tsjechie boheems paradijs wandelen

Rondreis Tsjechië: onze tips voor de mooiste plekjes

We zijn al meerdere keren op vakantie naar Tsjechië geweest en deze zomer maakten we een soort ’trip down memory lane’ langs onze favoriete plekjes. Omdat wij het zelf leuk vonden, maar zeker ook omdat de kinderen ernaar vroegen. Zij vinden het namelijk een geweldig vakantieland. Het werd een heerlijke rondreis Tsjechië, waar ook nog eens een heleboel bezienswaardigheden in Tsjechië in zaten die te zien zijn geweest in het televisieprogramma Wie is de mol. Hieronder deel ik onze route met je. Ook handig als je voor de eerste keer naar Tsjechië gaat en in één keer veel van de mooiste plekjes in Tsjechië wilt zien!

1: West-Bohemen (kuuroorden en kastelen)

De regio Karlovy Vary (Karlsbad) hebben wij meerdere keren gebruikt als eerste stop in Tsjechië. We hadden er een fijne camping en er is genoeg te doen. Zo bezochten we de kuuroorden Karlovy Vary, Mariánské Lázně en Františkovy Lázně, de kastelen Ostroh en Horní Hrad, de borrelende modderpoelen van natuurreservaat SOOS, de glasfabriek van Moser, mijnbouwmuseum Krásno en vestingstadje Loket. Helaas was ik in die jaren nog geen reisblogger en heb ik er dus geen uitgebreid verslag van. Wat ik nog weet, vind je in deze blogpost over de regio Karlovy Vary.  

Vanaf dezelfde camping bezochten we ook de steden Cheb en Pilsen. Pilsen is natuurlijk dé ultieme stedentrip voor bierliefhebbers (wat denk je van een bierbad?), maar ook zonder bier is een dagje Pilsen de moeite waard. Ben je met kinderen op vakantie in Tsjechië, dan zou je hier bijvoorbeeld Techmania kunnen bezoeken.   

2. Zuid-Bohemen: Lipno en Český Krumlov

Na 5 nachten in West-Bohemen verhuisden we naar Zuid-Bohemen. Daar brachten we onder andere een bezoek aan Lipno nad Vltavou, de enige plek in Tsjechië die we zowel in de zomer als in de winter hebben gezien. Allebei leuk! In de winter beleefden we er onze allereerste wintersportvakantie bij Landal Marina Lipno, gingen we wandelen op het boomkroonpad en bezochten we Český Krumlov. In de zomer vonden we er een heerlijke camping en gingen we ook naar Český Krumlov voor een rondvaart. Bovendien ondernamen we allerlei activiteiten op en om het Lipnomeer, zoals downhill biken en steppen, rodelen en varen met een elektroboot. 

Český Krumlov

3. Moravië: wijn en Brno en omgeving

Ook onze vakantie in Moravië was een succes. We bezochten de stad Brno, Villa Tugendhat, het kasteel in de stad en het kasteel even buiten de stad. We gingen klimmen in een boomklimpark en bezochten een westernpark en een dierentuin met een dinopark. Een echte aanrader zijn de grotten en kloven ten noorden van Brno: Moravský Kras. Ten zuiden van Brno maakten we deze mooie wandeling.

Moravsky kras boot Punkva

Praag en omgeving

Praag wil je vast niet overslaan als je naar Tsjechië gaat – zeker niet als je voor het eerst naar Tsjechië gaat. Praag is een prachtige stad, al kan het er in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. Des te fijner is het om een bezoek aan de Tsjechische hoofdstad af te wisselen met uitstapjes, bijvoorbeeld naar de kastelen Karlštejn, Konopiště en Křivoklát, of naar Kutná Hora. Die uitstapjes maakte ik ook al grotendeels voordat ik reisblogger werd èn voordat ik een digitale camera had – jammer! Misschien kan ik er deze zomer wel naartoe om wat mooie plaatjes te schieten. 

Praag Plein Oude Stad

Český Ráj, Sněžka en Adršpach

Ten noordoosten van Praag ligt een prachtig stukje Tsjechië, zeker als je van wandelen houdt. Kijk maar eens naar deze blogposts over wandelen tussen de rotsformaties van Český Ráj (het Boheems Paradijs), onze afdaling van de Sněžka (de hoogste berg van het Reuzengebergte) en wandelen en varen tussen de rotsen van Adršpach.

Boheems Paradijs in Tsjechië

Meer rondreizen met de auto door Tsjechië

Zo heb je een hele route door Tsjechië gereden en ben je inmiddels weer aardig richting Duitsland en Nederland aangekomen. Maar je kunt natuurlijk ook een deel van deze rondreis maken. Wij hebben hem ook in stukjes gedaan. Ik hoop dat je iets aan onze ervaringen hebt! 

Meer rondreizen door Tsjechië vind je hier

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.