oude plein praag stedentrip

Met de trein naar Tsjechië: de nachttrein naar Praag en verder

Misschien heb je laatst mijn route voor een rondreis langs locaties uit Wie is de Mol? gezien. Daarin schreef ik al dat best veel van die plekken ook goed bereikbaar zijn per trein. Over een tijdje wordt het nog makkelijker om met de trein naar Tsjechië te gaan, want er ligt een plan voor een nachttrein naar Praag. Wat kijk ik daarnaar uit!

Mijn ervaring met de nachttrein naar Praag

Zelf ben ik twee keer met de nachttrein naar Praag geweest. Dat was in mijn studententijd. Ik vond het ideaal: we stapten aan het einde van de middag in Amsterdam op de trein, zagen vanuit onze slaapcabine heel veel Duitse stationnetjes voorbij komen en stapten de volgende morgen rond 8 uur uit op het centraal station van Praag om te gaan ontbijten aan het Wenceslasplein. Mooie herinneringen! Helaas verdween de nachttrein naar Praag daarna een tijd lang.

De nieuwe nachttrein

Maar over een tijdje kan het hopelijk weer. European Sleepers en RegioJet willen namelijk vanaf het voorjaar 2022 drie keer per week een nachttrein laten rijden tussen de steden Brussel en Praag. Die trein zou gaan rijden via Amsterdam en Berlijn (bekijk hier de precieze verbinding). Zo zou het dus opnieuw mogelijk worden om ’s avonds in Amsterdam om de trein te stappen en de volgende ochtend wakker te worden in Praag. Ook op de terugweg zou je ’s avonds vertrekken en ’s morgens aankomen. Niet alleen een leuke en comfortabele manier van reizen, maar ook nog eens een duurzame. En als je je afvraagt wat dat gaat kosten: European Sleepers durft de concurrentie met het vliegtuig wel aan te gaan.

Stedentrip Praag per trein – en meer

Zelf gebruikte ik de nachttrein naar Praag destijds één keer voor een stedentrip en één keer als startpunt voor een rondreis Tsjechië per trein. Aan beide reizen heb ik mooie herinneringen en het reizen per trein verliep heel soepel. Dat is ook niet zo verbazingwekkend, want Tsjechië heeft het dichtste spoorwegennetwerk van Europa. Heel veel dorpen en zelfs natuurparken zijn te bereiken per trein – zeker als je geen bezwaar hebt tegen een mooie wandeling tussen het treinstation en de bezienswaardigheid. Zo bezocht ik ook meerdere kastelen rondom Praag per trein.

Als je kiest voor een stedentrip Praag met de trein, ben je dankzij het uitgebreide tram- en metronetwerk van Praag zo bij je hotel of waar je dan ook verblijft in Praag. Is Praag slechts het begin van een langere reis, dan kun je vanuit de Tsjechische hoofdstad bijvoorbeeld:

 • in anderhalf uur naar bierstad Pilsen
 • in drie uur naar de Moravische stad Brno
 • of zelfs verder reizen naar bijvoorbeeld Wenen in Oostenrijk of Krakau in Polen

De mooiste treinreizen door Tsjechië

Omdat Tsjechië zo’n uitgebreid spoorwegennetwerk heeft, kun je de mooiste regio’s van Tsjechië zeker ook per trein verkennen. Hieronder vind je een paar suggesties voor een mooie treinreis door Tsjechië.

Noord: Boheems Zwitserland en Boheems Paradijs

Wil je gaan wandelen in Boheems Zwitserland of het Boheems Paradijs? Dan is de volgende route een aanrader:

 • Praag – Děčín (bij Boheems Zwitserland) (± 1:30 uur)
 • Děčín – Liberec (waar je kunt wandelen in het IJzergebergte of met de kabelbaan de berg Ještěd op kunt) (± 2 uur)
 • Liberec – Jičín (in het Boheems Paradijs) (± 2 uur)
 • Jičín – Pardubice (zo’n 100 km ten oosten van Praag) (± 2 uur)

Oost: treinreis Moravië

Je kunt de trein ook gebruiken om wat leuke studentensteden in Moravië te gaan bekijken. Een voorbeeldroute:

 • Praag – Pardubice – Ostrava (± 4 uur)
 • Ostrava – Olomouc (± 1 uur)
 • Olomouc – Brno (± 1:40 uur)
 • Brno – Valtice (± 1 uur)

Zuid: Český Krumlov en České Budějovice

Český Krumlov in Zuid-Tsjechië is een ontzettend leuk stadje en ook daar kun je goed komen met de trein. Neem onderweg meteen een kijkje in České Budějovice. Vanuit Český Krumlov kun je nog verder reizen met de trein naar nationaal park het Boheemse Woud. Dit is zelfs een van de mooiste treintrajecten van Tsjechië. Het loopt door bossen, langs veenmoerassen en kleine stationnetjes. Vanuit dit natuurpark gaat er een trein naar Pilsen en vanuit Pilsen kun je dan weer de trein terug nemen naar de Tsjechische hoofdstad.

 • Praag – České Budějovice – Český Krumlov ( ± 3 uur)
 • Český Krumlov – Kubova Huť in het Boheemse Woud (± 2:20 uur)
 • Boheemse Woud – Pilsen (± 2:40 uur)
 • Pilsen – Praag (± 1:30 uur)

West: Pilsen en kuuroorden

Zelf verkende ik destijds juist het westen van Tsjechië per trein: ik ging onder andere naar Pilsen en naar de kuuroorden Karlovy Vary en Mariánské Lázně.

Plan je treinreis naar Tsjechië

Lijkt het jou ook wel wat om met de trein naar Tsjechië te gaan? Dat wordt het tijd om plannen te maken. Alle informatie voor je treinreis van Nederland naar Tsjechië vind je bij NS International. Een handige site voor openbaar vervoer binnen Tsjechië is www.idos.cz. Goede reis!

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.