brug kasteel tsjechie

Hrad Veveří: het eekhoorntjeskasteel van Brno

Tsjechië heeft zoveel mooie kastelen, dat we er elke vakantie wel een paar bezoeken waar we nog niet eerder zijn geweest. Bij het eerste uitstapje dat we dit jaar in Tsjechië maakten, was het meteen raak. We gingen naar Hrad Veveří: het eekhoorntjeskasteel bij Brno.

Het verhaal van de eekhoorntjes

Het ontstaansverhaal van dit kasteel leeft voort in de naam ervan. Het verhaal gaat namelijk dat hier ooit ene graaf Conrad verdwaalde in het bos. Uitgeput van het dwalen viel hij in slaap. Toen hij weer wakker werd, stonden er allemaal eekhoorntjes om hem heen. De eekhoorntjes leidden Conrad naar een plek in het bos die hij zo mooi vond, dat hij besloot er een kasteel te bouwen. Hrad Veveří betekent dan ook zoiets als het eekhoorntjeskasteel, naar het Tsjechische woord voor eekhoorn: veverka.

Hrad Veveri buitenkant

Gezellige boel

Als we binnenkomen, valt meteen op dat het een gezellige dag is op het slot. De zon schijnt, de eerste biertjes worden al getapt en de smid laat alvast aan de kinderen zien wat hij die ochtend al heeft gemaakt.

Hrad Veveri terras

Tsjechische koningen

We lopen verder, over de brug naar het volgende deel van het burchtcomplex, dat in de loop der eeuwen steeds verder is uitgebreid. Het wordt voor het eerst genoemd aan het begin van in de dertiende eeuw en was lange tijd eigendom van Tsjechisch koningen. Ze woonden er zelf niet, maar gaven het in bruikleen aan adellijke families en gebruikten het als onderpand. Het oudste deel is dat met de druppelvormige toren, waarin vroeger een kerker zat die alleen toegankelijk was door een valluik in het plafond.

Hrad Veveri brug

Stoelendans van eigenaars

Uiteindelijk werd Hrad Veveří verkocht en toen begon een grote stoelendans. Steeds weer kwamen eigenaars erachter hoeveel tijd en geld er nodig zijn om zo’n groot burchtcomplex te onderhouden. Griekse en Britse eigenaars probeerden het en in 1830 was het eigendom van de Zweedse prins Gustav Vasa, zoon van afgezette koning van Zweden. De laatste eigenaars waren vrienden van Churchill, die alle drie de keren dat hij Tsjechië bezocht op Veveří verbleef, onder andere tijdens zijn huwelijksreis.

Multifunctioneel

Behalve van eigenaar wisselde Hrad Veveří ook van functie. Het huisvestte een ziekenhuis, een school voor bosbouw, Duitse barakken in de Tweede Wereldoorlog en de Technische Universiteit. Allemaal lieten ze hun sporen na: van kogelgaten en kasten vol technische boeken tot nieuwe tussenmuurtjes en -plafonds en betoninjecties.

Hrad Veveri toren

Nu het herstel

Tegenwoordig wordt er hard gewerkt aan het herstel van het burchtcomplex. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is bijna al het meubilair verloren gegaan. Maar gelukkig was Veveří voor die tijd al toegankelijk voor het publiek en bestaat er een kasteelgids met foto’s. Die dienen als leidraad voor het herstel en soms duikt er zelfs weer meubilair op. Zo meldde zich in in 2013 een gezin dat vertelde dat er een piano uit het kasteel bij ze thuis stond. Inmiddels heeft de piano een mooie plek in het kasteel gekregen en de beheerders hopen op nog meer van die vondsten.

Met de boot vanuit Brno

Je kunt gewoon met de auto naar Hrad Veveří toe rijden of erheen wandelen of fietsen. Maar vanuit Brno is het kasteel op een extra leuke manier bereikbaar. Bij het eindpunt van tram 1 kun je op de boot stappen voor een tocht van 45 minuten over het stuwmeer. De boot legt dan vlak onder Hrad Veveří aan. Als je het te lang vindt om ook weer de boot terug te nemen, kun je ook de bus nemen. Dan ben je in een kwartier weer in Brno.

Hrad Veveri water

Helaas zijn we er zelf niet aan toegekomen om die boottocht te maken. Heb jij dat wel gedaan? Dan ben ik erg benieuwd hoe dat was. Laat je het weten in de reacties?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij werden uitgenodigd om dit kasteel te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.