camping Stanowitz

Kleine Tsjechische camping bij Márianské Lázně: Stanowitz

Tijdens een eerdere vakantie in West-Bohemen (het deel van Tsjechië ten westen van Praag waar onder andere veel kuuroorden te vinden zijn) hadden we gekampeerd op camping Na Špici in Radošov, vlak bij kuuroord Karlovy Vary. Deze keer kozen we voor camping Stanowitz, vlak bij kuuroord Mariánské Lázně. Ik had deze camping uitgekozen omdat hij wat handiger lag op de route van onze rondreis door Tsjechië. En hij beviel uitstekend!

Aankomst op camping Stanowitz

Na een tussenstop op deze fijne camping in Duitsland kwamen we op de tweede dag van onze vakantie aan op camping Stanowitz. De camping is goed bereikbaar (ook met de caravan of camper) en ligt iets voorbij de plek die de navigatie van Google ons aangaf.

Toen we aan in de middag aankwamen, gaf een bordje aan dat de receptie pas om 17.00 uur open ging. Een vriendelijke Nederlandse meneer die al jarenlang vaste gast was op deze camping in Tsjechië, gaf aan dat we gewoon een plekje konden zoeken. Dat verklaarde ook meteen waarom het me niet gelukt was om per mail een plek te reserveren op deze camping: het is een kwestie van “Wie het eerst komt, die het eerst maalt.” Maar over het algemeen was er tijdens ons verblijf altijd wel een plekje te vinden.

camping Stanowitz

Camping Stanowitz is een kleine camping met zo’n 25 plekken. Een beperkt aantal plekken heeft elektriciteit. Ook zijn niet alle plekken even vlak.

Er is een kleine, maar schone wasgelegenheid (3 toiletten en 1 douche aan de kant van de dames). Bij de receptie is ook een restaurant, waar we de laatste avond lekker hebben gegeten (lees hier wat er in Tsjechië vaak op de menukaart staat – wij zijn fan van smažený sýr). Alleen een Tsjechisch biertje of huisgemaakte limonade drinken kan natuurlijk ook.

camping in Tsjechie

Verder is er een prikbord met informatie over de omgeving en een lijst waarmee je broodjes voor het ontbijt kunt bestellen.

Een van de leuke dingen aan deze camping vond ik het landelijke gevoel. Je hoort regelmatig geluiden van koeien, kippen en schapen. Dat droeg wat mij betreft echt bij aan de relaxte sfeer die op deze camping hangt.

Uitstapjes vanaf deze kleine camping in Tsjechië

Wij bleven vijf nachten op deze fijne, kleine camping in Tsjechië en maakten in die tijd mooie uitstapjes.

Het dichtstbijzijnde uitstapje was kuuroord Márianské Lázně, waar je als je wilt zelfs naartoe kunt lopen. Dat is ongeveer 4 km vanaf de camping. Márianské Lázně staat onder andere bekend om de ‘zingende fontein’. De tijden waarop de fontein een voorstelling op muziek geeft, staan op de camping aangegeven.

Verder maakten we vanaf deze camping in West-Bohemen de volgende uitstapjes:

Wij vonden camping Stanowitz een prima uitvalsbasis om deze mooie Tsjechische regio te verkennen. Informatie over deze camping vind je ook op de website van de ANWB Camping.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.