brug kasteel tsjechie

Hradní stezka: autoroute langs kastelen in West-Tsjechië

De Burgenstrasse is een van de bekendste historische autoroutes in Europa. Deze prachtige route gaat 1200 km door Duitsland en Tsjechië en komt langs meer dan 80 kastelen, burchten en adellijke residenties. Het Duitse traject hebben al veel mensen ontdekt, maar de Burgenstrasse in Tsjechië is nog redelijk onbekend. Stap in de auto of op de fiets en volg het Tsjechische deel van de Burgenstrasse genaamd Hradní stezka ofwel Kastelenroute.

Tsjechische kastelenroute van ruim 400 kilometer

De Burgenstrasse bestaat al sinds 1954. In 1994 werd het Tsjechische traject van Cheb naar Praag toegevoegd. Op de Hradní stezka (in totaal 410 km) rij je met je auto, motor of camper van het ene Tsjechische kasteel naar het andere. Je komt langs vijftien Tsjechische burchten en kastelen en rijdt door de natuurparken Slavkovský les, Křivoklátsko en Český kras.

Op de fiets

Je kunt de route ook op de fiets volgen. Fietstraject Eurovelo 4 Central Europe volgt ongeveer dezelfde route. Helaas is de Burgenstrasse nog niet als zodanig gemarkeerd. De fietstocht gaat door een heuvelachtig landschap en is daarom vooral een aanrader voor geoefende fietsers.

Mooi West-Bohemen

Of je nu met de fiets of met de auto gaat, je zult onderweg ongetwijfeld vaak willen stoppen om van het landschap en de kastelen te genieten.

Kasteel Cheb/Eger

Na de Duits-Tsjechische grens kom je al snel het eerste kasteel tegen. Kasteel Cheb (in het Duits Eger) ligt hoog boven de rivier Eger. De merkwaardige burchttoren van zwarte, vulkanische steen is het oudste gebouw in de historische stad. Tegenwoordig herinneren de oude muren alleen nog aan het fort dat hier in de 12e eeuw gebouwd werd en dat later een keizerlijke paleis werd.

Slavovský les

De Burgenstrasse gaat verder naar natuurpark Slavkovský les. Dit gebied staat bekend om de kuuroorden Karlovy Vary en Mariánské Lázně. Ook staan hier kasteel Loket, chateau Bečov nad Teplou en de luxe residentie Kynžvart.

Waterburcht Švihov

Daarna is het zo’n 100 km rijden naarr de volgende cultuurschat: Waterburcht Švihov ten zuiden van Pilsen. Het schijnt dat de rijke en machtsbeluste eigenaar van deze waterburcht zijn personeel nogal wreed behandelde. Als straf werd hij door de duivel naar de hel gestuurd. In zijn slaapkamer zit nog steeds een vreemd gat in het gewelf, dat volgens de legende elke poging om het dicht te metselen weerstaat.

Twee andere bezienswaardigheden in de buurt van Pilsen zijn chateau Nebílovy en kasteel Kozel.

Midden-Bohemen: op naar Praag

In Midden-Bohemen kom je al aardig in de buurt van de eindbestemming Praag. Hier staan kasteel Hořovice en kasteelruïne Žebrák en Točník langs de route. De kasteelruïnes maken deel uit van de 13de eeuwse verdedigingswerken voor het kruispunt van wegen naar Křivoklát en Zbiroh. Het is de best bewaarde burchtgroep in Tsjechië en de kastelen domineren de diepe bossen van het gebied Křivoklátsko.

Kasteel Křivoklát zelf is een populair jachtslot waar door de jaren heen veel banketten, drinkpartijen maar ook serieuze politieke gesprekken hebben plaatsgevonden.

Het bekendste en meest bezochte kasteel is Karlštejn. De koning van Bohemen en tevens Romeinse keizer Karel IV koos deze plek om de heilige relikwieën en de kroonjuwelen te bewaren. In de 19e en 20e eeuw werd de gotische burcht gereconstrueerd. Vervolgens kreeg de architect het verwijt dat hij de burcht een ’te perfect en opvallend’ uiterlijk had gegeven. Toch heeft Karlštejn zijn magische charme behouden en trekt het kasteel jaarlijks duizenden toeristen.

Eindpunt: de Praagse burcht

Na meer dan 400 kilometer eindigt de Hradní stezka in Praag. De Praagse burcht is grootste omsloten paleizencomplex ter wereld. Alleen de voorkant is al een halve kilometer lang. In dit complex van paleizen en kerken hebben door de eeuwen vele koningen residentie gehouden. Praag is een perfecte afsluiter van deze autoroute. En dan is de vraag: waar rij je vanuit Praag naartoe? Wat denk je van Boedapest of Bratislava?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.