camping in buitenwijk praag

Weg van de drukte: dit zijn de leukste buitenwijken van Praag

Het oude centrum van Praag is prachtig, maar het kan er (zeker in het hoogseizoen) wel behoorlijk druk zijn. En misschien ben je al eens eerder in Praag geweest en ken je de belangrijkste bezienswaardigheden in de Tsjechische hoofdstad wel al. Wat de reden ook is, het is zeker de moeite waard om ook eens de buitenwijken van Praag te verkennen. Daar vind je originele bezienswaardigheden en en kom je maar weinig toeristen tegen. Wie dan wel? De inwoners van Praag zelf!

Troja: wijngaarden, zoo en botanische tuin

De laatste keer dat wij in Praag waren, kampeerden we in de groene wijk Troja. Vanaf onze camping liepen we zo naar de (schitterende!) dierentuin van Praag, maar ook naar de botanische tuin van Praag met wel 200.000 plantensoorten. Zowel in de dierentuin als in de botanische tuin kun je urenlang rondwandelen zonder je te vervelen, zowel buiten als binnen. De botanische tuin heeft namelijk behalve een park met 15.000 soorten bomen en planten en een Japanse tuin ook nog de unieke tropische kas Fata Morgana. In die 130 meter lange kas is een oerwoud met exotische flora nagebootst. De kas is verdeeld in drie zones met verschillende temperaturen en luchtvochtigheidsgraden.

Vanuit de botanische tuin liepen we ook nog naar de St. Clara-wijngaard, een van de oudste wijngaarden van Praag. Bij de bijbehorende kapel en vanaf het terras van het wijnhuis heb je een prachtig uitzicht. Alsof dit nog niet genoeg is, staat naast de dierentuin, aan de oever van de Moldau, ook nog eens het barokke kasteel Troja.

camping in buitenwijk praag

Industrieel Holešovice

Holešovice is van oorsprong een industriële wijk met een drukke rivierhaven, fabrieken, stoommolens en het stadsslachthuis. Maar de wijk ontwikkelt zich in rap tempo tot een hotspot voor moderne kunst. Oude fabrieken zijn gemoderniseerd en worden nu gebruikt als appartementen, kantoren en studio’s voor jonge kunstenaars, ontwerpers en architecten.

Zo vind je in het functionalistische handelsgebouw ‘Veletržní palác‘ uit 1928 nu een verzameling moderne kunst van beroemde Tsjechische kunstenaars uit de 20de eeuw. Hoog op mijn verlanglijstje staat het DOX-centrum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een gerenoveerde fabriek in de buurt van de rivierhaven. Wat Holešovice nog extra aantrekkelijk maakt, zijn de vele leuke cafeetjes, restaurants en hippe lunchspots, onder andere in cultureel centrum Vnitroblock.

Vinohrady: het Parijs van Praag

Vinohrady betekent wijngaarden in het Tsjechisch en dit is dan ook de plek waar keizer Karel IV in de 14e eeuw wijnranken liet planten. De sfeer in deze buitenwijk van Praag doet met zijn sierlijke gevels, schaduwrijke lanen en parken denken aan Parijs. Ook vind je hier de beste restaurants, wijnbars en cafés. Een paar specifieke tips:

  • Op het plein Jiřího z Poděbrad vinden regelmatig boerenmarkten plaats.
  • Riegrovy Sady is een park van meer dan 100 jaar oud met knusse hoekjes, open velden en uitzicht op de skyline van Praag. In de zomer vind je in dit park een populaire biertuin. Bovenaan, aan de westkant van het park, heb je een schitterend uitzicht op de oude binnenstad van Praag en de Praagse Burcht.

Rivierenwijk Karlín

Karlín ligt tussen de rivier de Moldau en de Vítkov-heuvel. De heftige overstromingen van 2002 brachten de ontwikkeling van deze ooit nogal saaie wijk in een stroomversnelling. Waar vroeger de haven was, krijgt Karlín nu een futuristische uitstraling met opvallende kantoorgebouwen die zijn ontworpen door Amerikaanse, Franse en Deense architecten. De gebouwen hier zijn genoemd naar grote rivieren zoals de Donau, de Amazone en de Nijl.

Bij Přístav 18600 (genoemd naar de plaatselijke postcode) hebben plaatselijke bewoners de verwaarloosde oever omgetoverd tot een plek die uitnodigt om te ontspannen. Je vindt er picknicktafels, een volleybalveld, in de zomermaanden een bar en je kunt er een barbecue huren.

Karlín heeft ook een statige kant, met brede boulevards, gerenoveerde art-nouveau-huizen, trendy restaurants en cafés, groene parken en stijlvol gerenoveerde industrieterreinen. Het mooiste plein van Karlín is het Lyčkovo-plein met zijn park en statige schoolgebouw. Bij het nabijgelegen Karlín-plein staan regelmatig boerenmarkten met seizoensfruit, groenten, zelfgemaakt gebak, kaas en vleeswaren. Het belangrijkste monument in de wijk is het Jan Žižka monument op de Vítkov-heuvel. De kortste route naar Karlín is door de heuvel zelf, via de Žižkov-voetgangerstunnel tussen de wijken Karlín en Žižkov.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.