Karlovy Vary

Kuuroorden in Tsjechië: Karlovy Vary, Marianské en Františkovy Lázně

In West-Bohemen in Tsjechië zijn meerdere kuuroorden te vinden. De bekendste zijn denk ik wel Karlovy Vary, Marianské en Františkovy Lázně. Ze worden ook wel aangeduid met hun Duitse namen: Karlsbad, Marienbad en Franzenbad. Er zijn ook nog wel kleinere kuuroorden, zoals Lázně Kynžvart. Samen zorgden deze Tsjechische kuuroorden ervoor dat West-Bohemen al lang geleden welgestelde mensen aantrok, die hier een tijdje kwamen kuren en ontspannen. Tegenwoordig zijn de Tsjechische spa’s ook gewoon een leuk dagje uit.

Karlovy Vary / Karlsbad

Het was stralend weer toen we tijdens onze zomervakantie in Tsjechië een dagje naar Karlovy Vary oftewel Karlsbad gingen. Als je één kuuroord in Tsjechië kiest om te bezoeken, kun je het beste deze kiezen. En het handige is: Karlovy Vary is vanuit Nederland ook bereikbaar met de trein.

Het mineraalwater dat hier van diep onder de grond opborrelt, kun je bij veel verschillende kraantjes zelf tappen en proeven. De temperatuur van het water varieert tussen ongeveer 30 en 75 graden en de smaak is nogal ijzerachtig. Je kunt natuurlijk een beker of bidon meenemen, maar er worden ook speciale aardenwerken kannetjes verkocht om onder de kraantjes te houden. Er zit een soort geïntegreerd rietje in om uit te drinken, heel grappig.

Karlovy Vary

Maar er is nog meer te zien in Karlovy Vary. Zo is er een bron die een waterkolom van 2 tot 14 meter hoog uitstoot. Boven veel bronnen zijn zuilengalerijen gebouwd voor flanerende kuurgasten, en die zien er erg mooi uit. Ook kun je met de kabelbaan naar de uitzichttoren gaan en de Russische kerk van Karlovy Vary bezoeken.

Karlovy Vary
Uitzicht op Karlovy Vary boven aan de kabelbaan

En vergeet niet een lázeňská oplatka te proeven: twee flinterdunne wafels met bijvoorbeeld hazelnoot of cacao ertussen. Je kunt de verschillende smaken in doosjes kopen om mee naar huis te nemen, maar vers en nog een beetje warm zijn ze het lekkerst.

Kortom: wij vonden dit een erg leuk dagje uit.

Marianské Lázně / Marienbad

Ook in Marianské Lázně oftewel Marienbad vind je mineraalwaterbronnen en zuilengalerijen – zelfs eentje van 120 meter lang. Dit plaatsje heeft veel parken en statige gebouwen, zoals het theater uit 1886 dat je misschien wel kent van toen Wie is de Mol? in Tsjechië was.

Františkovy Lázně / Franzenbad

Františkovy Lázně oftewel Franzenbad kennen we vooral omdat we er gingen zwemmen toen onze jongste dochter jarig was tijdens onze vakantie in Tsjechië. Ook Frantiskové Lázne heeft veel parken, waarin okergele gebouwen staan en mineraalwater opborrelt in glazen cilinders. Het zwembad dat wij bezochten was ruim, modern en heerlijk rustig. Leuk om nu eens echt te gaan baden in een van de kuuroorden in het westen van Tsjechië!

Nu ook UNESCO-werelderfgoed

De West-Boheemse spadriehoek met de kuuroorden Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary is nu ook toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst. Samen met acht andere spa’s in zes landen vormen de kuuroorden ‘The Great Spas of Europe’. De andere kuuroorden liggen in de steden Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen in Duitsland, Spa in België, Vichy in Frankrijk, Monetecatini Terme in Italië, Baden bij Wenen in Oostenrijk en de stad Bath in Engeland.

Al deze kuuroorden zijn bijzonder vanwege de kuurverblijven met hun balneologische procedures, maar ook vanwege de architectuur die je er vindt. Tussen de 18e en 20e eeuw waren dit soort kuuroorden, die werden gebouwd bij natuurlijke minerale bronnen, erg populair. Bezoekers ondergingen er allerlei behandelingsprocedures. Dit werd gecombineerd met allerlei andere manieren om hun vrije tijd te brengen. In de kuuroorden in Tsjechië verbleven onder andere Johann Wolfgang Goethe, Frédéric Chopin en keizer Franz Josef I. De spasteden liggen op ongeveer een half uur van elkaar en zijn omringd door allerlei minerale waterbronnen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.