Uitstapjes in Noordwest-Tsjechië + een mooie plek om te kamperen

De eerste helft van onze vakantie in Tsjechië brachten we dit jaar door in West-Bohemen. Op één heftige onweersnacht na was het prachtig weer. Gelukkig hadden we een mooie plek op camping Na Spici, met wat boompjes eromheen voor de nodige schaduw en tegenover de speeltuin, zodat de kinderen lekker hun gang konden gaan. Verder maakten we een paar leuke uitstapjes die ik in deze blogpost voor je op een rij zet.

Horní Hrad

Dit kasteel is ernstig in verval geraakt en wordt nu gerestaureerd. De ligging is prachtig en verder was het vooral… apart. Het is één groot werk in uitvoering en in een deel van het kasteel was een soort spookhuis gemaakt met oplichtende schedels en spinnen. Ook kwamen we in aanraking met een vleermuis. Spannend!

Karlový Vary

Bron-in-Karlovy-Vary

In dit kuuroord borrelt van diep onder de grond mineraalwater op. De temperatuur van het water varieert tussen ongeveer 30 en 75 graden en hoewel het meestal gewoon uit een kraantje komt, is er ook een bron die een waterkolom 2 tot 14 meter hoog uitstoot. Boven veel bronnen zijn zuilengalerijen gebouwd voor flanerende kuurgasten. We hebben het water geproefd uit de speciale bekertjes met een soort ingebouwd rietje. Hoewel ze het water niet lekker vonden, vonden de kinderen het erg leuk om van de ene bron naar de volgende te lopen en te ontdekken hoe warm dit water was en of het nog steeds zo vies smaakte. Van de hoog spuitende waterbron konden ze hun ogen helemaal niet losmaken. Ook zijn we met de kabelbaan naar de uitzichttoren gegaan en hebben we de Russische kerk gezien.

Glasfabriek Moser

Tijdens een korte rondleiding zagen we de eerste productiefase van ‘het glas der koningen/de koning der glazen’. Wanneer het hete glas langs werd gereden op weg naar de afkoelruimte, konden we van een afstand voelen hoe ontzettend heet het is (1400 graden). De kwaliteitseisen zijn hoog: 60% wordt bij de eerste controle afgekeurd. Het museum was wat minder aan de kinderen besteed, maar het glasblazen was een spectaculair gezicht.

Natuurreservaat SOOS en kasteel Ostroh

Bron-in-natuurpark-Soos

In dit natuurgebied komt de vulkanische activiteit van deze regio tot uitdrukking in borrelende modderpoelen. Er was een mooi wandelpad en het stonk er flink naar zwavel. Door de opgedroogde mineralen zag de aarde er vreemd uit en overal pruttelde het. Een half verteerde schoenzool in de modder maakte het extra spannend… We namen nog even een kijkje in het dinosaurusmuseum en het streekmuseum en reden toen naar kasteel Ostroh. Daar keken we wat rond en aten we ijs. Alweer zo’n hete dag!

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Tsjechië? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Mijnbouwmuseum Krásno en Loket

Na een heerlijk kopje kippensoep in een echte dorpskroeg konden we dit mijnbouwmuseum in. Het was nogal uitgestorven in het museum, maar wij hebben het er allemaal erg naar ons zin gehad. Er stonden veel treinstellen waar je gewoon op en in mocht. Er reed een treintje door een nagebouwde mijngang en in verschillende gebouwen was van alles te zien over mijnbouw in verschillende periodes. Toen gingen we naar het vestingstadje Loket, waar in het kasteel een wel erg lugubere folterexpositie was. We liepen nog wat rond en aten ijs en lázenské oplatky (grote, dunne wafels uit deze regio).

Márianské Lázne

Ook in dit kuuroord mineraalwaterbronnen en zuilengalerijen, dus we hadden onze bekertjes uit Karlový Vary weer meegenomen. Verder is hier een ‘zingende’ fontein die om de twee uur op klassieke muziek op allerlei verschillende manieren spuit. We aten pannenkoekjes onder de 120 meter lange zuilengalerij en wandelden rustig rond. Mooi om te zien dat elke badplaats zijn uitstraling heeft.

Verjaardag en naar Frantiskový Lázne

Vandaag werd onze jongste dochter vier! De caravan was van binnen en buiten versierd en er waren natuurlijk cadeautjes en taart. Daarna gingen we naar Frantiskové Lázne, een kuuroord met allemaal okergele gebouwen, mineraalwater dat opborrelt in glazen cilinders en een prachtig zwembad. Het zwembad was ruim, modern en heerlijk rustig. Leuk om nu eens echt te gaan baden in een van de badplaatsen hier!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.