kuuroord Marianske Lazne / Marienbad in Tsjechie

De mooiste kuuroorden in West-Bohemen in 3 dagen

Wij begonnen onze rondreis langs de mooiste plekjes in Tsjechië in West-Bohemen. In dit deel van Tsjechië, ten westen van Praag, zijn meerdere kuuroorden te vinden. De bekendste zijn Karlovy Vary, Márianské Lázně en Františkovy Lázně. Ze worden ook wel aangeduid met hun Duitse namen: Karlsbad, Marienbad en Franzenbad. Deze drie steden vormen samen de Boheemse spadriehoek. In 3 dagen bezochten we de mooiste kuuroorden in West-Bohemen – plus nog wat andere mooie plekjes in de nabije omgeving. Misschien staan er wel wat tips bij voor jouw volgende vakantie in Tsjechië?

Water, modder en turf

Bij de wellness-behandelingen die in de Tsjechische kuuroorden in West-Bohemen worden aangeboden, staat het mineraalwater dat hier uit de grond opborrelt centraal. Maar er wordt bijvoorbeeld ook modder of turf gebruikt. Hiermee wordt het immuunsysteem versterkt en de longfunctie verbeterd. Er zijn ook nog wat kleinere kuuroorden, zoals Lázně Kynžvart. Deze Tsjechische kuuroorden trekken al sinds de 18e eeuw welgestelde mensen aan, die hier een tijdje kwamen kuren en ontspannen. In de kuuroorden in Tsjechië verbleven onder andere Johann Wolfgang Goethe, Frédéric Chopin en keizer Franz Josef I.

Maar ook nu nog kun je in Tsjechië door de huisarts een kuur voorgeschreven krijgen in een Tsjechische spa als je last hebt van bijvoorbeeld hartklachten, reuma of astma. Tijdens een vakantie in Tsjechië zijn de Tsjechische kuuroorden ook gewoon een leuk dagje uit. Niet alleen vanwege de kuurverblijven met hun balneologische procedures, maar ook vanwege de architectuur die je er vindt.

Dag 1: Karlovy Vary / Karlsbad

Karlovy Vary is grootste stad van de drie. Als je één kuuroord in Tsjechië kiest om te bezoeken, kun je het beste deze kiezen. En het handige is: Karlovy Vary is vanuit Nederland ook bereikbaar met de trein. Wij gingen met de auto en parkeerden in parkeergarage Libušina, vanwaar je met een ondergronds treintje zo in het centrum bent. Dat scheelt een klim op de terugweg. Met de Karlovy Vary Card, die ook toegang biedt tot veel musea in en om Karovy Vary, mag je gratis mee.

Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie

Het eerste dat opvalt als je aankomt in Karlovy Vary, zijn de sierlijke colonnades met kraantjes.

Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie

Het mineraalwater dat hier van diep onder de grond opborrelt, kun je bij veel verschillende kraantjes zelf tappen en proeven. Je kunt natuurlijk een beker of bidon meenemen, maar er worden ook speciale aardenwerken kannetjes verkocht om onder de kraantjes te houden. Er zit een soort geïntegreerd rietje in om uit te drinken, heel grappig.

Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie

De temperatuur van het water varieert tussen ongeveer 30 en 75 graden en de smaak is nogal ijzerachtig. Zoals ik al schreef, komen mensen al sinds de 18e eeuw mensen naar de kuuroorden in Midden-Europa om in het water te baden, ervan te drinken en in combinatie daarmee lekker te wandelen.

Voor die wandelingen konden ze kiezen voor een ommetje onder de beschutting van de kolonnades, maar bijvoorbeeld ook voor een wandeling door het Slavkov-bos tussen Karlovy Vary en Márianské Lázně, waar verschillende routes naar prachtige uitzichtpunten voeren. Een andere mooie plek om te wandelen is natuurreservaat Kladská. Daar slingert op 800 meter hoogte een drempelvrij pad van 2,3 km tussen meren en moerassen door. Onderweg kom je volop rustplaatsen en uitkijkpunten tegen, maar ook houten chalets in Zwitserse stijl.

Veel hotels in Karlovy Vary bieden medische behandelingen die gebaseerd zijn op het mineraalrijke en heilzame water. Het bekendste en meest luxueuze hotel in Karlovy Vary is Grandhotel Pupp, dat onder andere te zien was in de Bond-film Casino Royale met Daniel Craig. Ook de film Last Holiday (2006) met Queen Latifa werd hier opgenomen.

Maar er is nog meer te zien in Karlovy Vary. Zo is er een bron die een waterkolom van 2 tot 14 meter hoog uitstoot.

Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie

Ook kun je met de kabelbaan naar de uitzichttoren gaan. Ook deze kabelbaan is inbegrepen bij de Karlovy Vary Card. Boven is ook een restaurant, een vlinderkas en een kinderboerderij.

En vergeet niet een lázeňská oplatka te proeven: twee flinterdunne wafels met bijvoorbeeld hazelnoot of cacao ertussen. Je kunt de verschillende smaken in doosjes kopen om mee naar huis te nemen, maar vers en nog een beetje warm zijn ze het lekkerst.

Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie

Loket en de rotsen van Svatoš

Hoewel er dus meer dan genoeg te doen is in Karlovy Vary, zijn er ook nog mooie plekken in de buurt die je met een bezoek aan dit kuuroord zou kunnen combineren. Wij stopten eerst in Loket om door de mooie straatjes te lopen en het kasteel te bekijken.

We waren eigenlijk ook nog van plan om een kijkje te nemen bij de rotsen van Svatoš, waar de deelnemers tijdens Wie is de Mol? gingen fietsen en onderweg opdrachten moesten doen. Maar het regende zo hard, dat we dat hebben bewaard voor een volgende vakantie in Tsjechië.

Als het wel mooi weer is, kun je er zelfs voor kiezen om van Loket via de rotsen van Svatoš naar Karlovy Vary te fietsen of een mooie kanotocht te maken.

Dag 2: Marianské Lázně / Marienbad

Ook in Marianské Lázně oftewel Marienbad vind je mineraalwaterbronnen en zuilengalerijen. Mocht je in Karlovy Vary zo’n drinkbekertje hebben gekocht, dan zou ik die dan ook zeker meenemen naar dit kuuroord.

kuuroord Marianske Lazne / Marienbad in Tsjechie

Wij parkeerden aan Hlavní třída (betalen met muntjes of de app Click Park), waar we aan de linkerhand veel statige gebouwen konden bewonderen, en aan de rechterkant een mooi park. Voordat we echt het kuurpark in liepen, bezochten we een locatie uit Wie is de mol?: het theater (Městské divadlo) van Marienbad, waar de deelnemers aan de hand van liedjes foto’s op de juiste rijen in de zaal moesten zetten.

Daarna was het dan echt tijd om naar de colonnades te lopen, waar ook de ‘zingende’ fontein staat. Die geeft op bepaalde tijden (ongeveer om de twee uur) een voorstelling met muziek en licht.

kuuroord Marianske Lazne / Marienbad in Tsjechie

Onder de 120 meter lange zuilengalerij van Marienbad kun je heerlijk op het terras zitten. Aan het einde van deze colonnade is een overdekte ruimte met kraantjes waaruit je kunt drinken.

Na een tijdje rondkijken rondom deze kolonnade, wandelden we door het parkje naar de witte colonnade aan de andere kant. Ook daar zijn weer kraantjes.

Wij liepen vanaf hier terug naar de auto, waarbij we ook nog langs het hotel kwamen dat te zien was in Wie is de mol? (toen Rik met de drie laatst overgebleven deelnemers praatte).

kuuroord Marianske Lazne / Marienbad in Tsjechie

Wil je zelf gaan kuren in Marienbad? Ensana Hotels heeft zeven verschillende vestigingen in Mariánské Lázně waar wellness-, spa- en ontspanningspakketten worden aangeboden.

Dag 3: Lázně Kynžvart en Františkovy Lázně (Franzenbad)

Nadat we Karlovy Vary en Marianske Lázně hadden bezocht, waren we ook wel benieuwd geworden naar de kleinere kuuroorden in West-Bohemen. Om te beginnen reden we naar Lázně Kynžvart. Hier troffen we ook weer een park met paviljoenen en kraantjes. Verder kun je hier ook nog het gelijknamige landhuis met bijbehorende tuinen bezoeken. Het zag er prachtig uit, maar wij hadden andere plannen.

We gingen namelijk naar Františkovy Lázně oftewel Franzenbad. Daar wilden we zelf maar eens lekker gaan zwemmen en bubbelen. Františkovy Lázně heeft namelijk een mooi zwembad: Aquaforum. De entree van het zwembad was inbegrepen bij de Karlovy Vary Card die we tijdens ons bezoek aan de Tsjechische spadriehoek gebruikten. Behalve dit moderne zwembad (met binnen- en buitengedeelte) vind je ook in Frantiskové Lázne weer een mooi kuurpark met okergele gebouwen en mineraalwater dat opborrelt in glazen cilinders.

Bezoek aan Cheb

Na het zwemmen was buiten de zon weer gaan schijnen en daar wilden we wel even goed van genieten. We parkeerden bij het centrum van de nabijgelegen stad Cheb (ook wel aangeduid met de Duitse naam Eger) en liepen het mooie plein op. Bij El Caffé bestelden we een lekkere ijscoupe met warme frambozen.

Daarna liepen we nog even naar het kasteel en de overdekte houten brug van Cheb.

Kasteel Seeberg en natuurgebied Soos

Een andere mooie plek om te combineren met een bezoek aan Františkovy Lázně is kasteel Seeberg / hrad Ostroh.

Niet ver hiervandaan ligt natuurgebied Soos. In dit natuurgebied komt de vulkanische activiteit van de Tsjechische sparegio tot uitdrukking in borrelende modderpoelen. Je kunt er een wandeling maken over een vlonderpad. Het kan er wel flink stinken! Door de opgedroogde mineralen ziet de aarde er op sommige plekken heel vreemd uit en soms zie je het gewoon pruttelen. Een half verteerde schoenzool in de modder maakte het extra spannend…

natuurpark soos tsjechie

Nu ook UNESCO-werelderfgoed

De West-Boheemse spadriehoek met de kuuroorden Mariánské Lázně, Františkovy Lázně en Karlovy Vary is nu ook toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst. Samen met acht andere spa’s in zes landen vormen de kuuroorden nu ‘The Great Spas of Europe’. De andere kuuroorden liggen in de steden Baden-Baden, Bad Ems en Bad Kissingen in Duitsland, Spa in België, Vichy in Frankrijk, Monetecatini Terme in Italië, Baden bij Wenen in Oostenrijk en de stad Bath in Engeland.

Meer informatie over deze regio vind je op de website van de regio Karlovy Vary, en natuurlijk op de website van het Tsjechisch Verkeersbureau.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

De Karlovy Vary Card mochten wij van Czech Tourism testen voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.