mooiste plekje van Litomerice

Een dag in Litoměřice: zien & doen, eten & drinken én overnachten

Tijdens mijn fietsvakantie in Tsjechië verbleef ik één nacht in Litoměřice. Maar dat zou ik jou niet aanraden. Maak er zeker twee nachten van! Ik weet een superfijne plek om te overnachten (daar wil je echt niet na één nachtje al weg), een brouwerij waar je heerlijk kunt eten (en drinken natuurlijk) en een wandeling door Litoměřice is ook de moeite waard. Bovendien kun je vanuit Litoměřice heel makkelijk een bezoek brengen aan Terezín oftewel Theresienstadt. Een dag in Litoměřice geeft je alle tijd om de bezienswaardigheden te bekijken en na zo’n pauzedag stap je (als je net als ik gaat fietsen in Tsjechië) gegarandeerd weer vol energie op de fiets. Hieronder laat ik je zien wat ik in Litoměřice bekeek en waar ik at en sliep.

Ochtend: bezienswaardigheden in Litoměřice

Litoměřice was lange tijd een belangrijk religieus centrum en heeft mede daardoor een mooie historische stadskern. Tijdens een wandeling door de stad kom je veel huizen in barok- en renaissancestijl tegen, maar ook oude stadsmuren en natuurlijk kerken. Ik heb gelezen dat Litoměřice ook nog eens een van de meest uitgebreide ondergrondse gangenstelsels van Tsjechië heeft, maar dat heb ik zelf niet bekeken.

St. Štěpán-kathedraal

Ik zocht het om te beginnen juist hogerop: ik beklom ’s morgens eerst de toren van de St. Štěpán-kathedraal. Litoměřice is sinds 1655 de zetel van het bisdom en de residentie van de bisschop is een van de opvallendste plekken in de stad.

uitkijktoren in Litomerice

Als de luiken van de toren eenmaal open zijn, heb je aan alle kanten een mooi uitzicht. Niet alleen op Litoměřice, maar ook op een van de rivieren die de rode draad van mijn fietsvakantie in Tsjechië vormden: de Elbe.

uitzicht op Litomerice

Je ziet hier ook hoe groen Litoměřice op veel plekken is, en je ziet links alvast een stukje van de stadswallen liggen die ik later nog zou bezoeken voor het uitzicht vanaf de andere kant.

Kasteel van Litoměřice

Mijn volgende stop (ik fietste ernaartoe, maar je zou dit ook lopend kunnen doen) was het kasteel van Litoměřice. Hier is nu een wijnexpositie gevestigd. Tijdens de communistische periode is er een modern cultureel centrum aan het kasteel vast gebouwd.

kasteel in Litomerice

Vredesplein (Mírové náměstí)

Vlakbij vind je het Vredesplein van Litoměřice (Mírové náměstí), dat wordt omringd door gebouwen die elk op hun egen manier opvallen – soms door de kleur, soms door sgraffito. Rechts zie je het stadhuis met een grote kelk erbovenop. De kelk is een uikijkpunt, wordt ’s avonds verlicht en staat symbool voor de eeuwenlange wijntraditie van Litoměřice.

plein in Litomerice

Stadsmuren

Dan is het tijd voor misschien wel het mooiste plekje van Litoměřice. Bij Parkány José Rizala is nog een deel van de oude stadsmuren bewaard gebleven. Nu ligt er een mooi park.

mooiste plekje van Litomerice

Ik kreeg hier ook weer een mooi beeld van de St. Štěpán-kathedraal waar ik de ochtend was begonnen.

mooiste plekje van Litomerice

Middag: Terezín

Tijd voor de lunch! Mijn tip zou zijn: haal bij een supermarktje een lekker Tsjechisch broodje en een flesje water of Kofola en zoek een plekje op in een park. En dan… Zoals ik al zei kun je vanuit Litoměřice heel makkelijk Terezín (Theresienstadt) bezoeken. De afstand is nog geen 5 km. Hier lees je meer over mijn bezoek aan Terezín/Theresienstadt.

Tip voor het diner

Als je ’s avonds weer terug bent en uit eten wilt in Litoměřice, kan ik je Biskupsky Pivovar U Svatého Štěpána aanbevelen. In deze brouwerij wordt bier gebouwen met regionale grondstoffen: water uit Litoměřice, mout van de Ferdinand-molen en hop uit Žatec.

bierbrouwerij in Litomerice

Er zijn genoeg zitplaatsen binnen en buiten en vanwege het prachtige weer koos ik voor en plaats op het terras. Ik ben absoluut geen bierkenner, dus ik kan je niet vertellen wat voor biertje dit nou precies was – maar het smaakte uitstekend!

bierbrouwerij in Litomerice

Tijd om te bestellen. Ik koos voor de goulash gemaakt met het bier van de brouwerij, met daarbij huisgemaakte aardappelpannenkoekjes. En ik proefde nog een donkerder biertje – al kun je van biertje eigenlijk niet spreken, want je krijgt hier standaard een flink glas van een halve liter.

uit eten in Litomerice

Als toetje werd mij een kremrole aangeraden – een hoorntje van bladerdeeg met room en eiwit erin. Een kopje koffie erbij en het diner was perfect!

koffie drinken in Litomerice

Toen ik naar het pension wandelde waar ik zou overnachten, waren de straatlantarens al aan. Ook ’s avonds ziet Litoměřice er op veel plekken schilderachtig uit.

avond in Litomerice

Overnachten in Litoměřice: pension Dubina

En dan nog even over de plek waar ik sliep in Litoměřice: pension Dubina (bekijk hier prijzen en beschikbaarheid). Wat was dit een leuke plek zeg! Ik had een enorm ruime kamer met bij de deur eerst een keukentje en een zithoek (inclusief reisgidsen over de omgeving).

hotel in Litomerice

Aan de andere kant van de kamer stond mijn bed en was een badkamer die klein was, maar wel vol stond met dingen die je wel eens nodig zou kunnen hebben zoals wattenschijfjes, tampons, shampoo en een conditioner die ik het liefst mee naar huis zou hebben genomen, zo zacht werd mijn haar ervan. (Dat heb ik natuurlijk niet gedaan.)

hotel in Litomerice

De eigenaars van pension Dubina hebben er echt oog voor om de kamers mooi én praktisch in te richten. Beneden was ook nog een ruimte waar mijn fiets binnen kon staan (en opladen). Daarnaast was een ontbijtruimte waar ’s morgens onder andere Tsjechische broodjes, cake en koekjes voor de gasten klaar stonden.

hotel in Litomerice

Op het krijtbord stonden nog meer tips over de omgeving van Litoměřice. Die vind je trouwens ook op de websites van CzechTourism en de regio waar Litoměřice in ligt: Brána do Čech. Wie weet besluit je nog wel langer te blijven!

In deze video zie je meer van Litomerice. Als je het leuk vindt om video’s over Tsjechië te zien, kun je je abonneren zodat je er nooit meer eentje mist.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Ik werd uitgenodigd om Litoměřice te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.