reuzengebergte krakonos tsjechie

De Grote Vriendelijke Reus van het Reuzengebergte in Tsjechië

Overal in het Reuzengebergte (Krkonoše in het Tsjechisch) kom je hem tegen: een grote, vriendelijke reus met de naam Krakonoš. De Tsjechische schrijfster Božena Šimková schreef zelfs een reeks sprookjes over Krakonoš, waarvan ook een televisieserie is gemaakt. Vroeger was hij een schimmige geest die dit berggebied in Tsjechië beschermde. Maar sinds het begin van de twintigste eeuw nam hij de gestalte aan waarin je hem nu nog regelmatig tegenkomt in het Reuzengebergte: een reus met een baard, mantel, hoed en wandelstok.

De reus Krakonos in het Reuzengebergte in Tsjechie
Krakonoš en zijn helpers

Maar dat is niet de enige gedaante die hij kan aannemen. Krakonoš kan namelijk veranderen in elk gewenst mens en dier. Er zijn zelfs afbeeldingen waarop hij een combinatie is van de kop van een adelaar met het gewei van een hert, de romp van een leeuw met de poten van een geit en een dubbele staart.

De reus Krakonos in het Reuzengebergte in Tsjechie
Krakonoš in het ambachtsmuseum van het Reuzengebergte in Poniklá

Hoe hij er ook uitziet, hij houdt nog altijd een beschermend oogje in het zeil in het Tsjechische Reuzengebergte. Ook wandelaars, fietsers en andere mensen die hier op bezoek komen, houdt hij in de gaten. Daarbij krijgt hij hulp van een slimme Vlaamse gaai, die vlug rondvliegt en hem alles vertelt wat hij onderweg ziet, Hanče, een zorgzame moeder die alle mooiste plekjes en leukste evenementen kent, en een boswachter die zorgt voor goede bewegwijzering, plattegronden en educatieve paden. Bovendien is de boswachter gek op sport en let hij extra goed op alle wandelaars, fietsers en skiërs in het Reuzengebergte.

Reuzengebergte voor kinderen

Aan de hand van deze figuren wordt een vakantie met kinderen in het Reuzengebergte extra leuk. Krakonoš en het lieve moedertje komen regelmatig langs op evenementen. Tekeningen van de reus, de vogel, Hanče en de boswachter zijn onder andere te zien op de fietsbussen die hier van mei tot september rijden en waarmee je – met fiets en al – naar een hoog punt kunt rijden om vervolgens lekker bergafwaarts te fietsen (denk wel aan een helm, dat is wel zo veilig). Ook sommige skiliften zijn in de zomer beschikbaar om zonder inspanning bergopwaarts te gaan. Op die manier zijn 23 lange fietsafdalingen gecreëerd. In totaal heeft nationaal park het Reuzengebergte 400 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes, en nog eens 300 in de lagere gedeeltes die grenzen aan het gebergte.

Snezka, Reuzengebergte, Tsjechie
De Tsjechische kant van het Reuzengebergte vanaf de Sněžka

Van Pec pod Sněžkou naar de top van de Sněžka

Een van de leuke plekken om te bezoeken in het Reuzengebergte is de 1603 meter hoge top van de Sněžka, de hoogste berg in Tsjechië. Snih is het Tsjechische woord voor sneeuw en in het Duits heet de Sněžka dan ook Schneekoppe. In de winter is het Reuzengebergte een populair skigebied met 660 kilometer aan loipes en 190 kilometer aan skipistes, waarvan 80% kunstmatig besneeuwd kan worden als het nodig is.

Snezka, Reuzengebergte, Tsjechie
De Poolse kant van het Reuzengebergte vanaf de Sněžka

De belangrijkste centra van het Reuzengebergte zijn  Špindlerův Mlýn en Pec pod Sněžkou. In Pec vind je het beginpunt van de nieuwe skilift naar de top van de Sněžka. In de zomer kun je de lift gebruiken om makkelijk bij het beginpunt van twaalf wandelingen te komen. Fietsen mogen niet mee, kinderwagens en rolstoelen wel.

Maar ook de top zelf is een leuk uitje. De grens met Polen loopt er dwars overheen en als je bij een van de wit-rode grensstenen gaat staan, kun je dus je ene voet in Tsjechië en je andere voet in Polen zetten. Verder staan op de top van de Sněžka het hoogste postkantoor van Tsjechië waar je een speciale stempel kunt halen, de Sint Vavřinec-kapel uit de negentiende eeuw, en een hotel en weerstation.

Snezka, Reuzengebergte, Tsjechie
De rood-witte grens op de Sněžka met links het postkantoor en rechts de kapel

Als je in Pec pod Sněžkou in de cabinelift stapt, ben je op 829 meter hoogte. Eerst ga je naar Růžová hora op 1339 meter hoogte. Bij harde wind gaat de lift niet verder dan hier. Bij goed weer kun je zonder overstappen door naar het hoogste punt op 1588 meter. In totaal ben je zo’n 15 minuten onderweg en dan kun je al mooi uitkijken over de Tsjechische kant van het Reuzengebergte. Op de top heb je uitzicht over Tsjechië en Polen.

Vakwerkhuizen in het Reuzengebergte in Tsjechie

Ben je weer beneden in Pec pod Sněžkou, dan kun je daar enkele van de vele houten huizen zien die typisch zijn voor het Reuzengebergte. Meestal zijn ze bruin met wit. maar ook de kleuren groen, rood en geel komen voor. In een van de houten gebouwen in Pec pod Sněžkou is Hotel Hvezda gevestigd, waar je kunt kennismaken met de Tsjechische keuken. Ik kan je de goulash aanraden!

Vakwerkhuizen in het Reuzengebergte in Tsjechie

Špindlerův Mlýn

Een andere populaire plek om te verblijven als je op wintersport- of zomervakantie bent in het Reuzengebergte is Špindlerův Mlýn. Hier vind je allerlei voorzieningen zoals hotels en restaurants, maar ook het langste touwklimpark van het Reuzengebergte (432 meter lang met 32 hindernissen op 3-7 meter hoogte) en een zomerrodelbaan.

Vanuit Spindleruv Mlyn zijn drie wandelingen uitgezet die geschikt zijn voor het hele gezin:

  • Het educatieve pad Mlynářova naučná stezka (1,1 km)
  • De rondwandeling Mlynářovo kolečko (2,8 km)
  • De wandeltocht Mlynářův výšlap (3,1 km)

Zoals je op de foto’s kunt zien had ik prachtig zomerweer in het Reuzengebergte, maar korte tijd later viel op de top van de Sněžka alweer de eerste sneeuw. Zou jij liever in de zomer of in de winter naar het Reuzengebergte in Tsjechië gaan?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Ik werd uitgenodigd om het Reuzengebergte te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

6 reacties

  1. Dat is leuk, Rob. Maar ik vind het prettiger als je mijn tekst niet overneemt op je eigen blog. Zou je mijn tekst willen verwijderen van je blog?

    Wat wel mag, is de eerste alinea overnemen, gevold door Lees verder op [link]. Of natuurlijk zelf een tekst schrijven en daarin verwijzen naar mijn blogpost.

    Alvast bedankt!

  2. Hey Sandra, wij gaan begin juli naar het reuzengebergte en nemen onze labrador, Luka, mee. Mogen honden ook mee in de lift naar boven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.