nieuwe mal worden gemaakt. Dat is dus al één taak voor een teamlid om te doen.

glasblazerij Harrachov

Nadat het glas in elkaar is gezet, wordt de bovenkant van de bol afgehaald om het glas kelkvormig te maken. De snijrand wordt natuurlijk netjes afgerond. Daarna kunnen er nog patronen in het glas worden gesneden, waarvoor eerst een tekening wordt gemaakt.

glasfabriek Harrachov

Arbeidsomstandigheden

Wat ik tijdens mijn bezoek wel naar vond om te zien, was dat de glasblazers nauwelijks bescherming droegen. Ze liepen gewoon rond in T-shirt, korte broek en sandalen. Iemand stelde hier tijdens de rondleiding een vraag over, maar kreeg als antwoord dat ze geen bescherming nodig hebben omdat er nooit iets fout gaat. Ook bij het slijpen van het glas werd geen mondkapje of veiligheidsbril gebruikt. Dit was in 2015 en ik hoop eigenlijk dat dit inmiddels verbeterd is.

Ook de werktijden konden wel wat beter, ook al vertelde degene die de rondleiding verzorgde er heel trots over. De glasblazers maken dagen van 9 uur, met maar 2 x 15 minuten pauze. Ze werken 4 dagen op, 2 dagen af en krijgen betaald per voltooid glas. Pluspuntje: elke groep heeft een koelkast om koele drankjes in te bewaren en daarbij is een bepaalde hoeveelheid bier per dag toegestaan.

Glasmuseum Harrachov

In het glasmuseum van Harrachov kun je enkele kunststukjes van deze harde werkers bewonderen. In totaal heeft het museum meer dan 5000 objecten, waaronder een wijnglas met drie knopen in de steel (één voor elke 100 jaar dat de glasfabriek al bestaat). Natuurlijk kun je hier ook Tsjechisch glas kopen om als souvenir mee naar huis te nemen.

bierbad Harrachov

Bierbad in Harrachov

Sinds 2002 heeft de glasblazerij een activiteit bij: een minibrouwerij met bierspa. Zelf heb ik al eens een bierbad genomen in Pilsen en dat was echt heerlijk! Je neemt dan eerst een douche en wikkelt je in het laken dat je bij de ingang meekrijgt. Daarna loop je naar het bad, dat in Harrachov gevuld wordt met tot 36°C verwarmd bronwater uit de bergen, 5 liter licht bier en 5 liter ongefilterd en niet-gepasteuriseerd donker bier. Verder zit er nog wat gekneusde hop in. Die hop schijnt een antibacteriële werking te hebben en de gist in het bier bevat allerlei B-vitaminen die goed zijn voor je huid. Het gevoel van de bubbeltjes op je huid werkt ontspannend.

Daar mag je dan een half uur lang van genieten, terwijl je een glas ongefilterd en niet-gepasteuriseerd bier drinkt. Daarna mag je nog een half uur ontspannen in de relaxruimte, ook weer met een glas bier erbij.

Dit lijkt me echt heerlijk om te doen als je voor je wintersportvakantie in Harrachov bent. Maar eigenlijk is een bierbad altijd lekker.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Ik werd uitgenodigd om Harrachov te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.