Op pad met Nancy en Dennis van Mijn Praag Tours

Nancy van de Leemkule en Dennis Levi bezorgen Nederlanders een onvergetelijke stedentrip naar Praag door ze de Tsjechische hoofdstad als local te laten beleven met hun bedrijf Mijn Praag Tours. Zelf wonen ze er al jaren en samen vertellen ze hoe dat zo gekomen is.

Van vakantiehuis tot thuis

Nancy kwam al lange tijd regelmatig als toerist naar Praag. Later organiseerde ze ook reizen vanuit Nederland naar Praag. In 2005 nam ze de beslissing om een huis te kopen aan de rand van Praag, in eerste instantie met de bedoeling om het te gebruiken voor vakanties. Maar ze voelde zich er zo goed thuis, dat ze zes jaar geleden de stap nam om er te gaan wonen.

Mijn Praag Tours
Op pad in Praag. Foto: Mijn Praag Tours.

Dennis kwam in 1997 voor het eerst naar Praag, met oud en nieuw. Zijn vriendin heeft Tsjechische ouders, die in de jaren 60 via Wenen naar Nederland zijn gekomen. Inmiddels woont hij er alweer drie jaar.

Taalproblemen, strenge winters en heimwee

Wat was er moeilijk aan emigreren naar Praag? Dennis vertelt: “Je mist natuurlijk vrienden en familie. Hoe fijn je het ook hebt, je krijgt sowieso heimwee.” “Ook de taal is erg lastig en niet iedereen in Praag spreekt Engels of Duits” vult Nancy aan. Het heeft haar een behoorlijke tijd gekost om het Tsjechisch enigszins onder de knie te krijgen. Verder had ze in het begin wat moeite met de strenge winters, maar dat wende snel.

Een gezellige en relaxte wereldstad

Het leukst aan Praag vinden Dennis en Nancy de gezelligheid en dat het leven er minder gestrest is dan in Nederland. “Mensen ontmoeten elkaar vaak buiten de deur en eten ook tussen de middag warm, vaak in een restaurant. Ik vind het nog steeds heerlijk om zo vaak uit eten te gaan” vertelt Nancy. Ook vindt ze het fijn om deel uit te maken van een stad die na het communisme zo enorm in ontwikkeling is. Kortom: ze wordt nog steeds blij als ze door de straten van Praag loopt.

Mijn Praag Tours John Lennon wall
Een van de groepen bij de John Lennon Wall. Foto: Mijn Praag Tours.

Dennis weet de relatieve rust in Praag mooi te omschrijven: “Ik zeg altijd dat het volume in Nederland op 10 staat – niet alleen op het gebied van werk, maar ook op allerlei andere vlakken. Hier staat het volume op 7 en dat is heel prettig. Bovendien is Praag de stad waar ik mijn vriendin uiteindelijk ten huwelijk heb gevraagd en waar we samen met veel plezier aan onze toekomst werken!”

De straten van Praag als werkplek

Als ik vraag hoe hun dagelijkse leven in Praag eruitziet, antwoordt Nancy: “Heel belangrijk: geen dag is hetzelfde.” In eerste instantie hadden zij en Dennis een vaste baan. Maar in het weekend werkten ze als gids, omdat ze dat leuk en interessant vonden.

Mijn Praag Tours wijnproeverij
Tijdens een wijnproeverij. Foto: Mijn Praag Tours.

Vanuit die ervaring kregen ze een goed beeld van wat Nederlandse toeristen nodig hebben voor een geslaagde stedentrip Praag. Ze kwamen erachter dat onder Nederlanders die Praag bezoeken behoefte is aan uitgebreidere tours en excursies: een tour inclusief lunch of diner, een avondprogramma of een dagtrip naar de adembenemende plekken net buiten Praag. Niet zomaar een standaard stadstour of excursie, maar veel meer dan alleen snel de highlights. Daarom begonnen ze samen met de in Praag geboren en getogen Pavel Mijn Praag Tours. Met Mijn Praag Tours verzorgen ze allerlei mooie tours waarbij gasten Praag beleven als local. “Eigenlijk zijn de straten van Praag ons kantoor” legt Nancy uit. “Natuurlijk moeten we ook computerwerkzaamheden doen voor ons bedrijf, maar dat kan ook vaak vanuit huis.”

Hard werken voor Mijn Praag Tours

Bij hun werk voor Mijn Praag Tours is ruimte voor creativiteit en er is veel persoonlijk contact met de gasten. Maar het is zeker geen 9 tot 5 baan en in de weekenden zijn Dennis en Nancy natuurlijk niet standaard vrij. Er zijn hele drukke dagen bij met wisselende werktijden: het kan zomaar zijn dat ze pas in de middag beginnen. Maar omdat ze eigen baas zijn, valt het goed te combineren met hun privéleven. Al met al is het wel keihard werken. “Het klassieke ‘Ik vertrek’-verhaal” lacht Dennis.

Droom je ook van verhuizen naar Praag?

Of misschien wel naar een andere mooie stad in het buitenland? Dan hebben Dennis en Nancy kort maar krachtig advies voor je. Dennis: “Werk snel aan je netwerk, leer de taal en wees bereid om enorm hard te werken.” Nancy is nog korter: “Gewoon doen!”

Tours van Mijn Praag Tours boeken en volgen wat Nancy en Dennis allemaal beleven in de Tsjechische hoofdstad kan op de website van Mijn Praag Tours en via Facebook.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.