Het liefst vertel ik over mooie plekjes in Tsjechië, niet over mezelf. Mocht je toch nieuwsgierig zijn, dan vind je hier een paar weetjes over mij.

Vertaler en tekstschrijver

Na mijn studie Slavische talen (aangevuld met keuzevakken vertalen en tekstschrijven aan de faculteit Nederlands) werd ik in 1999 freelance vertaler en tekstschrijver. Toerisme was een van mijn belangrijkste specialisaties. Jarenlang verzorgde ik teksten voor accommodaties, bezienswaardigheden, luchtvaartmaatschappijen en cruiserederijen. Ik schreef online teksten voor opdrachtgevers als Expedia en Skyscanner, en teksten voor print voor onder andere Meridian Travel, Cruise & Style Magazine en het magazine Cruise van Cruise Travel.

Oost-Europa vond ik door mijn studie het leukst om over te schrijven. Daarnaast veroverde Noord-Europa een flinke plek in mijn hart. Schrijven uit eigen ervaring werkt altijd het beste, dus verkennen we tijdens onze vakanties zoveel mogelijk bestemmingen in Scandinavië en Oost-Europa. In de weekenden en korte vakanties gaan we graag op pad in ons eigen Twente en de rest van Nederland.

Behalve teksten over reizen schreef ik trouwens ook een boek over hoogbegaafdheid voor uitgeverij Scrivo Media en lesmateriaal voor hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs voor uitgeverij Eduforce, onder andere over Zweden.

Een reisblog erbij

In 2013 begon ik op mijn website Stralend Schrijven mijn eigen reisblog over reizen naar Scandinavië en Oost-Europa en korte trips in Nederland. Ik verdiepte me in bloggen, WordPress, social media en SEO. Om ervaring op te doen, schreef ik veel gastblogposts voor onder andere Visit Denmark, TravelNext, Reisbijbel, Reisaddict, Travelinq, Stedentripper, Nomad&Villager, Cruise Travel en Verkeersbureaus.info.

Mijn blog groeide snel en in  2016 werd ik genomineerd voor de Scandinavië Persprijs van de verkeersbureaus van Denemarken, Zweden en Noorwegen. Sinds 2020 ben ik zelf jurylid voor de Aad Struijs Persprijs (categorie online).

Ook werd ik gevraagd om presentaties over reisbloggen en bestemmingen te geven bij onder andere Scandinavië in Haarlem, Reis&Co, Askja Reizen, SNP Natuurreizen, Bureau Toerisme Laag Holland en Fontys Hogeschool voor de Journalistiek.

De media wisten mij steeds vaker te vinden voor publicaties die te maken hadden met de onderwerpen waarover ik schrijf. Zo werd ik benaderd door Radio 1 om te vertellen over Scandinavië in de winter en benaderde nu.nl mij met vragen over Scandinavisch design voor kinderen.

Fulltime bloggen

Ik vond het allemaal geweldig om te doen, maar er ging zoveel tijd zitten in al dat onbetaalde bloggen dat het te veel werd om te combineren met mijn betaalde freelance werk. Daarom verdiepte ik me in verschillende verdienmodellen voor blogs en werd ik per 1 januari 2019 fulltime blogger. Benieuwd hoe ik samenwerk met bestemmingen en bedrijven? Kijk dan bij Samenwerken.

Dankzij alle tijd die ik nu in het reisbloggen kan steken, kan ik nog meer tips over Scandinavië, Oost-Europa en Nederland delen. Inmiddels heb ik aparte landenwebsites gemaakt over Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland, Tsjechië, Polen, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Servië, Letland, Estland en Nederland. Daar vinden lezers al mijn tips over één land overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast heb ik op ScandinavischLeven.nl al mijn tips over Scandinavische boeken, Scandinavische series en films, Scandinavisch eten & drinken, Scandinavisch design, Scandinavische mode en verzorgingsproducten en ander leuks uit Scandinavië bij elkaar gezet. Je vindt al mijn websites bij elkaar op mijn bedrijfswebsite Stralend Schrijven.

Persoonlijk

Behalve van talen, reizen en schrijven hou ik van de natuur, wandelen, fietsen, hardlopen, sporten op de sportschool, gezond en lekker eten en samen films en series kijken (meestal Scandinavisch). Ik woon met mijn man en drie kinderen in Enschede.

Wil je nog meer over me weten? Volg me dan op Facebook, Instagram en Twitter. Op Instagram bied ik regelmatig een kijkje in mijn dagelijkse leven en één keer per jaar vertel ik uitgebreid wat er zich allemaal achter de schermen afspeelt in mijn jaaroverzicht.

Of neem contact op en stel je vraag – ik hoor graag van je!