Wandelen en varen bij de rotsen van Adršpach in Tsjechië

Written by Sandra van Bijsterveld

Ik had er al vaak over gehoord en toen we aan de Poolse kant van het Reuzengebergte kampeerden, gingen we er eindelijk naartoe: de rotsen van Adršpach in Tsjechië. Ik had wel gelezen dat het bij de nabijgelegen Teplické skály rustiger is, maar aan de andere kant had ik gelezen dat je bij de Adršpašské skály (zoals de rotsen van Adršpach in het Tsjechisch heten) ook met een bootje kon varen en dat leek me wel extra leuk. Op naar de rotsen van Adršpach dus! (Later meende ik trouwens te begrijpen dat de twee gebieden in elkaar overlopen, maar dat weet ik niet zeker.)

Parkeren bij de rotsen van Adršpach

Bij aankomst was meteen wel duidelijk dat het bij de rotsen van Adršpach wel aardig toeristisch is. We reden na betaling een groot parkeerterrein op, maar we hadden geluk: het was helemaal niet zo vol. 

Voor alle toeristen die hier komen wandelen is bij de ingang een rijtje winkeltjes met fastfood, souvenirs en wisselkantoors gevestigd – handig als je na het wandelen nog een ijsje wilt eten of wilt aansterken met een snelle Tsjechische hap. Maar wij wandelden meteen richting de rotsen.

Starten bij het meertje van Adršpach

Vlak bij de ingang kwamen we meteen al op een mooie plek terecht. De rotsen worden hier gereflecteerd door een meertje. Allerlei bordjes geven de verschillende routes aan die je vanaf hier kunt lopen.

Wandelen in Adrspach Tsjechie

Rotsformaties met namen

Welke route je ook kiest, je komt al snel langs allerlei rotsbogen en andere rotsformaties. Ze hebben allemaal een naam (zoals Burgemeester met zijn vrouw en Geliefden en hun kus). Maar je mag er natuurlijk in zien wat je wilt. 

Wandelen in Adrspach Tsjechie

De beroemde poort

Ook passeerden we deze oude poort tussen de rotsen, die je zo vaak op foto’s van de rotsen van Adršpach ziet staan. 

Wandelen in Adrspach Tsjechie

We waren zeker niet de enigen die hier aan het wandelen waren, maar het was dan ook hoogseizoen en we vonden het zeker de moeite waard.

Bootje varen bij de rotsen van Adršpach

Voor het varen met het bootje moesten we zelfs een tijdje in de rij staan. Je koopt hiervoor een apart kaartje bij een kassa midden in het rotsgebied en dan is het wachten tot er een bootje aankomt. 

Wandelen in Adrspach Tsjechie

Het bleek een humoristisch tochtje te worden: langs het rondje stonden tuinkabouters en andere rekwisieten en de schipper tapte de ene mop na de andere. Een mooie gelegenheid om mijn Tsjechisch een beetje op te frissen. Ik kon de grappen niet altijd volgen, maar aan de Tsjechen te horen waren het echte dijenkletsers. 

Terug naar de uitgang

Na het boottochtje liepen we via een iets andere route terug naar de uitgang. Het was erg warm die dag, dus we waren toe aan dat ijsje 🙂 

Conclusie: ja, het is toeristisch bij de rotsen van Adršpach, maar we zijn blij dat we er zijn geweest. Zeker leuk om te doen tijdens je vakantie in Tsjechië!

Om te bewaren op Pinterest: 

De rotsen Adršpach in Tsjechië

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *