wijnaarden in Tsjechie

Minder bekende plekken in Tsjechië: stedentrips en natuur

Sommige plekken in Tsjechië, zoals het Lipnomeer, het Reuzengebergte en natuurlijk Praag, zijn inmiddels al bij veel Nederlanders bekend. Maar Tsjechië heeft nog veel meer mooie plekjes, die nog niet zo bekend zijn. Wist je dat Tsjechië veertien locaties heeft die op de UNESCO-werelderfgoed staan, en vier nationale parken waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen? Daarnaast is het een echt kastelenland: er staan meer dan duizend paleizen, burchten en kastelen. Reden genoeg om ook het Tsjechië buiten de gebaande paden te ontdekken. Hieronder vind je alvast een paar ideeën als je de minder bekende plekken in Tsjechië wilt leren kennen.

Alternatieve stedentrips in Tsjechië

Behalve Praag kun je in Tsjechië ook stedentrips maken naar kleinere steden. Zelf bezocht ik bijvoorbeeld Brno, Český Krumlov en bierstad Pilsen. De volgende steden staan nog op mijn verlanglijstje:

UNESCO-stad Telč

Telč is een stadje in het zuiden van Tsjechië dat wel het Tsjechische Florence wordt genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets. In de stad, die in de veertiende eeuw ontstond op de handelsroute tussen Praag en Wenen, vind je schitterende voorbeelden van Italiaanse renaissance-architectuur. Omdat het historische centrum zo goed bewaard is gebleven, staat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Plekken die je hier niet mag missen, zijn het marktplein met daaromheen een lange rij pastelkleurige huizen, en het oorspronkelijk gotische kasteel van Telč, dat in de loop der eeuwen is omgebouwd tot een paleis in renaissancestijl.

Folklore en wijn in Uherské Hradiště

Uherské Hradiště (in Oost-Moravië) werd in de 12e eeuw gesticht door koning Ottokar II om de zuidoostelijke grens van het land te beschermen tegen plunderende Hongaren. De stad heeft twee pleinen en op een van die pleinen staat een opvallende fontein in barokstijl. Veel historische gebouwen in Uherské Hradiště zijn trouwens – net als in Venetië – gebouwd op houten palen. Mocht het je opvallen dat het stadhuis van Uherské Hradiště een beetje scheef staat, dan heeft dat daarmee te maken.

Uherské Hradiště is het centrum van Moravisch Slowakije, een regio die bekendstaat om folklore en goede wijn. In het gezellige stadsdeel Mařatice wordt de beroemde Pinot Blanc (Rulandské bílé) gemaakt en de wijnkelders hier zijn prachtige voorbeelden van de Slovácko-kelderarchitectuur. Elk jaar vindt aan het begin van september het Slovácko-wijnfestival plaats in Uherské Hradiště – een ideaal moment om de Moravische wijnen te komen proeven.

Breng zeker ook een bezoekje aan natuurpark Rochus in Uherské Hradiště. Buiten Uherské Hradiště ligt het folkloredorp Strážnice, waar je een openluchtmuseum kunt bezoeken en waar folklorefestivals plaatsvinden. Bij het plaatsje Petrov kun je de fotogenieke wijnkelders van Plže bewonderen.

wijnaarden in Tsjechie

Peperkoek en paarden in Pardubice

Pardubice in Oost-Bohemen is de stad van peperkoek en paarden. De stad ligt in het laagland van de rivier de Elbe en wordt omgeven door groene weiden, loofbossen en historische grachten.

Een van de bezienswaardigheden in Pardubice is het kasteel in renaissance-stijl kasteel, dat is gebouwd in de late 15e en vroege 16e eeuw. Tegenwoordig is hier het museum van Oost-Bohemen gevestigd. Verder kun je in deze stad het plein Perštýnské náměstí niet missen. Eromheen staan sierlijke huizen en vlakbij vind je de poort en uitkijktoren Zelená brána.

Op een half uur rijden van Pardubice ligt het nieuwste UNESCO-werelderfgoed van Tsjechië: de stoeterij in Kladruby nad Labem. Hier worden al sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarder gefokt, een oud Tsjechisch paardenras dat veel gebruikt werd bij koninklijke ceremonies.

Hier vind je meer informatie over Pardubice

Ook de steden Náchod en Hradec Králové moeten de moeite waard zijn – daar lees je hier meer over.

Outdoor-bestemmingen in Tsjechië

Stedentrips genoeg dus, maar vergeet de natuur in Tsjechië niet. Tot nu toe maakten wij al veel mooie wandelingen in Tsjechië en ik had al eens gelezen dat je mooi kunt fietsen in Moravië. Maar nu heb ik er een paar nieuwe ideeën bij:

Volg de rivier de Sázava

De rivier de Sázava stroomt ten oosten van Praag. Het gebied langs de rivier, Posázaví, wordt gekenmerkt door bossen, watervallen, kastelen en leuke dorpjes. Je kunt de loop van de rivier wandelend of fietsend volgen, maar ook met de trein. De plaatselijke spoorlijn Posázavskí Pacifik loopt over meerdere viaducten en spoorbruggen, waarop je een mooi uitzicht hebt op de kloof die de Sázava-rivier heeft uitgesleten.

Het spoor loopt tussen Praag en het gotische kasteel Šternberk, maar ook het indrukwekkende St. Procopius-klooster in Sázava is te bereiken. Kanovaren op de Sázava kan ook heel goed. Je kunt een korte kanotocht maken van één of twee uur, maar ook meerdaagse tochten waar je overnacht op campings langs de rivier.

Hier vind je meer informatie over de Posázavskí Pacifik

Fietsen in het Ertsgebergte

Het Ertsgebergte (Krušné hory) vind je aan de grens tussen Tsjechië en Duitsland, waar het over een lengte van zo’n 150 kilometer de grens vormt. Al in de 12e eeuw werd in deze bergen koper, tin en zilver gedolven. Wat daarvan nu nog te zien is, is een labyrint van mijnen en tunnels. Sinds 2019 staat dit unieke mijnlandschap op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In de plaatsen Krupka, Mikulov en Měděnec kun je meer te weten komen over de vroegere mijnbouw.

Ondanks die jarenlange intensieve mijnbouw is het Ertsgebergte nog steeds een prachtig natuurgebied om in te wandelen en fietsen. Er zijn honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes te vinden, die verbonden zijn met het Duitse wandel- en fietsnetwerk.

Een van de nieuwste fietsroutes is de Krušné hory Magistrala: een fietstraject van 96 kilometer dwars door het Ertsgebergte. Fietsroute nummer 23 verbindt de plaatsen Cheb en Děčín. Onderweg fiets je langs veengebieden, natuurlijke rotsformaties, dammen en de hoogste berg van deze regio: de Klínovec.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.