Route

Tsjechië is vanuit Nederland vrij makkelijk te bereiken met de auto. Maar als je wilt, kun je natuurlijk ook de bus, de trein of het vliegtuig nemen.

Route naar Tsjechië met de auto

Voor een vakantie in Tsjechië rij je heel makkelijk door Duitsland naar Tsjechië. Wat precies de beste route is, hangt af van je vertrekpunt in Nederland en je bestemming in Tsjechië. Laat Google Maps of de navigatie in je auto je de weg wijzen.

Let op: als je in Duitsland van de snelweg af gaat en bijvoorbeeld wilt overnachten op een stadscamping of een stad wilt bezoeken, heb je voor steeds meer Duitse steden een milieusticker nodig. Die milieusticker kun je van tevoren bestellen bij de ANWB. Datzelfde geldt voor het tolvignet voor Oostenrijk (bij bestemmingen in het zuiden van Tsjechië kan het gebeuren dat de snelste route volgens je navigatiesysteem over de Oostenrijkse snelweg loopt).

Eenmaal aangekomen in Tsjechië kun je bij tankstations in de buurt van de grens een tolvignet kopen om gebruik te maken van de Tsjechische snelwegen.

Trein

Je kunt ook helemaal met de trein naar Tsjechië reizen. Zelf reisde ik twee keer met de slaaptrein naar Praag en ik vond dat ideaal: in de namiddag in Amsterdam opstappen, slapen in de trein en ontbijten op het Wenceslasplein. 

Bus

Je moet er wat zitvlees voor hebben, maar je kunt ook heel voordelig de Flixbus naar Praag nemen. Voor de wintersport biedt Interbus handige busverbindingen met Tsjechië aan.

Vliegtuig

Er vertrekken dagelijks vluchten vanuit Nederland naar Praag. Vanuit Praag kun je goed per trein verder reizen naar andere steden in Tsjechië.

Huurauto

Als je ter plekke ook dingen buiten de stad wilt bekijken, kan het handig zijn om een auto te huren. Zelf ben ik (na wisselende ervaringen bij andere verhuurders) erg enthousiast over de huurauto’s van Sunny Cars. Waarom? Omdat ze all-inclusive zijn: er komen niet na de basisprijs of ter plekke nog allerlei kosten bij, maar alles is gedekt én als er iets gebeurt, is er een hulplijn die 24 uur per dag te bereiken is.

Fiets huren

Als je ter plekke met de fiets verder wilt reizen, vind je hier een overzicht van fietsverhuurders in Tsjechië. Ze verhuren niet alleen stadsfietsen, maar ook mountainbikes en vakantiefietsen.