Moravische karst varen

Moravský kras: kloof, grotten en onderaardse rivier in Tsjechië

Heb je die ondergrondse rivier gezien bij Wie is de Mol? in Tsjechië? Het was een van de hoogtepunten van onze vakantie in Tsjechië in de regio rondom Brno. Vlak bij deze tweede stad van Tsjechië ligt namelijk natuurgebied Moravský kras (de Moravische karst), een kalksteengebied waar ondergrondse rivieren grotten en kloven in de rotsen hebben gevormd. De grotten die we bezochten heten de Punkva-grotten en de kloof waarin je na het wandelen en varen door de grotten uitkomt, heet de Macocha-kloof. Indrukwekkend!

Kom vroeg of reserveer

Het hele grottenstelsel is 35 kilometer lang en je kunt het vanaf verschillende plekken verkennen. Wij reden naar Skalní Mlýn en parkeerden daar de auto bij het waterrad. Bij het informatiecentrum haalden we ons toegangsbewijs voor de rondleiding door de Punkva-grotten om 12 uur. De  rondleidingen zijn vaak volgeboekt, dus kom ’s morgens vroeg of reserveer ze van tevoren. Sommige campingeigenaars willen je hierbij helpen.

Treintje door het bos

Vanaf Skalní Mlýn kun je 2 kilometer door het mooie bos lopen of het treintje naar de grotten nemen. Hiervoor koop je dan apart een retourtje. Bij de ingang van de Punkva-grotten is het wachten tot jouw rondleiding begint. In de grotten is het koel: zo’n 9 graden. Als het mooi zomerweer is, is het dus fijn om iets warms mee te nemen. Bij de ingang zijn gidsen in verschillende talen verkrijgbaar, want de rondleiding is in het Tsjechisch.

De grotten in

Het eerste gedeelte van de rondleiding loop je. Dit droge gedeelte is in 1909-1914 ontdekt en 810 m lang. In deze droge ruimtes stroomt het water van de Punkva al duizenden jaren niet meer, maar er zijn wel meertjes, zoals het ‘Spiegelmeer’ op de foto. Tijdens de wandeling geven driehoekige stenen het niveau van de rivier de Punkva aan tijdens overstromingen, zoals die van 2006.

Moravsky kras Punkva spiegelmeer

Kunstwerken van de natuur

In de ondergrondse zalen en gangen is de natuur druk aan het beeldhouwen geweest. Druppel voor druppel zijn stalactieten, stalagmieten en stalagnaten gevormd. Veel sculpturen hebben door hun vorm een naam gekregen, zoals de engel, het gordijn (dat me erg deed denken aan het noorderlicht), de krokodillenkop en Romeo en Julia: een stalactiet en stalagmiet die elkaar net niet raken en helaas ook niet meer groeien.

Moravsky kras Macocha vanuit Punkva

Wauw-moment

Een echt wauw-moment vond ik het binnenlopen van de onderkant van de Macocha-kloof. Opeens kun je vanuit het koele duister van de grot de zon weer zien schijnen. De kloof is 138 meter diep – of hoog, als je hem vanuit de grot bekijkt. Hij is waarschijnlijk ontstaan door het instorten van een grot.

De naam van de kloof betekent stiefmoeder. Het verhaal gaat namelijk dat een boze stiefmoeder hier haar stiefzoon in de kloof gooide. Dankzij een uitstekende tak overleefde hij het en toen hij de dorpelingen vertelde wat er was gebeurd, sprong de stiefmoeder zelf in de kloof, uit vrees voor haar straf.

Ondergrondse rivier

Bij de bodem van de Macocha-kloof begint het watergedeelte van de rondleiding. Dit stuk is in 1920-1933 ontdekt en opengesteld voor het publiek.

Moravsky kras boot Punkva

Diepe ondergrondse meren

De boottocht over de ondergrondse rivier de Punkva is 440 m lang. In de gangen, die deels natuurlijk, deels aangelegd zijn, is het water ongeveer anderhalve meter diep. Maar op de meren in de grotere ruimtes loopt de diepte op tot tientallen meters.

Onderweg legt de boot nog één keer aan voor een bezoek aan een droge zaal en dan is het tijd om de grotten te verlaten.

Moravsky kras boot uitgang

Kabelbaan

Na de ondergrondse rondleiding namen we de kabelbaan naar de bovenkant van de Macocha-kloof. Je kunt een retourtje kopen, of ervoor kiezen om vanaf het hoogste punt terug te wandelen naar Skalní Mlýn of verder de wandelen naar andere grotten.

Uitkijken over de kloof

Boven aan de kloof zijn twee uitkijkpunten: helemaal bovenaan (Horní můstek) en, op 280 meter traplopen omlaag, Dolní můstek. Ook boven aan de Macocha-kloof kun je kaartjes kopen voor de Punkva-grotten en voor de kabelbaan, eventueel gecombineerd met het treintje.

Moravsky kras Macocha grot
Tijdens de rondleiding door de Punkva-grot stonden we daar beneden

Andere grotten

Als er geen kaartjes meer zijn voor de Punkva-grotten, of als je gewoon nog meer van Moravský Kras wilt bekijken, zijn er nog meer grotten toegankelijk voor het publiek: Balcarka bij het plaatsje Ostrov u Macocha, de Katharina-grotten op loopafstand van Skalní Mlýn en de grotten van Sloup en Sošuvka.

Moravsky kras Macocha van horni naar dolni mustek
Van het hoge uitkijkpunt naar het lage

Meer informatie over de grotten van Moravsky kras vind je op deze website.

Heb jij wel eens door een grot gevaren?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij werden uitgenodigd om de grotten te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

6 reacties

  1. Wauw wat een bijzondere plek, gaaf zeg! Ik vind grotten erg gaaf, maar ook een beetje beangstigend soms, zo’n enorme massa nog boven je.. Maar dat wauw-moment…. Dat is het wel waard!

  2. wij zitten nu in moravie, tsjechie, welk adres hebben jullie ingetoetst om bij de grotten te komen op jullie tomtom? en kun je hier pinnen of moet je met kronen betalen?

  3. Wij waren in de laatste week van juni in deze grotten, met een busreis. Geweldig mooi, genoten van alles, de wandeling door de grotten, de mooie creaties van druipsteengrotten, het varen, geweldig! Een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.