kerstmarkt tsjechie pilsen plzen

6 gezellige kerstmarkten in Tsjechië

De kerstsfeer op de kerstmarkten in Tsjechië is betoverend, met twinkelende lichtjes, de geur van glühwein en op elke hoek kerstliedjes. Vanaf eind november tot het nieuwe jaar zijn de stadscentra in het hele land sfeervol versierd en staan er kraampjes op de pleinen. Je vindt er originele handgemaakte cadeaus, kunt er genieten van muziekoptredens en opwarmen met punch, glühwein of honingdrank. In deze zes Tsjechische steden kom je helemaal in de kerststemming.

Kerstmarkten Praag: 26 november 2022-6 januari 2023

Praag is een geweldige bestemming voor een winterse stedentrip. Je kunt er eindeloos slenteren door de straten die verlicht zijn met lampjes en kerstversiering. Zoek het zeker ook even hogerop en bewonder de verlichte stad vanaf een van de vele uitkijkpunten.

Op het Oude Stadsplein bevindt zich de grootste kerstmarkt van Tsjechië. Tientallen kraampjes, een kerststal en een metershoge kerstboom sieren het plein. Het startsein van de opening van de kerstmarkt gaat gepaard met concerten, optredens en het verlichten van de kerstboom. Maar ook op andere locaties in Praag zijn gezellige kerstmarkten, zoals bij de Praagse Burcht, op het Wenceslausplein en op Náměstí Míru in de wijk Vinohrady.

De kerstmarkten in Praag zijn vaak een week na nieuwjaar ook nog open, zodat je ook in het nieuwe jaar nog kunt genieten van de magie van de kerstmarkten.

Kerstmarkt České Budějovice: 18 november-31 december 2022

České Budějovice in Zuid-Bohemen is na Praag mijn favoriete stad in Tsjechië. Mooi meegenomen: het is een van de eerste kerstmarkten die opent in Tsjechië. Op het barokke plein in het stadcentrum is een uitgebreide kerstmarkt en een ijsbaan rondom de fontein van Samson. Tot het einde van het jaar genieten bezoekers van kerstliederen, eindeloos veel lekkers en kraampjes met kerstartikelen en cadeaus. De geur van trdelník hangt in de lucht, net als die van worstjes, honingdrank en andere warme dranken. Een kerststal met levende dieren maakt advent in České Budějovice compleet.

Kerstmarkt Brno: 25 november-23 december 2022

Advent in Brno gaat gepaard met een rijk gevuld cultureel programma. Op het Vrijheidsplein is er elke dag een ander muzikaal of cultureel optreden. Kinderen genieten op het Dominicaanse Plein van een houten kerststal en de kinderboerderij en wie van schaatsen houdt, moet op het Moravische Plein zijn. Bijzonder voor Brno is de verlichte kersttram.

De kerstmarkten in Brno zijn te vinden op het Vrijheidsplein, de Koolmarkt, het Moravische plein en de Radnická-straat. Je vindt er handwerk, streekproducten uit Zuid-Moravië, zoete lekkernijen, varkensvleesspecialiteiten, glühwein en nog veel meer. De originele kerstdrank van Brno is Turbomošt. Deze warme appelcider uit de rood-witte mok is al jaren een succes.

Kerstmarkt Pilsen: 23 november-23 december 2022

De kerstmarkt in Pilsen heb ik zelf ooit eens bezocht en dat was ontzettend gezellig. Op centrale plein in Pilsen, de culturele en industriële metropool van West-Bohemen, word je verwelkomd door tientallen standhouders. Op de kerstmarkt vind je prachtige souvenirs, waaronder veel handgemaakte producten: peperkoek, wollen sokken, houten speelgoed of kerstversieringen gemaakt van Boheems glas. Opwarmen kan bij een van de vele cafés in de stad.

Tijdens de advent zijn er in Pilsen speciale begeleide adventstochten in het centrum. Ze nemen bezoekers mee door de geschiedenis van Kerstmis en de regionale kerstgebruiken en -tradities. De gotische Sint-Bartholomeuskathedraal is het belangrijkste heiligdom in de stad, en naast de reguliere kerkdiensten gedurende het adventsseizoen, zijn er concerten en er is een kerststal te zien. De kathedraaltoren biedt een mooi uitzicht over de sfeervol verlichte stad.

kerstmarkt tsjechie pilsen plzen

Kerstmarkt Liberec: 30 november-23 december 2022

De kerstmarkt in de Noord-Boheemse stad Liberec wordt traditioneel gehouden voor het stadhuis van Liberec op het historische Dr. Edvard Beneš-plein. Het plein en de omliggende straten zijn vrolijk verlicht en versierd. Vanuit het adventsrad kun je de kerstmagie van Liberec nog het beste bekijken. Op de markt met houten kraampjes kunnen bezoekers regionale specialiteiten, handwerk en kerstversieringen kopen. Handgeblazen kerstballen mogen daarbij niet ontbreken, want Noord-Bohemen heeft een lange geschiedenis op het gebied van glasblazen. Nog steeds worden in de omgeving van Liberec glazen kerstballen geblazen, gegraveerd en beschilderd. Wil je dit met eigen ogen gaan bekijken, dan kan dat in glasblazerij Novosad in Harrachov. Of maak je eigen kerstversiering van glazen kralen in de glasfabriek van Rautis.

Kerstmarkt Olomouc: 18 november-23 december 2022

In Moravië, in het oosten van Tsjechië, is Olomouc een ‘onverwachte schat’. De charme van de geplaveide straatjes en het prachtige culturele erfgoed zorgen voor een magische sfeer tijdens advent. Het centrale plein van Olomouc, waar de beroemde Zuil van de Heilige Drie-eenheid staat, komt midden november helemaal tot leven. Er zijn dan tientallen kraampjes met streekproducten, demonstraties van oude ambachten en natuurlijk heel veel kerst- en streekspecialiteiten.

Op elke kerstmarkt in Tsjechië kun je genieten van verschillende warme dranken, maar nergens zoveel als in Olomouc. Op het Bovenplein kun je genieten van punch met verschillende kruiden: zoet of bitter, met rum, kersenbrandewijn of sinaasappel. Een openluchtijsbaan, live art-shows en concerten maken de kerstmarkt in Olomouc nog leuker.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.