wijnaarden in Tsjechie

6 tips voor een nazomer of herfst in Tsjechië

September en oktober zijn heerlijke maanden om een reisje te maken. Je dan soms nog net een staartje van het warme zomerweer mee, of kun al genieten van mooie herfstkleuren. In Tsjechië zijn rond deze tijd de kastelen nog open en de plaatselijke bewoners komen weer terug in de stadjes, zodat je niet meer rondloopt in een menigte toeristen. Krijg je er al zin in? Hieronder vind je zes tips voor een naezomer of herfst in Tsjechië.

1. Bezoek pittoresk Domažlice

Domažlice is het hart van de regio Chodsko in West-Bohemen. In deze stad is de architectuur prachtig: kleurrijke huizen uit de renaissance, gotische arcades, noem maar op… De regio Chodsko staat bekend om de vele rijke tradities, zoals het dragen van kleurrijke klederdracht en de heerlijke Chodsko-taart.

In het historische centrum van Domažlice staat een kasteel waarin nu het stadsmuseum gevestigd is. Ook is een uitstapje naar het Boheemse Bos (Český les) vanuit deze stad goed mogelijk. Tijdens het communistische regime tot 1989 maakte dit deel uit van de westelijke grenszone en was het daarom vrijwel onbewoond niemandland. Nog steeds is dit gebied bijna onbewoond, maar nu is het een beschermd natuurgebied. In de uitzichttoren van Čerchov kun je genieten van het uitzicht over dit mooie gebied.

2. Proef de keuken van het Jeseník-gebergte

Het Jeseník-gebergte is het op een na hoogste gebergte van Tsjechië. De natuur is hier prachtig, maar ook de kuuroorden en de regionale keuken laten je genieten. Het beste restaurant van de regio is Pension Kovárna in Lipová. Niet voor niets is het uitgeroepen tot ‘Beste Gastronomische Faciliteit in de regio Olomouc’. Je kunt er bijvoorbeeld eend met kastanjevulling, rundvlees met wijn, peperkoek en gerookte wortelen of huisgemaakte kwarkbollen eten. Proef zeker ook het regionale bier uit de brouwerijen van Zlosin, Hasič, Sobotín en Holba, en de likeuren Jesenická bylinná en Domašovská hořká.

3. Ontdek de p’s van Pardubice

Pardubice is de stad van peperkoeken en paardenraces. Hier vind de Velká Pardubická plaats: een van de zwaarste paardenraces van Europa. De stad Pardubice ligt in het laagland van de rivier de Elbe en wordt omringd door weiden, bossen en historische kanalen. In Pardubice leeft de geschiedenis nog en kom je mooie pleinen omringd met sierlijke oude huizen tegen, zoals Perštýnské náměstí. En het kasteel natuurlijk! Vergeet niet bij de oude poort Zelená brána de uitzichttoren te beklimmen in om het allemaal nog eens van boven te bekijken. Vlakbij ligt stoeterij Kladruby nad Labem, waar al sinds de zestiende eeuw Kladruber-paarden gefokt worden.

4. Kom proosten in Zuid-Moravië

Zuid-Moravië is een wijnregio waar de wijnranken het landschap in het najaar prachtige herfstkleuren geven. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het maken van nieuwe wijnen. Znojmo en Valtice hebben een relatief warm klimaat, dus zijn dit voor de wijn belangrijke locaties. Ook in Milotice en Strážnice zijn veel wijngaarden. In de fotogenieke wijnkelder Plže in Petrov kun je verschillende wijnen proeven, waaronder de lokale druivensoort Pálava. Vanuit wijnhuis Gotberg heb je uitzicht op de Pálava-heuvels en wijnmakerij Volařík biedt uitzicht op kasteel Mikulov en de Heilige Berg.

5. Trek eropuit in het Beskiden-gebergte

Aan de grens met Slowakije en Polen ligt bergketen de Beskiden, die helemaal tot aan Oekraïne doorloopt. Lysá Hora is de hoogste berg in het Tsjechische deel van deze keten. Je vindt er bossen, rivieren en veel wandelroutes. Een wandeling naar de top is goed te doen en duurt ongeveer twee uur. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht op de steden Nový Jičín en Ostrava. Lysá hora is ook dé perfecte plek om de zonsopgang te bekijken na een nacht in de nieuwe blokhut Chata Emil Zatokep.

6. Ga ondergronds in Jihlava

De oude stad Jihlava ligt midden in de heuvelachtige en beboste Boheems-Moravische Hooglanden. Tegenwoordig is het een moderne stad, maar vroeger droeg Jihlava samen met Kutná Hora de titel van ‘zilveren schatkamer van het Tsjechische koninkrijk’. De zilverkoorts bracht allerlei mensen uit heel Europa naar deze steden, zoals mijnwerkers, ambachtslieden en handelaren. De ondergrondse gangen die toen zijn ontstaan hebben een totale lengte van 25 kilometer en zijn nog steeds te bezoeken.

Ik zou meteen wel willen vertrekken – jij ook?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.