Onze favoriete Tsjechische bestemmingen – is dit de ultieme rondreis Tsjechië?

We zijn al meerdere keren op vakantie naar Tsjechië geweest en waarschijnlijk gaan we er deze zomer weer naartoe. Omdat wij het zelf leuk vinden, maar ook omdat de kinderen ernaar vragen. Zij vinden het een geweldig vakantieland. Maar wat nou als je voor de eerste keer naar Tsjechië gaat? Wat is dan een mooie route als je de leukste plekjes wilt bezoeken? Aan de hand van onze ervaringen zou je bijvoorbeeld deze rondreis Tsjechië kunnen maken.

Regio Karlovy Vary

De regio Karlovy Vary (Karlsbad) hebben wij meerdere keren gebruikt als eerste stop in Tsjechië. We hadden er een fijne camping en er is genoeg te doen. Zo bezochten we de kuuroorden Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně, de kastelen Ostroh en Horní Hrad, de borrelende modderpoelen van natuurreservaat SOOS, de glasfabriek van Moser, mijnbouwmuseum Krásno en vestingstadje Loket. Helaas was ik in die jaren nog geen reisblogger en heb ik er dus geen uitgebreid verslag van. Wat ik nog weet, vind je in deze blogpost over de regio Karlovy Vary.  

Bron in natuurpark Soos

Praag en omgeving

Praag wil je vast niet overslaan als je naar Tsjechië gaat – zeker niet als je voor het eerst naar Tsjechië gaat. Praag is een prachtige stad, al kan het er in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. Des te fijner is het om een bezoek aan de Tsjechische hoofdstad af te wisselen met uitstapjes, bijvoorbeeld naar de kastelen Karlštejn, Konopiště en Křivoklát, of naar Kutná Hora. Die uitstapjes maakte ik ook al grotendeels voordat ik reisblogger werd èn voordat ik een digitale camera had – jammer! Misschien kan ik er deze zomer wel naartoe om wat mooie plaatjes te schieten. 

Praag Plein Oude Stad

Český Ráj, Sněžka en Adršpach

Ten noordoosten van Praag ligt een prachtig stukje Tsjechië, zeker als je van wandelen houdt. Kijk maar eens naar deze blogposts over wandelen tussen de rotsformaties van Český Ráj (het Boheems Paradijs), onze afdaling van de Sněžka (de hoogste berg van het Reuzengebergte) en wandelen en varen tussen de rotsen van Adršpach.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Tip: wil jij ook lekker gaan wandelen in Tsjechië? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Brno en omgeving

Ook onze vakantie in Moravië was een succes. We bezochten de stad Brno, Villa Tugendhat, het kasteel in de stad en het kasteel even buiten de stad. We gingen klimmen in een boomklimpark en bezochten een westernpark en een dierentuin met een dinopark. Een echte aanrader zijn de grotten en kloven ten noorden van Brno: Moravský Kras. Ten zuiden van Brno maakten we deze mooie wandeling.

Moravsky kras boot Punkva

Lipno nad Vltavou

Lipno nad Vltavou is de enige plek in Tsjechië die we zowel in de zomer als in de winter hebben gezien. Allebei leuk! In de winter beleefden we er onze allereerste wintersportvakantie bij Landal Marina Lipno, gingen we wandelen op het boomkroonpad en bezochten we Český Krumlov. In de zomer vonden we er een heerlijke camping en gingen we ook al naar Český Krumlov. Tijdens een werkbezoek testte ik bovendien allerlei activiteiten op en om het Lipnomeer zoals downhill biken en steppen, rodelen en varen met een elektroboot. 

Pilsen

Mijn laatste bezoek aan Tsjechië was aan de stad Pilsen. Daar ontdekte ik dat dit dé ultieme stedentrip voor bierliefhebbers is (wat denk je van een bierbad?), maar dat een dagje Pilsen ook zonder bier de moeite waard is. Ben je met kinderen op vakantie in Tsjechië, dan zou je hier bijvoorbeeld Techmania kunnen bezoeken.   

techmania pilsen

Meer rondreizen met de auto door Tsjechië

Zo heb je een hele route door Tsjechië gereden en ben je inmiddels weer aardig richting Duitsland en Nederland aangekomen. Maar je kunt natuurlijk ook een deel van deze rondreis maken. Wij hebben hem ook in stukjes gedaan. Ik hoop dat je iets aan onze ervaringen hebt! 

Meer rondreizen door Tsjechië vind je hier

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.