oude plein praag stedentrip

Praag in één dag: wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden

Praag is een stad waarvan ik nooit genoeg krijg. Steeds als ik er ben, ontdek ik weer nieuwe dingen. Praag in één dag bekijken lijkt dan ook onbegonnen werk. Maar wat doe je als je maar één dag de tijd hebt en de Gouden Stad toch zo goed mogelijk wilt leren kennen? Ik stippelde een route langs de belangrijkste bezienswaardigheden uit, testte hem en maakte veel foto’s.

Let op: de straatjes van Praag kunnen verwarrend zijn en verbindingen met het openbaar vervoer kunnen veranderen. Neem dus zelf een plattegrond van Praag met een actuele overzichtskaart van het openbaar vervoer mee. Ook de prijzen van vluchten kunnen flink variëren. Hier kun je makkelijk de verschillende vluchten naar Praag. En check ook zeker even de mogelijkheid om met de trein naar Praag te gaan.  

Ik begon mijn wandeling bij metrostation Malostranská, een makkelijk te bereiken punt. Je komt er vanaf het vliegveld door bus 119 of de Airport Express naar Dejvická te nemen en dan metrolijn A te nemen maar Malostranská (twee haltes). Ben je met de trein, neem dan vanaf treinstation Hlavní Nádraží eerst voor één halte metrolijn B naar Muzeum. Daar stap je over op metrolijn A naar Malostranská.

Omdat zowel de ochtend- als de middagwandeling beginnen bij metrostation Malostranská, kun je die twee ook omdraaien als je liever eerst naar het centrum wilt.

Ochtend in Praag: de Praagse Burcht

Neem vanaf metrostation Malostranská tram 22 naar Pražský hrad. Als je de straat oversteekt, loop je zo langs de wachtershuisjes het burchtcomplex in. Je kunt zonder toegangskaartje door de burcht lopen. Afhankelijk van welke gebouwen in het complex je wilt bezichtigen, kun je verschillende kaartjes kopen. Loop vanaf het punt waar je bent binnengekomen eerst even naar rechts naar de ingang van de burcht aan het mooie plein Hradčanské náměstí. Daarna loop je terug, achter alle mensen aan die ook de Vituskathedraal, het Královský Palác (Koningspaleis) en natuurlijk het Gouden Straatje (Zlatá ulice – inmiddels ook afgesloten met toegangspoortjes) willen zien.

Praag Gouden Straatje

Het uitzicht over de stad is hier schitterend.

Praag vanaf de burcht

Helemaal aan de andere kant van het burchtcomplex kun je via de Stáré zámecké schody (Oude Slottrap) weer afdalen naar je beginpunt: metrostation Malostranská.

Praag trap naar Malostranska

 

Middag in Praag: Karelsbrug, Oude Stad, Wenceslausplein

Om van halte Malostranská naar het centrum te lopen, kun je door Letenská naar Malostranské náměstí (Plein Kleine Zijde) lopen en dan door Mostecká naar de Karelsbrug. In dat geval kom je langs enkele kerken die hebben bijgedragen aan een van de bijnamen van Praag: Stad van de Honderd Torens. Ik koos ervoor om vanaf Malostranská door U lužického semináře omlaag naar de rivier te lopen. In dat geval kom je langs een van de smalste straatjes ter wereld – het is zelfs zo smal dat er een stoplicht in is geplaatst, omdat het te smal is om elkaar te passeren.

Praag steegje

Beide routes brengen je bij de Karelsbrug. Je bevindt je nu bij Kampa, een rustig stukje Praag met bruggen vol slotjes en het waterrad in de Čertovka. Dit wordt wel het Venetië van Praag genoemd en je kunt er dan ook een boottochtje maken.

Praag Kampa

Als je de Karelsbrug op loopt, sta je op een van de bekendste trekpleisters van de stad. En als je om je heen kijkt, kun je er ook nog een heleboel zien liggen. Aan de kant waar je vandaan komt, zie je de burchtheuvel liggen. Aan de kant waar je naartoe loopt, staat langs het water het Nationaal Theater (Narodní divadlo) van Praag. Er is nog veel meer te zien, maar voor een opsomming van alle bezienswaardige plekken in Praag kun je beter een reisgids raadplegen. In ieder geval is het de moeite waard om niet te snel over de brug te wandelen, maar goed om je heen te kijken.

Praag Karelsbrug

Vanaf de Karelsbrug loop je gewoon rechtdoor door Karlova.

Praag Karlova


Zo kom je via Malé náměstí vanzelf op het Plein Oude Stad (Staroměstské náměstí) terecht, waar onder andere de beroemde astronomische klok en de Týnkerk te vinden zijn.

Praag Plein Oude Stad

Loop rechtdoor over het plein en hou aan het andere uiteinde rechts aan. Als je de straat Celetná in loopt, kom je uit bij de Kruittoren (Prašná brána) en Obecní dům (het Representatiehuis).

Praag Kruittoren Representatiehuis

Loop een stukje terug en dan linksaf over Ovocný Trh. Als je nu links aanhoudt, kom je op het lange Václavské náměstí – het Wenceslausplein. Aan dit plein vind je statige gebouwen zoals Hotel Europa en aan het andere uiteinde het Nationaal Museum (Národní muzeum).

Praag Wenceslausplein

Je bent nu weer vlak bij treinstation Hlavní Nádraží (één halte met de metro vanaf Muzeum of boven aan het Wenceslausplein naar links lopen). Voor het vliegveld neem je op Muzeum de metro naar Dejvická en daar bus 119, of de metro de andere kant op naar Hlavní Nádraží voor de Airport Express die voor het station vertrekt.

Wat heb je gemist?

Je hebt nu heel veel gezien, maar helaas ook nog van alles gemist, zoals:

De Petřínheuvel is echt een van mijn favoriete stukjes Praag. Als je het niet vervelend vindt om er een lange dag van te maken, kun je ook eerst vanaf metrohalte Malostranská tram 12, 20 of 22 naar Újezd nemen en daar in de kabelbaan naar de Petřínheuvel stappen. Daar kun je door het park en langs de uitkijktoren, het Strahovklooster, Loreta en verschillende paleizen naar de Praagse Burcht (Pražský hrad) lopen en dan de rest van de wandeling maken.

Fietsen in Praag

Vind je het te veel gedoe om zelf de weg te vinden langs al die bezienswaardigheden in Praag? Dan kun je ook heel makkelijk online een excursie boeken voor tijdens je stedentrip Praag. Met de fiets bijvoorbeeld – dan leg je toch makkelijker wat grotere afstanden af. Wat denk je van deze fietsexcursies:

Hier boek je makkelijk een huurfiets of fietstour met Nederlandse gids in Praag

Met een gids door Praag wandelen

Fiets je liever niet door een vreemde stad? Dan kun je ook kiezen voor een wandeling met een gids. Ik vond bijvoorbeeld de volgende wandelingen:

  • Een voordelige zomerwandeling inclusief een drankje
  • Een wandeling met een Nederlandse gids door het oude centrum
  • Een wandeling met een wijnproeverij
  • Een bierwandeling door Praag

Deze tours kun je makkelijk online boeken en je hoeft pas ter plekke te betalen.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

4 reacties

  1. Ik deed het op de fiets. Vier dagen de stad verkend en een fietstocht vanuit de stad naar Karlstejn gemaakt. Praag is een mooi stad om te bezoeken. Ik kijk er met plezier op terug en ga er vast nog wel eens heen. De fietstocht terug naar huis was ook enerverend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.