Český Krumlov

De mooiste kastelen in Tsjechië: onze tips + bucketlist

Wat zijn er toch veel kastelen, kasteelruïnes, burchten en landhuizen in Tsjechië – meer dan 1200! Tsjechië maakte eeuwenlang deel uit van het Habsburgse rijk, waardoor het een van de rijkste gebieden van Europa was. In die tijd lieten veel adellijke families op de mooiste plekjes landhuizen bouwen. Tijdens onze vakanties in Tsjechië hebben we al heel wat kastelen bezocht, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken… Hieronder vind je de mooiste kastelen in Tsjechië die wij hebben bezocht, plus een lijstje met plekken die we graag in de toekomst nog willen gaan bekijken.

Praagse burcht

De Praagse burcht is een enorm kasteelcomplex dat in de loop der eeuwen steeds verder is uitgebreid. Binnen de kasteelmuren vind je meerdere kerken en musea. Extra bonus: je hebt er een mooi uitzicht op Praag.

Uitzicht burcht praag

Kasteel van Český Krumlov

Ook het romantische stadje Český Krumlov heeft een groot burchtcomplex. Het is na de Praagse Burcht het grootste van Tsjechië en staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (samen met het historische centrum van de stad). Het hele complex omvat meer dan veertig gebouwen, vijf binnenpleinen, een bijzonder baroktheater en een park. Onder de heerser Vilém van Rožmberk bereikte deze Zuid-Boheemse stad zijn grootste bloei. De Rožmberks waren een machtige familie en heerste over bijna heel Zuid-Bohemen. In de 18de eeuw kwam het kasteel in bezit van de familie Schwarzenberg. Zij lieten het kastelencomplex verbouwen naar het huidige ontwerp.

Český Krumlov

Je kunt Český Krumlov ook goed bezoeken tijdens een vakantie aan het Lipnomeer.

Zámek Hluboká

Met zijn witte muren, torentjes, erkers en kantelen is zámek Hluboká na Český Krumlov het meest bezochte kasteel in Zuid-Bohemen. In het kasteel bevinden zich meer dan 140 zalen, een theater, een privé-kapel en een bibliotheek met meer dan 12.000 boeken. Boheemse koningen bouwden hier halverwege de 13e eeuw al een vesting. De familie Schwarzenberg liet het kasteel halverwege de 19e eeuw verbouwen naar voorbeeld van Winsdor Castle. Ook werd toen een park aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog werd het slot gebruikt door de Gestapo.

kasteel van Hluboka
Foto: Hynek Hampl via Czech Tourism

Karlštejn, Křivoklát en Konopiště

De kastelen Karlštejn, Křivoklát en Konopiště liggen alle drie in de buurt van Praag en je kunt ze mooi combineren met een stedentrip naar die stad.

Karlštejn (Karlstein) is het beroemdst en daardoor ook het meest toeristisch. Je kunt er vanuit Praag met de trein of zelfs met de fiets naartoe. Het ligt verscholen in de bossen, hoog boven de rivier Berounka. De Boheemse koning en Roomse keizer Karel IV koos deze plek om de kroonjuwelen en heilige relikwieën te bewaren. Hij hield persoonlijk toezicht op de bouw en de inrichting. In 1365 was het kasteel klaar. Door de eeuwen heen bleef Karlštejn in handen van de Boheemse koningen of de staat. In de 19de eeuw kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk.

De andere twee kastelen zijn wat eenvoudiger, maar zeker ook de moeite waard.

Slot Zbiroh

Ook in de bossen van Křivoklát staat het romantische slot Zbiroh. Hier zijn nu een middeleeuws themarestaurant en een hotel gevestigd, zodat je kunt overnachten in een van de kamers die ooit in het bezit waren van de keizers Rudolf II, Karel IV en Sigismund van Luxemburg. Daarom wordt dit kasteel trouwens ook wel het ‘kasteel van de drie keizers’ genoemd. Maar er hebben ook kunstenaars in het kasteel gewoond, zoals Alfons Mucha. Hij bracht hier maar liefst achttien jaar door en schilderde hier zijn beroemde Slavische epos.

Zámek Libochovice

Ten noorden van Praag, op de oever van de rivier de Ohře (Eger) en in de heuvels van het Midden-Boheemse hoogland staat slot Libochovice. In de zestiende eeuw bouwde Jan van Lobkowicz dit voormalige gotische fort om tot een renaissancistisch kasteel met twee verdiepingen. Later gaf Gundakar van Dietrichstein het chateau een barok uiterlijk, dat goed bewaard is gebleven. Hij liet ook de siertuin met kassen aanleggen. Vlak bij chateau Libochovice vind je de ruïnes van burcht Házmburk.

Hrad Ostroh

Tijdens onze vakantie bij Karlový Vary bezochten wij kasteel Ostroh. Het is lang geleden en ik herinner me vooral nog het ijsje dat we aten in het restaurant, want het was die dag heel warm 🙂 Maar het kasteel was zeker mooi.

kasteel Seeberg in Ostroh, Tsjechië

Zámek Kynžvart

Niet ver van kuuroord Mariánské Lázně ligt het kleinere kuuroord Lázně Kynžvart. Hier vestigde de familie Metternich in 1863 het eerste chique spahotel. Dezelfde familie was van 1623-1945 eigenaar van slot Kynžvart. Het gebouw veranderde in de loop der eeuwen van renaissancistisch kasteel in een barok herenhuis en later in een chateau in de Weense classicistische stijl. Tijdens een rondleiding kun je de bibliotheek, de studeerkamer, de kapel en het rariteitenkabinet met Egyptische mummies zien.

Kynžvart

Špilberk en Veveří

Špilberk is het slot dat in de Tsjechische stad Brno ligt.

spilberk brno bezienswaardigheden

Hrad Veveří ligt even buiten Brno. Je kunt ernaartoe rijden of de boot nemen.

hrad veveri terras tsjechie burcht

Horní Hrad

Toen wij Horní Hrad bezochten tijdens onze vakantie in West-Bohemen, was men druk bezig met de renovatie van het behoorlijk vervallen kasteel. Ik ben benieuwd hoe het er nu bij staat.

Kastelen in het Boheems Paradijs

Ook op de rotsen van het Boheems Paradijs zijn meerdere kastelen gebouwd. Sommige zijn nog in goede staat en huisvesten bijvoorbeeld een hotel en/of restaurant, zoals Hrubá Skála.

tsjechie boheems paradijs

Andere zijn gereduceerd tot een ruïne, zoals kasteel Trosky.

boheems paradijs uitzicht tsjechie

Vranov nad Dyjí

Tijdens ons verblijf in Zuid-Moravië kwamen we het kasteel van Vranov nad Dyjí tegen, waar we een mooie wandeling maakten.

kasteel Vranov in Tsjechie

Valtice & Lednice

Waar oorspronkelijk modderpoelen en moerassen waren, vind je nu een uniek cultuurlandschap met vijvers, bossen en monumenten. Twee van deze monumenten zijn chateau Valtice en chateau Lednice.

Slot Valtice en slot Lednice waren allebei in het bezit van de rijke familie Liechtenstein, die vanaf de vroege Middeleeuwen grote landerijen zowel in Moravië als in Oostenrijk hadden. Sinds 1991 staat het cultuurlandschap Lednice-Valtice op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het barokke slot Valtice werd door dertien generaties verbouwd en uitgebreid en heeft een lange wijntraditie. Tegenwoordig is in het chateau het National Wine Centre gevestigd, waar honderden kwaliteitswijnen uit Tsjechië worden opgeslagen.

Lednice werd in de 19de eeuw aangewezen als de ideale plek voor een zomerpaleis waar de Europese aristocratie naar hartenlust kon feesten. Hiervoor werd het toenmalige kasteel in Lednice verbouwd tot een spectaculair chateau in de stijl van de Engelse gotiek. Om het landschap nog aantrekkelijker te maken, werd het sprookjesachtige gebouw omringd met vijvers, zeldzame bomen, kleine monumenten en een ruïne.

Červená Lhota

Een kasteel dat hoog op mijn verlanglijstje staat, is Červená Lhota in Zuid-Bohemen. Oorspronkelijk heette het Nová Lota (nieuw dorp), maar toen in de 17e eeuw de bakstenen en later ook de gevel een rode kleur kregen, werd de naam veranderd in Červená Lhota (rood dorp). Volgens een legende zou de kasteeldochter een kruis vanuit haar raam in het water hebben gegooid, omdat ze het vertrouwen in God had verloren. Hierna tekende de duivel een kruis van bloed boven haar raam. Om dat onheilsteken te verbergen, werd het hele kasteel rood geverfd. In de zomer kun je in een bootje over de kasteelvijver rondom het kasteel varen.

Hrádek u Nechanic

Bij de stad Hradec Králové staat het Engelse landhuis Hrádek u Nechanic. Dit chateau werd in de 19de eeuw in Tudor-romantische stijl gebouwd als zomerresidentie voor de familie Harrach. Graaf František Arnošt van Harrach wilde hiermee de oude aristocratische glorie van zijn familie nieuw leven in te blazen, maar de Oostenrijks-Pruisische oorlog zorgde ervoor dat in 1866 een militair hospitaalin zijn kasteel werd gevestigd. Tijdens een bezoek kun je de ridderzaal en de Gouden Hal (met 17e-eeuws verguld behang) bewonderen en een wandeling maken in het Engelse park dat in 1844 werd aangelegd bij het kasteel.

Zámek Mitrowicz

Tussen de steden Tábor en Písek, aan de rivier Lužnice, staat slot Mitrowicz. Het oorspronkelijke fort werd in de 16e eeuw gebouwd en had tot 1704 diverse eigenaren. Uiteindleijk kocht graaf František Wratislav van Mitrowitz het, waarna het tot 1943 in handen van zijn familie bleef. In de loop der tijd werd het slot uitgebreid en kreeg het een barokke uitstraling. ’s Zomers zijn er rondleidingen en je kunt er ook overnachten.

Aartsbisschoppelijk Paleis Kroměříž

In de stad Kroměříž in Moravië staat het barokke kasteel dat in de 17e eeuw werd gebouwd voor bisschop Karel II von Lichtenstein-Kastelkorn. Kroměříž diende als zomerresidentie van de bisschoppen van Olomouc en het paleis weerspiegelde hun macht en rijkdom. Het heeft een indrukwekkend interieur met onder andere een bibliotheek en een zaal met wel 22 kristallen kroonluchters. De 84 meter hoge kasteeltoren biedt uitzicht over de stad en de historische tuinen. Kroměříž staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.