boomkroonpad lipno wandelen

Langlaufen in Tsjechië: hier vind je de mooiste routes

Tsjechië is op een paar plekken na niet echt een land van grote hoogteverschillen. Dat is misschien jammer voor doorgewinterde skiërs (hoewel wij onze wintersport in Tsjechië geweldig vonden), maar juist perfect als je graag wilt gaan langlaufen. De Tsjechen houden zelf ook van langlaufen en dus zijn er volop goed bewegwijzerde en onderhouden loipes beschikbaar. Van korte routes tot langeafstandstrajecten – hieronder heb ik een paar langlaufroutes voor je bij elkaar gezet.

Langlaufen in het noorden van Tsjechië

Loipes in het Ertsgebergte

In het Ertsgebergte in het noorden van Tsjechië vind je bijna tweehonderd kilometer aan loipes. Veel langlaufers nemen Boží Dar (vlak bij skigebied Klínovec) als startpunt. Vanaf daar kun je de 25 kilometer lange rondweg nemen die via de veenmoerassen van Boží Dar naar Hřebečná loopt. Voor kinderen is er onder andere de Ježíškova cesta, een ronde van van 4,7 km. Maar de belangrijkste langlaufroute van het Ertsgebergte is de Krušnohorská magistrála, een route van 41 km die via de dorpen Bublava, Pernink, Hřebečná en Boží Dar door de bergketen loopt. De hele route wordt regelmatig geprepareerd en is dankzij een uitgebreid netwerk van verbonden routes ook goed bereikbaar vanaf andere locaties. Als je niet het hele parcours wilt afleggen, is er een alternatieve terugweg langs de Tsjechische of Duitse kant van het gebergte.

Hier vind je meer informatie over de loipes in het Ertsgebergte.

Jizerská magistrála in het IJzergebergte

De Jizerská magistrála in het IJzergebergte (in het noorden van Tsjechië bij Liberec) is met meer dan 180 km aan loipes en 22 instapplaatsen de bekendste langlaufroute van Tsjechië. De route loopt door het IJzergebergte en onderweg heb je regelmatig een prachtig uitzicht, zoals bij uitkijktoren Štěpánka. Een populaire uitvalsbasis is het kleine skigebied Bedřichov. Mooie plekken op de route zijn Kristiánov, Nová Louka en Jizerka. Onderweg kom je meerdere berghutten tegen waar je een lekkere Tsjechische maaltijd kunt bestellen. Ook overnachten is op veel plaatsen mogelijk. In februari wordt hier de Jizerská 50 georganiseerd: een internationale langlaufwedstrijd over 50 kilometer van de Jizerská magistrála.

Hier kun je meer lezen over de Jizerská magistrála.

Krkonošská magistrála in het Reuzengebergte

In het Reuzengebergte (Krkonoše) in het noorden van Tsjechië ligt de Krkonošská magistrála. Deze is 71 kilometer lang en loopt over de kam van het Reuzengebergte van Harrachov naar Žacléř. Als je daar nog niet genoeg aan hebt, is ook nog eens meer dan 550 kilometer aan lokale loipes aangesloten op deze route. De Krkonošská magistrála is in twee dagen af te leggen. Je herkent de route aan de markering met een rood-witte ruit een afbeelding van een skiër. Andere populaire langlaufgebieden in het Reuzengebergte zijn te vinden bij Benecko, Rokytnice nad Jizerou, Janske Lázně en skigebied Hraběnka in Jilemnice.

Hier vind je meer informatie over de Krkonošská magistrála.

Langlaufen in het Jeseníky-gebergte

Ook in Jeseníky-gebergte (een populair wintersportgebied in het noordoosten van Tsjechië) kun je met bijna 60 km aan loipes heerlijk langlaufen op de Jesenická magistrála.

Langlaufen in het zuiden van Tsjechië

Šumavská magistrála in het Boheemse Woud

In het Boheemse Woud (Šumava) in het zuiden van Tsjechië vind je een van de langste langlaufroutes in Tsjechië. De meer dan honderd kilometer lange Šumavská magistrála loopt dwars door nationaal park het Boheemse Woud, een hoogvlakte van ongeveer 1000 meter. In de winter vind je hier besneeuwde loofbossen, bevroren meren en valleien met smalle stroompjes. De Šumavská magistrála begint in Železná Ruda en komt langs de dorpen Prášily, Modrava, Kvilda en Borová Lada. De route is 106 kilometer lang, maar dankzij enkele extra loipes heeft de Šumavská magistrála een totale lengte van 140 km.

Hier vind je meer informatie over de Šumavská magistrála.

Langlaufen in Moravië

De skigebieden in Moravië (in het zuidoosten van Tsjechië) zijn relatief klein, maar de hoeveelheid loipes is juist heel groot. In de Beskiden, een gebergte aan de grens met Slowakije, ligt zo’n 80 km aan loipes voor je klaar. Er zijn twee langlaufroutes met bewegwijzerde geprepareerde paden: de Hostýnská magistrála en de Beskydská magistrála. Hostýnská magistrála beslaat 52 km aan loipes en slingert door de heuvels van de Hostýnské vrchy. De Beskydská magistrála loopt langs de mooiste plekjes in het grootste beschermde landschapsgebied van Tsjechië, de Beskiden.

Kijk hier voor meer informatie over de Hostýnská magistrála.

Wil je behalve langlaufen toch ook nog skiën? Bekijk dan ook even deze skigebieden in Tsjechië.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.