reisgids Tsjechië

Reishandboek Tsjechië: een handige en compacte reisgids

Ik ben fan van de compacte reisgidsen van Uitgeverij Elmar en ben dan ook heel blij dat er ook zo’n handige reisgids over Tsjechië bestaat. Hij past makkelijk in je rugzak of zelfs in je zak en er staat zoveel handige informatie in! Het Reishandboek Tsjechië (geschreven door Jan Willem Hamel) gaat dan ook zeker mee als wij naar Tsjechië gaan. Handig om informatie over bezienswaardigheden op te zoeken, maar ook voor achtergrond informatie over bijvoorbeeld de interessante geschiedenis of de mooie natuur van Tsjechië.

De winnaars van de winactie zijn inmiddels bekendgemaakt.

Achtergrondinformatie over Tsjechië

Het eerste deel van deze reisgids Tsjechië bestaat uit achtergrondinformatie over dit land (dat echt een van onze favoriete vakantielanden is). Om te beginnen vertelt de schrijver van de reisgids uitgebreid over de geschiedenis van Tsjechië. Het is een turbulente geschiedenis, waarvan de sporen uiteraard nog altijd terug te vinden zijn in het straatbeeld. Denk alleen maar aan de vele kastelen die Tsjechië rijk is, maar wij bezochten deze zomer bijvoorbeeld ook een restant van het IJzeren Gordijn. Ook als je geïnteresseerd bent in Oostblok-architectuur kom je in Tsjechië goed aan je trekken.

Maar behalve informatie over de geschiedenis van Tsjechië bevat het Reishandboek Tsjechië ook informatie over onder andere:

 • Geomorfologie, geologie en geografie
 • Flora en fauna
 • Klimaat
 • Religie
 • Politiek en staatsinrichting
 • Bevolking
 • Taal
 • Economie
 • Kunst
 • Architectuur
 • Folklore
 • Gastronomie
 • Gezondheid

Praktische informatie over Tsjechië

Na al deze informatie schotelt deze reisgids Tsjechië je een handig stukje met praktische informatie voor over verschillende manieren om naar én binnen Tsjechië te reizen. Een A-Z-gedeelte beantwoordt vervolgens allerlei vragen, van vragen over reizen met de Auto in Tsjechië tot info over Ziekenhuizen.

reisgids Tsjechië
Afbeelding met dank aan Uitgeverij Elmar

Bezienswaardigheden in Tsjechië

Maar dan nu mijn favoriete gedeelte van deze reisgids Tsjechië: dat over de bezienswaardigheden in Tsjechië. Afgelopen zomer maakten wij een rondreis Tsjechië langs (voor ons) bekende en minder bekende plekjes in Tsjechië en wat zagen we weer veel moois! Ik denk dat we nooit uitgekeken raken op dit land.

De bezienswaardigheden in het Reishandboek Tsjechië zijn verdeeld in de volgende regio’s:

Al deze informatie wordt aantrekkelijk gepresenteerd met kaarten en kleurenfoto’s erbij.

Toen het Reishandboek Tsjechië uitkwam, waren wij net terug van onze meest recente rondreis door Tsjechië. Bij het doorbladeren van de reisgids kwam ik dan ook veel bekende plekjes tegen. We waren namelijk begonnen bij de Tsjechische kuuroorden, waar we ook Pilsen en Cheb bezochten. Daarna verbleven we een tijdje in Zuid-Bohemen, waar we onder andere naar het Lipnomeer en Český Krumlov gingen. Vervolgens verhuisden we naar Zuid-Moravië, waar we ten zuiden van Brno bleven. Tot slot zochten we een camping in het Boheems Paradijs op om te wandelen in de rotssteden en een uitstapje naar Praag te maken.

Maar de gids prikkelde ook meteen weer zin om plannen te gaan maken voor een volgende vakantie in Tsjechië. De regio’s Oost-Bohemen, Noord-Moravië en Tsjechisch Silezië zijn bij ons nog grotendeels onbekend, maar ook in de regio’s die we wel al meerdere keren hebben bezocht, zag ik weer nieuwe dingen staan. Sowieso beviel het ons heel goed om weer in Tsjechië te zijn: de gezellige dorpjes en stadjes, de vele kastelen (meer dan 2000!), de industriële monumenten, de mooie natuur en (toch ook mooi meegenomen) de betaalbare prijzen. We zullen dus zeker gauw weer terugkomen.

Waar is Reishandboek Tsjechië verkrijgbaar?

Ben jij ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan is deze reisgids zeker een aanrader.

Reishandboek Tsjechië van Jan Willem Hamel (ISBN 9789038928845) verscheen in augustus 2023 bij Uitgeverij Elmar. Deze praktische en culturele reisgids vol bezienswaardigheden heeft 256 bladzijden en kost € 18,99.

De winnaars van de winactie zijn inmiddels bekendgemaakt.

Ik kreeg deze reisgids van de uitgever om erover te schrijven op Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

8 reacties

 1. Tsjechië staat hoog op mijn lijstje, om te gaan wandelen door de mooie natuurgebieden die er zijn. Een mooie reisgids komt daarbij zeker van pas! Ik zou onder andere graag een kijkje willen nemen in Dolni Morava bij de Sky Bridge!

 2. Afgelopen jaar hebben we een rondreis door Tsjechie gemaakt. Cesky Raj is prachtig en je kunt er allerlei wandelingen maken. We waren echter ook erg onder de indruk van de omgeving van de Pravcicka Brana. Hier heeft een aantal jaren geleden een grote brand gewoed. Het landschap ziet eruit als ern mikadospel, waar bomen als zwarte stokjes het beeld bepalen. Gelukkig zie je her en er ook weer kleine tekenen van herstel. Voor ons was het de eerste keer dat we Tsjechië bezochten. Het was zeer de moeite waard.

 3. Afgelopen zomer zijn wij voor het eerst in Tsjechië geweest; in de Oost-Bohemen en Praag. En … we zijn zó enthousiast, dat we nog veel meer van Tsjechië willen zien. Bovenaan ons lijstje staat Zuid-Bohemen met het Lipnomeer. En hoe leuk is het dan, om voor te bereiden en weg te dromen met een reisgids die ook tijdens de reis weer goed van pas komt!

  • Als jonge jongen al vaak in Tsjechië geweest met mijn ouders, nu zelf Tsjechië opnieuw aan het ontdekken. Vorig jaar zijn we een aantal dagen in Pilsen en bij de ‘Kuuroorden steden’ in het westen geweest. Dit jaar hebben we twee weken in Liberec gezeten, een uitstekende plek voor vele prachtige wandelingen. Tsjechië blijft ons verbazen, zo zijn we nog lang niet klaar met het ontdekken er van.

 4. Afgelopen zomer voor het eerst in Tsjechië geweest, heeft ons aangenaam verrast en smaakt naar meer. We zijn in Praag geweest, mooie wandelingen gemaakt in Boheems paradijs (ritsen Prachov) en Reuzengebergte.
  We zijn van plan om zeker nog terug te gaan en dan (camper)rondreis naar Boheems Zwitserland, Lipnomeer, Brno, Ardspach en met deze reisgids krijgen we vast nog veel meer inspiratie uit deze reisgids! 🌸🥾⛰️

 5. Wat een inspirerende site!! Zodanig zelfs dat we Tsjechië op het zomerlijstje hebben gezet en niet kunnen wachten om Boheems Paradijs, Zuid-Bohemen, Moravië en zo veel meer nog te bezoeken!

 6. Wij gaan binnenkort voor het eerst naar Tsjechië. We zitten aan het Lipnomeer. Ik ben heel benieuwd hoe het daar is en wat we allemaal voor moois gaan ontdekken.
  Deze mooie reisgids zou daar heel goed bij kunnen helpen 😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.