wandelen tsjechie adrspach

Onze mooiste wandelingen in Tsjechië: grotten, rotsen en kastelen

Tsjechië is al jaren een van onze favoriete vakantielanden. Dat komt onder andere omdat je er zo mooi kunt wandelen. In deze blogpost zet ik onze mooiste wandelingen in Tsjechië maar eens op een rij. Voor meer informatie klik je bij elke wandeling door naar de blogpost die ik er eerder over schreef. Hopelijk heb je er iets aan als je ook wel eens wilt gaan wandelen in Tsjechië!

Český ráj (Boheems Paradijs)

In Český ráj (het Boheems Paradijs) zijn meerdere gebieden te vinden waar je kunt wandelen tussen rotszuilen. Ze hebben grillige vormen waar je met een beetje fantasie levende wezens in kunt zien. Vaak zijn ze daar dan ook naar genoemd. Wij gingen hier wandelen bij de Prachovské Skaly en Besedice.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Rotsen van Adršpach

Een soortgelijk landschap vind je bij de rotsen van Adršpach en (vlakbij) Teplice. Extra leuk is dat je hier niet alleen kunt wandelen, maar ook een stukje kunt varen tussen de rotsen.

Wandelen in Adrspach Tsjechie

Afdaling van de Sněžka

Bergbeklimmen, daar ben ik niet zo goed in – niet over een grote afstand in ieder geval. Maar afdalen lukt prima. Daarom namen we de skilift vanuit Pec pod Sněžkou naar de top van de Sněžka (de hoogste berg van Tsjechië). Nadat we hier hadden uitgekeken over Tsjechië en Polen, liepen we terug naar Pec pod Sněžkou. Onderweg genoten we nog van een typisch Tsjechische maaltijd.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

Boheems Zwitserland

Dit was onze meest recente wandeling in Tsjechië: vanuit Hřensko naar Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa. Wat een uitzicht heb je daar! Hier vind je informatie over onder andere route en parkeren.

steenbrug in Boheems Zwitserland

Boomkroonpad Lipno

Aan het Lipnomeer staat een boomkroonpad waar je heel gelijkmatig naar de toppen van de bomen klimt. Daar heb je een mooi uitzicht over het meer. Op de terugweg kun je gewoon wandelen, maar je kunt ook de glijbaan naar beneden nemen. Mooi in zomer en winter!

Wandelen tussen borrelende modderpoelen in geopark Soos

Tijdens een wandeling over de plankenpaden van natuurgebied Soos ruik je de zwavel en zie je de modder soms borrelen. Allemaal geothermische activiteit! Dit natuurgebied ligt niet ver van meerdere Tsjechische kuuroorden met natuurlijke warmwaterbronnen. Een heel interessant gebied!

Bron in natuurpark Soos

Wandelen bij de grotten van Moravsky Kras

De Moravische Karst is een gebied met grotten en ondergrondse rivieren in de buurt van Brno. Wij maakten eerst een boottocht door de grotten en gingen vervolgens wandelen – eerst onder de grond, daarna erboven. Ook gingen we nog met de kabelbaan omhoog om het gebied van boven te bekijken.

Moravsky kras Macocha grot

Wandelen naar de kastelen bij Praag

De eerste keren dat ik naar Tsjechië ging, studeerde ik nog. Ik reisde toen met de nachttrein naar Praag en maakte vanuit daar uitstapjes met het openbaar vervoer. Ik heb er helaas geen geschikte foto’s van (digitale camera’s en smartphones waren er nog niet) en ook geen gedetailleerde routebeschrijvingen. Maar ik kan me nog herinneren dat ik op deze manier de kastelen van Karlstein, Křivoklát en Konopiště heb bezocht. Omdat de trein natuurlijk niet voor de poort van het kasteel stopt, was het tussen het station en het kasteel nog een mooie wandeling.

Tussen de dorpen Beroun, Vráž, Mořina en Karlštejn ligt trouwens ook het grootste beschermde natuurgebied van de Boheemse Karst (Český kras): het nationale natuurreservaat Karlštejn. Dit park werd in 1955 opgericht en is een uitgestrekt bosgebied met karstverschijnselen en steengroeven. Je kunt hier meerdere wandelen maken, maar de mooiste wandeling is deze naar de Bubovické-watervallen en het uitkijkpunt bij Svatý Jan pod Skalou, waar je ook een hapje kunt eten. De route start bij kasteel Karlštejn of in Srbsko, een plaatsje aan de rivier de Berounka (die dwars door de Boheemse Karst stroomt).

  • De route vanuit Srbsko loopt door de kloof van de Bubovické-watervallen via rotsachtige trappen naar het uitkijkpunt bij het dorp Svatý Jan pod Skalou. De wandeling is in totaal ongeveer 11 kilometer en het pad is aangegeven met groene en witte marketing.
  • Het natuurpad van Karlštejn naar Svatý Jan pod Skalou is een van de oudste gemarkeerde wandelpaden in Bohemen. Het werd al in 1889 bewegwijzerd. Wie de wandeling in Karlštejn begint, legt bijna 14 kilometer af.

Wandelen bij Vranov nad Dijy

In Zuid-Moravië maakten we nog deze korte wandeling naar een ander kasteel in Vranov nad Dyjí. Hier kun je mooi zien hoe zo’n kasteel vaak in verschillende tijdsperiodes (en dus stijlen) steeds verder wordt uitgebreid.

Vranov nad Dyji voorkant

Drie wandelingen in Tsjechië op mijn bucketlist

Dan heb ik nog drie wandelingen in Tsjechië op mijn bucketlist staan:

Riegrova stezka bij het Boheems Paradijs

Bij nationaal park het Boheems Paradijs in Noord-Tsjechië, vanuit de plaats Semily, kun je de Riegrova stezka lopen door een rotsachtige kloof die is gevormd door de rivier de Jizera. Een deel van de route is uitgehouwen in de rotsen. Je loopt door vier tunnels en over een 77 meter lange hangbrug over de rivier.

De Riegrova stezka is te combineren met de Kamenice stezka, een wandelpad boven aan de kloof dat via het bos naar Semily loopt. Deze wandeling is ongeveer 12 km lang en brengt je naar meerdere uitkijkpunten, zoals Myší skála. Hiervoor moet je wel 25 meter klimmen (deels met behulp van kettingen).

Natuurpad Jindrova bij Boheems Canada

Boheems Canada is een natuurreservaat in Zuid-Tsjechië. Het is naar Canada genoemd omdat het zo waterrijk is, vanwege de uitgestrekte bossen en het ruwe klimaat. De grootste stad van dit gebied is Jindřichův Hradec, waar ook een mooi kasteel staat. Vanuit Jindřichův Hradec kun je een wandeling maken door de Jindrova-vallei. Natuurpad Jindrova is 13 kilometer lang en loopt langs de Hamerský-rivier, waar veel wordt gekanood. Dit is een gezinsvriendelijke wandeling, omdat er weinig hoogteverschil in zit.

De wandelroute begint bij het Vajgar-meer. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht op de stad Jindřichův Hradec en het witte kasteel. Dan loopt de route door bossen en dorpjes, langs een kasteelruïne en door een smalle kloof. De wandeling eindigt bij station Malý Ratmírov, waar je de trein terug naar Jindřichův Hradec kunt pakken.

Je kunt deze wandeling combineren met een rit met een stoomtrein tussen Jindřichův Hradec en Nová Bystřice, de toegangspoort van Boheems Canada.

Žďárské vrchy in de Boheems Moravische Hooglanden

In Midden-Tsjechië ligt het beschermde natuurreservaat Žďárské vrchy. De bossen en rotsformaties die dit natuurreservaat vormen, bevinden zich in de Boheems Moravische Hooglanden, een reeks heuvels en lage bergen van meer dan 150 kilometer lang. Deze lage bergketen vormt de grens tussen Bohemen en Moravië.

Een van de mooiste wandelingen door Žďárské vrchy is de rotswandeling vlakbij de plaats Svratka. Het is een pittige wandeling van 14 kilometer door een bosrijk gebied, over de uitlopers van de Boheems Moravische Hooglanden en naar diverse rotsformaties.

Startpunt van de wandeling is het dorpje Pustá Rybná. Het eerste natuurlijke hoogtepunt is uitkijkpunt Čtyři palice (de vier hamers). Deze rotsformatie is ook bij klimmers populair. Je kijkt er uit over de regio Vysočina. Een andere rotspartij langs de route is Milovské Perničky. Deze bestaat uit drie rotsen, waarvan de hoogste 25 meter hoog is. Een van de hoogste punten van de route bevindt zich bij het zogenaamde ‘rotskasteel’ op een hoogte van 752 meter.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.