wandelen tsjechie adrspach

5 x doen in de regio Hradec Králové in Tsjechië

Dat Tsjechië meer is dan alleen Praag, weet je natuurlijk allang. Alle reden dus om de rest van het land steeds verder te ontdekken. Tot nu toe waren wij onder andere erg enthousiast over het Reuzengebergte, het Boheems Paradijs, Boheems Zwitserland en de rotsen van Adršpach. Maar er zijn nog genoeg mooie regio’s die we niet kennen. Bijvoorbeeld Hradec Králové ten oosten van Praag – een kanshebber voor een volgend bezoek aan Tsjechië. Maar wat zouden we daar dan zoal kunnen doen? Deze 5 ideeën onthoud ik alvast.

1. Stedentrip Hradec Králové

De stad Hradec Králové ligt op de plek waar de rivieren de Orlice en de Elbe samenkomen. De binnenstad lijkt met gotische, renaissancistische, barokke en moderne gebouwen wel een encyclopedie van de architectuur. Langs de rivier de Elbe is een fietspad aangelegd en je kunt ook een rondvaart van een uur maken met een raderstoomboot. Vanaf de 72 meter hoge Witte Toren (waarvan het zandsteen bij de bouw nog echt wit was – vandaar de naam) heb je een mooi uitzicht op de stad, het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte.

2. Wandelen in het Adelaarsgebergte

Over die bergen gesproken: het Reuzengebergte (het hoogste en bekendste gebergte van Tsjechië) valt deels onder de regio Hradec Králové. Maar eigenlijk verdient het Adelaarsgebergte (Orlické hory) net zoveel aandacht. Het ligt aan de grens met Polen en je kunt er prachtig wandelen en fietsen door de glooiende heuvels en dichte bossen. Het plaatsje Opočno is erg geschikt als uitgangspunt voor een fietstocht door het Adelaarsgebergte. Populaire bezienswaardigheden zijn:

  • De bunker Hanička (die in de jaren dertig werd gebouwd als verdediging tegen de Duitsers)
  • De ruïnes van Potštejn
  • De Bedevaartskerk in Neratov
  • De rotsachtige vallei Zemská brána

3. Hospitaal Kuks bezoeken

Kuks is een voormalig hospitaal op een heuvel aan de rivier de Elbe. Een voormalig hospitaal bezoeken klonk mij niet meteen aantrekkelijk in de oren, maar ik begrijp het beter als ik lees dat dit hospitaal ooit deel uitmaakte van een chic kuuroord. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen na onze bezoeken aan enkele kuuroorden in het westen van Tsjechië, zoals Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně. Die waren allemaal de moeite van het bezoeken waard en dat lijkt voor Kuks zeker ook op te gaan.

Het kuuroord van Kuks werd tussen 1694 en 1724 gebouwd door ene graaf Špork, die erachter was gekomen dat zich hier weldadige waterbronnen bevonden. Aan de ene kant van het complex stonden theaters, restaurants en kuurhuizen, en aan de andere kant een hospitaal voor oud-soldaten met daarachter een begraafplaats. Veel van de oude pracht en praal is jammer genoeg verloren gegaan, maar het hospitaal staat er nog altijd prachtig bij. Tijdens een rondleiding wandel je onder andere door de ‘macabere hal’ met tekeningen over de dood. Ook zie je standbeelden over de zonden en de deugden van de mens en een van de oudste apotheken van Tsjechië.

4. Rotswandelingen maken

Niet zo ver van de rotsen van Adršpach en Teplice ligt tafelberg de Ostaš. Ook daar kun je wandelen tussen de zandstenen rotsen. Je komt er prachtige uitzichten tegen, onder andere bij de barokke kapel op de heuvel Hvězda. Deze naam, die ster betekent, ontstond toen als oriëntatiepunt voor wandelaars een houten kruis met een vergulde ster op de rotsen werd gebouwd. Naast de kapel staat een historisch jachthuis uit 1856, waar je iets kunt eten of drinken.

Vanaf Hvězda worden wandelroutes aangegeven naar de mooiste plekjes van rotsgebied Broumovské stěny (zoals de kloof Kovářova rokle) en naar de plaats Broumov met zijn houten kerk uit 1450 en een barok Benedictijnenklooster met een crypte vol mummies.

5. Kasteel en brouwerij van Náchod

Het stadje Náchod bloeide in de 18de eeuw op als textielstad. In die bloeiperiode werden ook de gebouwen neergezet die de stad nog steeds zo’n statig uiterlijk geven, zoals de gotische kerk, het oude barokke stadhuis, het neo-renaissancistische stadhuis en het postkantoor.

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid is toch wel kasteel Náchod. Dit kasteel werd ooit gebouwd om de handelsroute tussen Bohemen en Kladsko te beschermen. Het was onder andere in handen van de familie Smiřický, die in de tweede helft van de zestiende eeuw een van de rijkste families in Bohemen was. Na 1620 wisselde het kasteel meerdere malen van eigenaar en was het onder andere van de Italiaanse edelman Ottavio Piccolomini, die verantwoordelijk is voor het huidige uiterlijk.

Als je van bier houdt, mag een bezoek aan een bierbrouwerij in bierland Tsjechië eigenlijk niet ontbreken. De grootse brouwerij van deze regio staat in Náchod en heet Pivovar Primátor. Er worden verschillende bieren gebrouwen, van het bekende Tsjechische pils tot zuurdesembier en het sterkste Tsjechische bier met een alcoholpercentage van 45 procent. Je kunt hier een rondleiding volgen en bieren proeven – reserveer wel even van tevoren.

Tsjechië in de herfstvakantie

Nu ik me er een beetje in heb verdiept, heb ik helemaal zin om deze regio eens te bezoeken. Jammer dat het nog zo lang duurt tot de volgende zomervakantie. Maar fietsen langs de Elbe, wandelen door de bossen en historische monumenten bezoeken kan natuurlijk ook prima in de herfst. Gelukkig maar!

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.