De reactie van Miranda Tuijnman op mijn vraag naar haar emigratieverhaal was zo enthousiast, dat we het meteen over samen koffiedrinken hadden. Wie weet komt het ervan, de volgende keer als we gaan kamperen in Tsjechië. Want na het lezen van haar verhaal, en dat van haar man Lau en zoon Romano natuurlijk, ben ik heel benieuwd geworden naar hun Tsjechische camping de Sprookjesmolen. Lees je mee?
- Hier vind je mijn Top 10 met mooiste plekken in Tsjechië
- Bekijk hier wat je kunt doen in Tsjechië (of haal alle info in huis met deze reisgidsen over Tsjechië)
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Tsjechië
- Lees hier over de mogelijke routes naar Tsjechië
- Hier verzamel ik de mooiste reizen naar Tsjechië van verschillende reisorganisaties en hier zet ik actuele kortingen en gratis extra’s bij elkaar
Wat deed je besluiten om te verhuizen?
Eerste kennismaking
Doordat vrienden een pand gekocht hadden in Tsjechië, kwamen we zelf in 2005 voor het eerst in dit voor ons onbekende land. We sliepen in Vysneny Dum, een pension dat ook werd gerund door Nederlanders. Het klikte zo goed dat we daar de jaren daarna heel veel leuke vakantieweken hebben doorgebracht. Iedere keer als we in zo’n vakantie de grens van Tsjechië passeerden, leek het alsof er een hoop stress van ons af viel. Een gevoel van thuiskomen overviel ons. In Tsjechië is de druk veel minder groot. Kinderen moeten ook veel minder. Komt het werk vandaag niet af? Zitra taky den (morgen is er weer een dag)! Je kunt er ook volop van alle natuur genieten en je hebt veel meer ruimte.
Kriebels
Het begon te kriebelen. Zouden we zelf ook de stap nemen? Maar hoe gaan we dan ons geld verdienen? Wat zouden we precies willen? Was het wel te doen met een kind erbij? En dan die lastige taal… Toch zijn we in die tijd opzoek gegaan naar een pand met voldoende grond eromheen, zodat we er een camping op zouden kunnen beginnen. Want door ons gemaakte berekeningen hadden laten zien dat je zowel in de zomer als in de winter inkomen nodig hebt om hiervan te kunnen leven. Mochten we wat vinden, dan konden we op dat moment nog definitief beslissen of we wel of niet zouden gaan.
Molen gevonden

We hebben tussen 2006 en 2009 heel wat panden bekeken, totdat onze huidige molen in beeld kwam. En ineens leken zowel in Nederland als in Tsjechië alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Heel wat avonden hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Wel of niet kopen? Wel of niet emigreren? Tot we na veel twijfelen tegen elkaar zeiden: Waarom ook niet proberen? Mocht het niet lukken, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd en kunnen we later niet zeggen: “Hadden we toen maar…” Die avond hebben we de knoop doorgehakt en de koop van de molen in gang gezet.
Hoe lang woon je er nu?
Sinds maart 2010 zijn wij de trotse eigenaren van de oude watermolen (Mlýn) in de plaats Dolní Kalná. Daar hebben we van maart tot eind december 2010 eerst een mooi woonhuis van laten maken. Verhuizen naar het buitenland is één ding, maar we wilden niet beginnen in een bouwval waar je niet eens fatsoenlijk kon slapen, douchen en koken. Nadat ons woonhuis zo ver klaar was dat we normaal konden wonen, hebben we de verhuizing gepland.
Inladen in Nederland
Dinsdag 11 januari 2011 kwam een Tsjechische vrachtwagen onze hele huisraad in Nijkerk (GLD) ophalen. Een hele klus, maar met heel veel hulp van familie en vrienden is dat goed gekomen. Op onze website kun je het hele verhaal met foto’s van die dag bekijken. Zelf hebben we die nacht nog in ons ‘oude’ huurhuis geslapen.
Uitladen in Tsjechië
’s Morgens vroeg zijn we met twee volgeladen auto’s vertrokken naar Tsjechië. Om acht uur ’s avonds kwamen we daar aan. In de kerstvakantie waren we er ook al geweest, dus bedden en wat huisraad stond er al. We konden er dus zo slapen. Op donderdagochtend 13 januari 2011 kwam ook de vrachtwagen aan in Dolní Kalná. Nu konden we alles weer uitladen. Ook hier kregen we gelukkig genoeg hulp bij. Vanaf die avond woonden we dus officieel in Tsjechië. Ons avontuur kon eindelijk echt beginnen.
Wat vond je moeilijk?
Familie en vrienden
De keuze om helemaal voorgoed naar Tsjechië te verhuizen was niet gemakkelijk. Mijn ouders leven allebei nog en mijn broertje is op 18-jarige leeftijd bij een auto ongeluk om het leven gekomen. Nu zou ik dan ook nog eens ver weg gaan wonen. Ik wist dat ik mijn ouders daar pijn mee zou doen. Ik heb ook nog een geweldige zus. Haar en haar gezin zou ik ook veel minder gaan zien. Het achterlaten van familie en vrienden was een van de dingen die moeilijk waren bij het verhuizen naar Tsjechië. Toch hebben we wel altijd gezegd: Je moet uiteindelijk toch je eigen leven leiden. Tsjechië ligt maar 925 km verderop en als er iets is, sta ik met de auto in 1 dag weer in Nederland.

Tsjechisch leren
Daarnaast wist ik heel goed dat de Tsjechische taal heel erg moeilijk is. Het is een Slavische taal waarin zeven naamvallen gebruikt worden. Alles lijkt mee te draaien: als je een woord denkt te kennen, klinken alle andere naamvallen weer heel anders. Zou deze moeilijkheid de valkuil in ons avontuur gaan worden?
Sinds 2007 ben ik in Nederland een Tsjechische cursus gaan volgen, omdat ik het leuk vond om toch wat van de taal te verstaan. Als we ooit zouden besluiten iets in Tsjechië te kopen, dan wil je toch wel met je buren kunnen praten. Drie jaar heb ik les gehad, maar eenmaal hier wonend leek ik niemand te verstaan. Wat had ik geleerd – Russisch of zo? Het had heel wat tijd nodig voordat ik dingen ging verstaan en nog heel veel meer tijd voordat ik me verstaanbaar durfde te maken.
Nu, na ruim vier jaar, red ik me in het dagelijks leven redelijk goed. Ik versta nog lang niet alles, maar leer elke dag woorden bij. Ik sta nu twee dagen in de Bazar hier op het terrein en moet dan toch echt alle Tsjechen te woord staan. Dat gaat gelukkig goed, al moeten we soms pen, papier, handen en voeten gebruiken.
Het nieuwe leven van zoon Romano
Maar mijn grootse zorg voordat we vertrokken was mijn zoon Romano van toen 8 jaar. Hoe zou het voor hem zijn om helemaal opnieuw te beginnen? Op de dorpsschool tussen Tsjechische kinderen die hij niet zou kunnen verstaan… Helemaal opnieuw vriendjes maken… Want het blijft een waarheid als een koe: als je kinderen het naar hun zin hebben, heb jij het ook naar je zin. Gelukkig is ook dat helemaal goed gekomen. Hier lees je het verhaal van zijn eerste schooldag. Natuurlijk lopen we ook met hem tegen kleine problemen aan. Dat heeft dan toch voornamelijk met de taal en de andere cultuur hier te maken. Maar we lossen het samen gelukkig allemaal steeds weer op.
Waar werd je blij van?
Gelukkig hebben we vanaf dag 1 dat we hier zijn geen dag spijt gehad dat we deze stap hebben gezet. Onze plek in en rondom de molen uit 1732 is super. We hebben heerlijk de ruimte om ons heen. De reeën laten zich tegen ochtend en avond al grazend zien op het naastgelegen weiland, terwijl het zwarte ooievaarspaar en de torenvalken hun best doen ook een maaltijd bij elkaar te scharrelen. De camping was al in het tweede hele campingseizoen een groot succes en sommige gasten komen al voor een derde keer op rij terug. Na elke klus die we met veel enthousiasme aanpakken in het rustige seizoen wordt onze Sprookjesmolen mooier en mooier en krijgt hij steeds meer mogelijkheden.
Hoe ziet je dagelijks leven er nu uit?
Mijn dagelijks leven kan ik meestal helemaal zelf indelen. Dat is het heerlijke van hier een eigen bedrijf runnen. Toch houd je natuurlijk wel dagelijkse rituelen. Door de week gaat de wekker altijd om 6 uur, omdat Romano om 7 uur de bus moet hebben om naar school te gaan. Daarna kunnen we de dagen in de winter en het laagseizoen zelf indelen. Vaak gaan we dan aan de slag om een volgende klus op ons lijstje af te maken. Op dit moment zijn we bezig om de plavuizenvloer in de bar voor de camping te leggen en zijn we in de molen op de begane grond begonnen met de opzet van de tussenmuren.

Kringloopwinkel
Sinds november hebben we op het gedeelte van ons terrein aan de doorgaande weg in samenwerking met Nederlandse vrienden een tweede locatie van Bazar Villa Bads geopend. Dat is een kringloopwinkel met Nederlandse spullen, die iedere vrijdag en zondag open is van 12.00 tot 16.00 uur. Dan moet je natuurlijk aanwezig zijn en het geeft af en toe een dag extra werk als er nieuwe spullen met de vrachtwagen komen.
De camping
In het hoogseizoen word je geleefd door het ritme van de camping met alle gasten. Zelf vind ik dat een erg gezellige tijd. Hier hebben we in de winter alle verbouwingen en zo voor gedaan. ’s Morgens is de eerste rit naar de plaatselijke potraviny (het supermarktje) om de vers bestelde broodjes voor de campinggasten op te halen. Die verdelen we hier zelf per bestelling. Dat is het eerste contact met de campinggasten of de kinderen die de broodjes komen ophalen. Dan is het tijd om onze 8 kippen eten te gaan geven. Vaak krijg ik in het hoogseizoen hulp van de kinderen op de camping, die dat natuurlijk erg gezellig vinden. Ze kunnen natuurlijk niet met z’n allen tegelijk het hok in, dus dat geeft nog wel eens een organisatie. De hele dag zijn we beide natuurlijk voor gasten aanspreekbaar. We krijgen vaak vragen over activiteiten, fietstochten en wandelingen. Als het zonnetje dan op het terrasje bij de bar schijnt, zitten we heerlijk met een bak koffie de vragen te beantwoorden. En dan moet tussendoor het sanitaire gebouw natuurlijk nog worden schoongemaakt en het gras gemaaid…

Bij voldoende aanmeldingen organiseren we regelmatig leuke activiteiten voor onze grote en kleine campinggasten, zoals koekjes bakken, een macaroni-avond of een speurtocht. Ook die moeten tussendoor worden voorbereid en later natuurlijk worden uitgevoerd en begeleid. Tegen de avond is het dan vaak erg gezellig op het terras en in de bar. Ook dan krijgen we veel vragen over van alles: een uitstapje naar Praag, de rotsstad Prachovské skaly, noem maar op. Er is bij ons vandaan ook zo veel te doen en te zien, dat je aan twee weken vakantie meestal niet genoeg hebt. Het gebeurt regelmatig dat we in het hoogseizoen ’s avond pas na 2 uur uitgeput in bed kruipen, maar wel met een goed gevoel: weer een geslaagde dag vandaag!
Heb je nog tips voor mensen die er ook van dromen om deze stap te zetten?
Dat vind ik wel moeilijk. Iedereen loopt denk ik per land tegen eigen probleempjes op. Wat ik wel vind, is dat je niet impulsief zomaar alles moet verkopen en weggaan, zonder alles goed overdacht te hebben. Laat je vooral goed informeren over de gebruiken, regels, problemen, cultuur en andere belangrijke dingen van het land waar je heen wilt gaan. Neem iemand in de arm die de taal goed beheerst en die te vertrouwen is (vraag om je heen wat anderen voor ervaring hebben met deze persoon), zodat diegene je kan helpen met de belangrijkste dingen, zoals vergunningen.

Is er verder nog iets dat je graag wilt vertellen?
Ik kan blijven vertellen over mijn leven, de camping, de bazar en het prachtige land Tsjechië. Maar eigenlijk heb ik het meeste al op onze website www.vakantietsjechie.cz beschreven. Van het begin met onze verhuizing, diverse verbouwingsverslagen tot en met hoe onze Sprookjesmolen in Dolní Kalná nu is. Maar ook wat we allemaal zelf gedaan hebben in onze omgeving, zoals uitstapjes, sportieve activiteiten, wandelingen, fietstochten etc. En natuurlijk wat er allemaal op onze kleinschalige familiecamping mogelijk is, wat we in de verhuur hebben en wat het kost.
We gebruiken onze Facebook-pagina om iedereen in het seizoen snel op de hoogte te houden van alle activiteiten en veranderingen.
Liefhebbers van kringloopwinkels kunnen via onze Bazar Villa Bads in de gaten houden. Heeft u nog spullen die u wilt weg gooien, maar die eigenlijk nog bruikbaar zijn? Neem dan even contact met ons op – onze Tsjechische klanten zijn er erg blij mee!
Wil je de camping van Lau, Miranda en Romano Tuijnman met eigen ogen bekijken? Dit zijn hun contactgegevens:
Dolní Kalná 28, 54371 Dolní Kalná, Tsjechië
Tel. (+420) 732309120
vakantietsjechie@hotmail.com

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.