tsjechie boheems paradijs

Rondreis langs plekken uit Wie is de Mol? in Tsjechië

Heb jij ook zo genoten van Wie is de Mol? in Tsjechië en zou je al die mooie plekken wel eens met eigen ogen willen gaan bekijken? Goed idee! Met deze rondreis kom je langs een heleboel plekken uit Wie is de Mol? in Tsjechië. En je kunt hem zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Start je rondreis langs plekken uit Wie is de Mol? in Tsjechië in Karlsbad

Ik heb bij het samenstellen van deze rondreis niet de volgorde uit de afleveringen van Wie is de Mol? in Tsjechië aangehouden. We beginnen zo dicht mogelijk bij huis, bij de Tsjechische kuuroorden zoals Karlsbad. Karlsbad is met de auto zo’n 785 kilometer rijden. Je kunt er ook met de trein naartoe.

In Wie is de Mol? was vooral het nabijgelegen kuuroord Mariánské Lázně oftewel Marienbad te zien. In deze plaats staat bijvoorbeeld het theater waar de deelnemers foto’s op de goede rijen moesten zetten aan de hand van liedjes. Verder waren de zuilengalerij en enkele fonteinen in Mariánské Lázně te zien, maar ook het Classic Café, hotel Swiss House en Hotel Nové Lázně.

Ook Mariánské Lázně is niet alleen met de auto maar ook met de trein goed bereikbaar. Ik ben er zelf ooit eens met de trein vanuit Cheb naartoe gegaan.

Op zo’n 8,5 km van Karlovy Vary (Karlsbad) liggen de rotsen van rotsen van Svatoš (Svatošské skály), waar de drie laatst overgebleven deelnemers gaan steppen, fietsen en opdrachten moeten maken.

Tussen Karlsbad en Marienbad vond ook het zweefvliegen plaats – om precies te zijn bij Aeroklub Toužim.

Het Centrum Caolinum Nevřeň, met de ondergrondse gangen die vol kaarsjes stonden en waar Charlotte, Rocky en Renée op zoek gingen naar uitspraken over de mol, vind je op een kleine 70 km van Karlsbad. Je bent dan nog 15 km verwijderd van de Tsjechische stad Pilsen (vanuit Nederland ook bereikbaar per trein), waar je de brouwerij kunt bezoeken en een bierbad kunt nemen.

2e stop WIDM-rondreis Tsjechië: Praag

Als deze Wie is de Mol-rondreis je voor het eerst naar Tsjechië brengt, wil je vast ook wel de Tsjechische hoofdstad Praag zien (die uiteraard ook goed bereikbaar is per trein). Dat komt goed uit, want een volgend groepje plekken uit WIDM in Tsjechië bevindt zich net iets ten westen van Praag.

Zo ligt het treinmuseum in Lužná u Rakovníka zo’n 60 km ten westen van Praag, Hier kun je enorme locomotieven zien. Voor de deelnemers aan Wie is de Mol? was dit het startpunt van de opdracht Ontspoord, die plaatsvond in een trein.

Spoorwegmuseum Tsjechië

Ook ten westen van Praag liggen de volgende plekken uit WIDM:

 • openluchtmuseum Mayrau, dat in het teken staat van de mijnbouw (van de opdracht waarbij de deelnemers elkaar moesten uitschakelen en de opdracht met het ophijsen van de kleding)
 • het kasteel van Dobřichovice aan de rivier de Berounka, waar in de vierde aflevering de test en executie plaatsvond
 • de ondergelopen steengroeve Velká Amerika (van de opdracht met het vlot)
 • de opdracht waarbij de deelnemers zinnen moesten maken van woorden op kisten vond plaats op een industrieterrein in Kladno, maar ik weet niet precies waar

3e stop Tsjechische rondreis Wie is de Mol?: Boheems Paradijs

Laten we nog een klein stukje verkassen: naar het Boheems Paradijs. Dit is een van mijn favoriete regio’s in Tsjechië en hier vind je de Prachov-rotsen waar de deelnemers elkaars tekeningen moesten ontcijferen.

tsjechie boheems paradijs

Steden in deze regio die te zien waren in Wie is de Mol? in Tsjechië zijn Hradec Kralové (we zien hotel Boromeum, restaurant InFlagranti en het Museum van Oost-Bohemen) en Mladá Boleslav (met de gevangenis waaruit de deelnemers moesten ontsnappen en restaurant Pivovar Embe.

Ik zou zeker ook even gaan kijken bij Hospitaal Kuks, waar de deelnemers liedjes moesten uitbeelden – zonder te playbacken.

4e stop WIDM-rondreis Tsjechië: Moravië

Deze rondreis langs plekken uit Wie is de Mol? in Tsjechië eindigt waar het voor de kandidaten allemaal begon: in Moravië. Je zou hier Brno als uitvalsbasis kunnen nemen – ook een stad die vanuit Nederland per trein bereikbaar is.

Brno plein Tsjechie

Brno was zelf te zien (de deelnemers moesten foto’s maken in het centrum en die werden opgehangen in het Lužánky-park) en als je in Brno in hetzelfde hotel wilt verblijven als de deelnemers van Wie is de mol?, dan moet je blijkbaar bij Hotel Passage zijn. In het Anybody for a day-hotel in Brno (waar de kamers gebaseerd zijn op bekende films) vond de Escape Room-opdracht plaats.

Rondom Brno vind je de volgende plekken uit Wie is de Mol?

 • de Punkva-grotten die de ene helft van de deelnemers per kano verkende (hier vind je alle info voor een bezoek) – 35 km van Brno
 • het kasteel van Mikulov – 50 km van Brno
 • cultuurlandschap Lednice-Valtice (van de ‘moltainbike’-opdracht en de rondleiding-opdracht bij het kasteel van Valtice) – 55 km van Brno
 • kasteel Jaroslavice, waar de deelnemers ieder in hun eigen kamer geld moesten zoeken én waar de lasergame-opdracht plaatsvond – 67 km van Brno
 • het Loucký-klooster in Znojmo (met de opdracht met de blacklight-ballerina’s) – 68 km van Brno
 • Zlín met de Bat’a-wolkenkrabber (van het abseilen), de Tomáš Baťa-gedenkplek (te zien bij de test en executie in Zlín) en de paternosterlift in de oude Bata-fabriek – een kleine 100 km
 • Het testterrein van vrachtwagen- en autofabrikant Tatra in Kopřivnice. En ik vermoed dat ze de test invulden in het Tatra-museum – 153 km van Brno

Einde van de WIDM-rondreis

Dat was het einde van deze rondreis langs plekken uit Wie is de Mol? in Tsjechië. Vanuit Brno is het dan 1063 km rijden terug naar Utrecht. Maar ik kan je aanraden – ook al was dit geen onderdeel van Wie is de Mol? – om nog een tussenstop te maken aan het Lipnomeer, een heel populaire plek om vakantie te vieren in Tsjechië.

Zou jij deze rondreis voor Molloten willen maken?

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

2 reacties

 1. Hoi Sandra,

  Je beschrijft de reis van Wie is de Mol en vraagt ‘zou je deze rondreis willen maken?’ Die zou ik inderdaad willen maken, kan ik deze ergens boeken.

  Groetjes, Erik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.