bierbad bier pils bierspa pilsen

Pilsen in Tsjechië: de ultieme stedentrip voor bierliefhebbers

Wist je dat Tsjechen het meeste bier ter wereld drinken? Dat ze het standaard met halve liters tegelijk schenken, schiet natuurlijk meteen lekker op. Daarnaast zijn er ruim 400 brouwerijen in Tsjechië, waarvan de bekendste Pilsner Urquell in Pilsen is. Echte bierliefhebbers moeten dus zeker een keer naar Tsjechië, en dan met name naar Pilsen (Plzeň). Want dat is de plek waar pils is uitgevonden – echt waar!

Handig: je kunt ook met de trein naar Pilsen.

De uitvinding van pils

Die uitvinding van pils was heel hard nodig. Voor die tijd werd er in Pilsen namelijk bar slecht bier gebrouwen. Dat kwam zo. Aan het einde van de dertiende eeuw had koning Wenceslaus II het recht om bier te brouwen toegekend aan bepaalde huizen in Pilsen – dus niet aan personen die er verstand van hadden. Als een huis een nieuwe bewoner kreeg, was diegene dus meteen officieel bierbrouwer, ook al had hij er totaal geen verstand van. Het gevolg was dat de kwaliteit van het bier in Pilsen op zijn best wisselend was. Er was dan ook geen standaardrecept om bier te brouwen – iedereen deed maar wat. Ook de gebruikte ingrediënten lieten te wensen over.

Halverwege de 19e eeuw was de maat vol. Het vieze bier werd demonstratief in de rivier gegoten en er werd een collectief van bierbrouwers opgericht dat zich sterk ging maken voor beter bier. Om dat doel te bereiken, werd de Beierse bierbrouwer Josef Groll naar de stad gehaald als eerste brouwmeester van de nieuwe, gezamelijke brouwerij. Hij was jong en ambitieus en besloot een nieuw soort bier te ontwikkelen met plaatselijke ingrediënten. Dat werd het allereerste pils, gebrouwen door Plzeňsky Prazdroj oftewel Pilsner Urquell. En nu wordt 75% van al het bier ter wereld zo gebrouwen en wordt Pilsner Urquell (gemaakt van Tsjechische ingrediënten en gebrouwen in Tsjechië) geëxporteerd naar 50 landen.

Rondleiding bij Pilsner Urquell

Pilsner Urquell is meteen een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Pilsen die je als bierliefhebbers vast wel wilt bezoeken. De brouwerij ligt op loopafstand van het centrum en is te herkennen aan de triomfpoort, die in 1892 werd neergezet bij het 50-jarig bestaan van de brouwerij. Daarachter zie je de watertoren staan, die de brouwerij honderd jaar lang (tot 2005) voorzag van al het nodige water. Hij lijkt wel een beetje op een vuurtoren. Mensen die vragen waarom er een vuurtoren in Pilsen staat, krijgen steevast te horen dat dat is vanwege de zee van bier die hier onder de grond te vinden is.

Rondleiding bij Pilsner Urquell in Pilsen, Tsjechie

Als je door de poort loopt, zie je aan de linkerkant het bezoekerscentrum waar je je kunt melden voor een rondleiding bij Pilsner Urquell. Tijdens deze rondleiding, die een uur en 40 minuten duurt, bezoek je onder andere de plek waar de flesjes en blikjes worden gevuld (100.000 blikjes en 60.000 nieuwe en gerecyclede flessen per uur!). Deze hal is zo groot als vijf voetbalvelden. Ook Radogast en Kozel worden er gebotteld, maar alleen Gambrinus en Pilsner Urquell worden hier gebrouwen.

Daarna loop je langs de oude en nieuwe ketels en krijg je van alles te horen over de ingrediënten (zoals gerst, hop, gist, mout en bronwater) en het brouwproces, dat z’n vijf weken duurt.

Rondleiding brouwerij Pilsen

Ook krijg je veel informatie over de geschiedenis van pils. Uiteindelijk kom je aan in de 9 kilometer lange kelders van de brouwerij (12-20 meter onder de grond), waar je natuurlijk ook een pilsje mag proeven. Deze variant, zonder de laatste filtering en het pasteuriseren om kwaliteit langer te behouden, is ook in een paar kroegen in Pilsen te verkrijgen. Inmiddels zijn de kelders trouwens te klein geworden voor Pilsner Urquell, dus inmiddels vindt de koude gisting plaats in moderne tanks.

Bier proeven bij Pilsner Urquell

Hierna kom je uit bij de souvenirwinkel van Pilsner Urquell en kun je een pilsje drinken in een van de grootste pubs van Tsjechië: Na Spilce.

Brouwerijmuseum

Een korter uitstapje is het brouwerijmuseum in het centrum, vlak bij de toegang tot het stelsel van ondergrondse gangen en eetcafé Na Parkánu. In het brouwerijmuseum staan oude gereedschappen die werden gebruikt bij het bierbrouwen, oude bierflessen en -pullen en nog meer museumstukken die te maken hebben met het brouwen, bottelen, schenken en drinken van bier. Niet alleen van Pilsner Urquell en Gambrinus (de bieren die nu nog steeds in Pilsen worden gebrouwen), maar ook van de vroegere brouwerijen Prior en Světovar. Maar je ziet er ook hoe het gistproces al werd toegepast in het oude Egypte.

Biermuseum in Pilsen, Tsjechie

Microbrouwerij en bierspa Purkmistr

Nou ben ik zelf geen enorme bierliefhebber (hoewel de biertjes in Pilsen me best smaakten), maar er was één plek waar ik echt een heerlijke ochtend had: bij brouwerij Purkmistr (van het woord burgemeester). Deze is gevestigd in een boerderij uit de 17e eeuw, die is omgebouwd tot een echt bier-Walhalla met als hoogtepunt de bier-wellness.

In de bierspa gaat alles er heel relaxt en discreet aan toe. Eerst krijg je een polsbandje (voor je kluisje), een handdoek en een laken om om je heen te wikkelen. Na het omkleden in de dames- of herenkleedruimte ga je douchen in een van de douchecabines. Dan krijg je een bad toegewezen.

Bierbad in Pilsen, Tsjechie

Privacy

Tussen de baden zitten deuren waarvan je zelf kunt beslissen of je ze open of dicht wilt hebben. Je kunt ook een badsessie voor twee personen boeken. Recht voor je zie je een kunstmatig watervalletje dat een rustgevend geluid geeft, en een klok die aangeeft hoe lang je nog in het bad mag blijven liggen. Elk bad heeft een eigen tap, waaruit je zoveel biertjes mag tappen als je wilt.

Bierspa in Pilsen, Tsjechie

Voor na je Tsjechische bierbad

Als de tijd erop zit, wikkel je het laken weer om je heen en word je door een medewerker naar de relaxruimte gebracht, waar je nog meer bier mag drinken als je wilt. Water kan ook 😉 Na afloop kocht ik bij de receptie nog wat verzorgingsproducten met bier erin. En mocht je het je afvragen: ik voelde me helemaal niet plakkerig na zo’n bierbad – wel helemaal ontspannen.

Na mijn bierbad ging ik lunchen in het restaurant van de brouwerij. Uiteraard kun je hier niet alleen eten, maar ook speciaalbiertjes proeven uit de microbrouwerij in de kelder. Zo wordt er in de lente bier met honing gebrouwen, met Saint Patrick groen bier met bijvoorbeeld cannabis of pepermunt, in de zomer witbier, in december kerstbier, enzovoort.

Bier proeven bij brouwerij Purkmistr in Pilsen

Mocht je je afvragen waarom een Tsjechische brouwerij een kameel in zijn logo heeft… Dat vroeg ik me ook af. Het blijkt dat de inwoners van Pilsen tijdens een mislukte belegering door de Hussieten een kameel uit hun kamp hebben gestolen. Zo werd de kameel een soort symbool van onoverwinnelijkheid en kwam hij in het wapen van Pilsen en het logo van Purkmistr terecht.

The Pub

Tot slot nog een tip voor degenen die echt van doordrinken houden. Bij The Pub in het centrum van Pilsen heeft elke tafel zijn eigen tap, zodat je helemaal los kunt gaan. Bovendien wordt op een scorebord (kleintjes op de tafels en een grote aan de muur) bijgehouden welke tafel al de meeste pilsjes heeft weggewerkt. De Pub is erg populair, dus het kan handig zijn om een tafeltje te bespreken als je dit spelletje wilt meespelen.

Bier drinken bij The Pub in Pilsen

Meer bier drinken in Pilsen

Natuurlijk kun je op nog veel meer plaatsen bier drinken in Pilsen. Kijk maar eens in mijn blogpost over uit eten gaan in Pilsen. Daar vind je bijvoorbeeld microbrouwerij Beer Factory en microbrouwerij Groll. Al met al kun je makkelijk een weekendje vullen met het bezoeken van bierbrouwerijen, het nemen van een bierbad en het drinken van pils en allerlei speciaalbieren. En nog tegen vriendelijke prijzen ook. Ideaal voor en weekendje weg met vrienden of vriendinnen, of een vrijgezellenfeest misschien. Proost!

Lees verder voor andere bezienswaardigheden in Pilsen en Pilsen in kerstsfeer. Meer van Pilsen zien? Bekijk deze video die ik maakte tijdens mijn bezoek. Je kunt je dan meteen abonneren als je geen nieuwe reisvideo’s over Tsjechië wilt missen.

Meer informatie vind je op de website van Czech Tourism en de website van Visit Pilsen.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Ik werd uitgenodigd om Pilsen te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.