Onze mooiste wandelingen in Tsjechië: grotten, rotsen en kastelen

Written by Sandra van Bijsterveld

Tsjechië is al jaren een van onze favoriete vakantielanden. Dat komt onder andere omdat je er zo mooi kunt wandelen. In deze blogpost zet ik onze mooiste wandelingen in Tsjechië maar eens op een rij. Voor meer informatie klik je bij elke wandeling door naar de blogpost die ik er eerder over schreef. Hopelijk heb je er iets aan als je ook wel eens wilt gaan wandelen in Tsjechië!

Český ráj (Boheems Paradijs)

In Český ráj (het Boheems Paradijs) zijn meerdere gebieden te vinden waar je kunt wandelen tussen rotszuilen. Ze hebben grillige vormen waar je met een beetje fantasie levende wezens in kunt zien. Vaak zijn ze daar dan ook naar genoemd. Wij gingen hier wandelen bij de Prachovské Skaly en Besedice.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Rotsen van Adršpach

Een soortgelijk landschap vind je bij de rotsen van Adršpach en (vlakbij) Teplice. Extra leuk is dat je hier niet alleen kunt wandelen, maar ook een stukje kunt varen tussen de rotsen.

Wandelen in Adrspach Tsjechie

Afdaling van de Sněžka

Bergbeklimmen, daar ben ik niet zo goed in – niet over een grote afstand in ieder geval. Maar afdalen lukt prima. Daarom namen we de skilift vanuit Pec pod Sněžkou naar de top van de Sněžka (de hoogste berg van Tsjechië). Nadat we hier hadden uitgekeken over Tsjechië en Polen, liepen we terug naar Pec. Onderweg genoten we nog van een typisch Tsjechische maaltijd.

Wandelen bij Pec pod Snezkou in Tsjechie

Boheems Zwitserland

Dit was onze meest recente wandeling in Tsjechië: vanuit Hřensko naar Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa. Wat een uitzicht heb je daar! Hier vind je informatie over onder andere route en parkeren.

steenbrug in Boheems Zwitserland

Boomkroonpad Lipno

Aan het Lipnomeer staat een boomkroonpad waar je heel gelijkmatig naar de toppen van de bomen klimt. Daar heb je een mooi uitzicht over het meer. Op de terugweg kun je gewoon wandelen, maar je kunt ook de glijbaan naar beneden nemen. Mooi in zomer en winter!

Wandelen tussen borrelende modderpoelen in geopark Soos

Tijdens een wandeling over de plankenpaden van natuurgebied Soos ruik je de zwavel en zie je de modder soms borrelen. Allemaal geothermische activiteit! Dit natuurgebied ligt niet ver van meerdere Tsjechische kuuroorden met natuurlijke warmwaterbronnen. Een heel interessant gebied!

Bron in natuurpark Soos

Wandelen bij de grotten van Moravsky Kras

De Moravische Karst is een gebied met grotten en ondergrondse rivieren in de buurt van Brno. Wij maakten eerst een boottocht door de grotten en gingen vervolgens wandelen – eerst onder de grond, daarna erboven. Ook gingen we nog met de kabelbaan omhoog om het gebied van boven te bekijken.

Moravsky kras Macocha grot

Wandelen naar de kastelen bij Praag

De eerste keren dat ik naar Tsjechië ging, studeerde ik nog. Ik reisde toen met de nachttrein naar Praag en maakte vanuit daar uitstapjes met het openbaar vervoer. Ik heb er helaas geen geschikte foto’s van (digitale camera’s en smartphones waren er nog niet) en ook geen gedetailleerde routebeschrijvingen. Maar ik kan me nog herinneren dat ik op deze manier de kastelen van Karlstein, Křivoklát en Konopiště heb bezocht. Omdat de trein natuurlijk niet voor de poort van het kasteel stopt, was het tussen het station en het kasteel nog een mooie wandeling.

Wandelen bij Vranov nad Dijy

In Zuid-Moravië maakten we nog deze korte wandeling naar een ander kasteel in Vranov nad Dyjí. Hier kun je mooi zien hoe zo’n kasteel vaak in verschillende tijdsperiodes (en dus stijlen) steeds verder wordt uitgebreid.

Vranov nad Dyji voorkant

Wat zijn jouw mooiste wandelingen in Tsjechië?

Nu ben ik benieuwd: wat zijn jouw favoriete wandelingen in Tsjechië? Als je nog aanraders voor ons hebt, hoor ik dat graag. Alvast bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *