Het is nooit saai op Camping Vidlák in Tsjechië

Iets van zichzelf – dat was al jarenlang de wens van Jur en Lilian Vinke. Of dat nu in Nederland was, of in het buitenland. Het werd een camping in Tsjechië en sindsdien is hun leven allesbehalve saai.

De ultieme stek gevonden

Toevallig kwamen ze in contact met mensen die een camping in Tsjechië hebben. Zelf waren de Nederlanders daar nog nooit geweest: ze gingen altijd graag naar Frankrijk op vakantie. Ze vroegen zich, zoals zo veel mensen die nog nooit in Tsjechië zijn geweest, in eerste instantie af hoe ver Tsjechië wel niet is, en of het daar wel veilig is.

Al snel kwamen ze erachter dat Tsjechië dichterbij is dan Zuid-Frankrijk en dat het gewoon een veilig land is. Nadat ze Tsjechië een paar keer als toerist hadden bekeken, besloten ze dat dit wel eens het land zou kunnen zijn waar ze iets voor zichzelf konden beginnen. Met hun achtergrond en ervaring moest dat lukken, vonden ze.

Met de nodige tips op zak zochten ze drie jaar lang naar de (in hun ogen) perfecte stek. Het moest natuurlijk een plek zijn die gasten aanspreekt èn waar Jur en Lilian zelf zouden willen wonen. Uiteindelijk vonden ze zo’n plek in Moravië, in het oostelijke deel van Tsjechië op zo’n 1000 kilometer van Utrecht. Daar, net buiten het dorp Opatov, ligt hun Camping Vidlák prachtig aan een meer, waar je ’s zomers heerlijk in kunt zwemmen of spelevaren met een plastic bootje. Achter de camping ligt een bosgebied van 16 km² waar je fijn kunt wandelen, mountainbiken en wild kunt spotten. In de directe omgeving zijn veel interessante dorpjes en steden waar veel te zien is. Ideaal voor gasten dus – en voor Jur en Lilian zelf.

Camping Vidlak in Tsjechië

Het leven op de  camping

In de herfst van 2003 vertrokken Jur en Lilian naar Tsjechië en op 1 mei 2004 ging hun camping open. Als je het stel vraagt hoe het leven op de camping is, luid het antwoord: “Geen dag is hetzelfde. Elke dag is anders en vaak weten we niet wat we over een half uur aan het doen zijn.” Hun leven op Camping Vidlák is dus in elk geval nooit saai.

De periode van het jaar is daarbij natuurlijk een belangrijke factor. In de zomer worden ze wat meer ‘geleefd’ door alle gasten. In het hoogseizoen begint de dag rond een uur of zeven met het halen van verse broodjes bij de bakker in het dorp. Vanaf acht uur kunnen de gasten de bestelde broodjes afhalen en vertrekken de eerste gasten alweer. Omdat Camping Vidlák halverwege Praag en Wenen ligt (en relatief dicht bij een doorgaande route), hebben ze vaak veel passanten voor 1 of 2 nachten.

Camping Vidlak in Tsjechië


In het hoogseizoen zijn er altijd mensen die hand-en-spandiensten verlenen, bijvoorbeeld bij de schoonmaak van het sanitair, de ‘gastenhuiskamer’ en het overdekte terras. Daar hoeven ze zich dan wat minder druk om te maken, zodat ze veel tijd kunnen vrijmaken om gasten te voorzien van toeristische en praktische informatie. Daarnaast is er natuurlijk ook veel onderhoud aan het terrein nodig. Zo besteden ze erg veel tijd aan het gras en er zijn dan ook dagelijks mensen die hen complimenteren over de fijne ‘grasmat’ op de camping. Ook administratie moet gedaan worden, want dat hoort er – ook in Tsjechië – nu eenmaal gewoon bij.

Camping Vidlak in Tsjechië


’s Middags is er volop tijd voor de gasten die dan aankomen op de camping. Die worden persoonlijk welkom geheten op de camping en krijgen een kleine rondleiding ‘in en rond het huis’, zodat ze meteen weten wat waar is en hoe alles werkt en zich daardoor snel thuis kunnen voelen. Bijkomend voordeel van deze persoonlijke rondleiding is dat Jur en Lilian zelf ook zeer regelmatig in het sanitair komen en snel kunnen ingrijpen als daar iets niet helemaal is zoals het hoort te zijn. Behalve de grasmat krijgt daardoor ook het sanitair vaak complimenten omdat het zo schoon is.

Een receptie heeft Camping Vidlák niet. Gasten krijgen op het hart gedrukt dat Jur en Lilian altijd aanspreekbaar zijn voor vragen en opmerkingen. Zo zijn gasten niet afhankelijk van receptietijden en hoeven de campingeigenaars niet tot een bepaalde tijd de receptie te bemannen, wachtend op iemand die niet komen gaat.

Camping Vidlak in Tsjechië

’s Avonds is het vaak gezellig druk op het overdekte terras van de camping, waar ook een drankje geschonken wordt. Hier kunnen Jur en Lilian gasten in een ongedwongen sfeer wat meer over de omgeving vertellen en ook de gasten zelf vertellen graag aan andere campinggasten wat ze die dag hebben beleefd, zodat ze bij elkaar ideeën opdoen voor een volgende dag. Op het terras en in de ‘gastenhuiskamer’ is gratis WIFI, zodat veel gasten ook meestal wel even kijken wat er in de rest van de wereld is gebeurd. De jeugd weet zich over het algemeen heel goed zelf te vermaken op en rond de camping. Wanneer er behoefte aan is, wordt er iets georganiseerd om ook alle jonge campinggasten de vakantie van hun leven te geven.

In de winter kunnen de Nederlanders hun tijd grotendeels zelf indelen. Dan zijn ze druk op een andere manier, bijvoorbeeld met de website, een nieuwe folder of het nodige schilder- en kluswerk. In januari of februari zijn ze vaak in Nederland om familie en vrienden te bezoeken en aanwezig te zijn op de kampeerbeurzen van de SVR.

Camping Vidlak in Tsjechië

Voor- en nadelen van emigreren naar Tsjechië

Het grootste struikelblok voor Jur en Lilian is de Tsjechische taal gebleken. Na al die jaren in Tsjechië kunnen ze zich aardig redden, maar helemaal perfect denken ze het nooit te zullen leren. Een taal met zeven naamvallen en al die verbuigingen die daaraan gekoppeld zijn is allesbehalve eenvoudig.

Ook even wennen in het prille begin was de Tsjechische manier van doen. Nederlanders zijn nogal direct met het stellen van vragen – Tsjechen minder. Ook in het maken van afspraken zit een verschil: in Nederland bel je als je 5 minuten later komt op een afspraak. In Tsjechië is een half uur of een uur later komen geen probleem. Daar hoef je echt niet over te bellen. Eerder komen kan ook altijd. Dat was best even wennen. “’s Lands wijs, ’s lands eer” heet dat.

Een groot voordeel is de rust en de ruimte in Tsjechië, in plaats van vaak veel stress in Nederland. Het is fantastisch wonen in Tsjechië en eigen baas zijn bevalt het stel ook uitstekend.

Ook emigreren?

Tegen mensen die met dezelfde plannen rondlopen, zeggen Jur en Lilian: “Weet waar je aan begint!” en “Bezint eer ge begint!” Vanaf de zijlijn lijkt het allemaal heel mooi, maar er komt (veel) meer bij kijken. Jur en Lilian hebben geen baan van acht tot vijf, maar meer een baan van zeven tot middernacht – en dat dan zeven dagen in de week en week in, week uit.

Campingeigenaar zijn klinkt dus leuk, maar vergeet niet ook de nadelen op een rijtje te zetten. Denk niet dat je slapend rijk wordt, want dan kom je bedrogen uit. Eigenlijk moet je het beheren van een camping als een manier van leven zien, niet als een baan. Want als het een baan zou zijn, zouden Jur en Lilian er al lang mee opgehouden zijn.

Of gewoon kamperen op Camping Vidlák?

Dan vind je hier alle contactgegevens en meer informatie:

Op de website van Camping Vidlák

Op de Facebook-pagina van Camping Vidlák

Bij de ANWB

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

9 reacties

 1. Hallo,

  Wat leuk om dit te lezen. Wij (mijn ouders,zusje en ik) zijn in het eerste jaar van de opening op Vidlak geweest en daar op volgend nog 2 of 3 jaar (dat weet ik niet precies). Ieder jaar weer konden we niet wachten tot aan de lange reis te beginnen.

  We hadden zelfs ons “eigen” vaste plekje naast de steiger. Vaste stekjes waar we elk jaar weer uit eten gingen. Op de campin hebben we ook twee jubileums gevierd een 50te verjaardag en een 25 jarig huwelijk waarbij jur en Lilian ons hielpen met leuke dingen regelen zoals een cover band van Kiss die bij het kampvuur kwam zingen. Het was feest voor de hele camping.

  Hier word geschreven daf jur en Lilian zuinig zijn op hun gras, maar dat niet alleen. Met veel zorg en aandacht zorgen zij voor de hele camping. Als kind vooral in het eerste jaar vond je het dan irritant als jur “boos” werd als er op de tafel tennis tafel werd geslagen. De jaren er na betrapte ik mezelf dat ik ook wel eens zij jongens niet doen dan gaat he kapot.

  Na alle mooie en leuke ervaringen met het land zelf maar ook alle verhalen van jur en Lilian hebben mijn ouders nu een woning in Tsjechië. Bij Vidlak zijn we niet meer geweest maar het staat nog altijd op mijn lijstje om een meer terug te gaan.

  Deze camping zal ik dan ook echt aanraden als mensen Mij vragen waar heen te gaan op vakantie!

  Lieve jur en Lilian ga zo door met jullie pracht camping!

  Groetjes charlotte

 2. Hallo Jur en Lilian,

  Heel leuk om te lezen en heel herkenbaar! Wij hebben ook een camping in Tsjechie, ook in Moravie maar wat meer richting Polen (Kemp Ganesh).
  Het lijkt me leuk om elkaar eens te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
  Misschien tot ziens!
  Groetjes, Bart en Marijke van Riemsdijk

 3. Leuk om te lezen. Wij waren hier vorige maand nog voor een nachtje. Helaas was het weer toen niet zo mooi, zodat van de door Lilian voorgestelde wandeling niets kwam. De camping zijn we niet vergeten, ligt prachtig. Tsjechie is inderdaad verrassend dichtbij,; we denken dan ook zeker nog eens terug te gaan.
  We zetten een linkje naar dit artikel bij ons verslag van onze camper reis door Tsjechië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.