spilberk brno bezienswaardigheden

Kasteel Špilberk in Brno – met mooi uitzicht op de stad

Een van de fijne dingen aan de Tsjechische stad Brno is dat veel bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Zo loop je vanuit het centrum heel makkelijk het park op de burchtheuvel in, richting kasteel Špilberk.

Hrad a pevnost: burcht en vesting

Špilberk is geen kasteel van ridders en jonkvrouwen. Ook is het niet het allereerste begin van de huidige stad Brno. Die basis werd rond het jaar 1000 gelegd, op de plek waar nu het Oude Stadhuis en de Petrus-en-Paulus-kathedraal staan.

Handig: je kunt ook naar Brno reizen met NS International.

Tweehonderd jaar later begon pas de bouw van Špilberk, dat toen nog buiten de stad lag. Later groeide Brno eromheen uit tot de tweede stad van Tsjechië. Intussen gebeurde er van alles op Špilberk en onze gids kon daar mooie verhalen over vertellen.

Spilberk Brno ingang

Zweedse generaal Torstenson

Zo probeerde de Zweedse generaal Torstenson tijdens de Dertigjarige Oorlog (in de eerste helft van de zeventiende eeuw) drie maanden lang Špilberk in te nemen. Maar de dikke muren en strategische ligging maakten dat schier onmogelijk. Toch werd het nog wel even spannend. Torstenson had verzucht dat hij het zou opgeven als hij Brno om twaalf uur ’s middags nog niet zou zijn binnengedrongen. De verdediging van de stad wankelde en even leek het erop dat het toch nog mis zou gaan. Op dat moment kwam iemand op het idee om al om elf uur de klok twaalf keer te laten luiden. De Zweden trapten erin en dropen af. Om dat te vieren, slaat de klok van de Petrus-en-Paulus-kathedraal in Brno nog steeds twaalf keer als het elf uur is.

Spilberk Brno kazematten

Gruwelijke gevangenis

Nadat Špilberk had standgehouden tegen de Zweden werd het een gevangenis voor politieke gevangenen. Het ging er enorm wreed aan toe binnen de muren van de vesting. Wie vijf soorten marteling doorstond zonder de aanklacht te bekennen, was vrij om te gaan. Maar de meesten bekenden meteen bij het zien van de duimschroeven, beenklemmen, brandmerken en rekken waarop gevangenen wel 30 cm werden opgerekt, hoe onschuldig ze ook waren. De wreedheid van deze gevangenis was dan ook berucht in heel Europa.

Spilberk Brno gevangenis

Babinsky de Bandiet

In 1783 werden de ergste martelingen afgeschaft en in 1853 werd de gevangenis gesloten. Een van de bekendste gevangenen uit die laatste, mildere periode van de gevangenis is Babinsky de Bandiet. Hij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat hij zo bekend is geworden, want hij was een meester in het vertellen van sappige verhalen over hoe hij zou zijn ontsnapt met behulp van aanbidsters. Zijn fantasievolle verhalen werden zo beroemd, dat Tsjechische kinderen nu nog liedjes zingen over Babinsky de Bandiet.

Spilberk Brno fundamenten

Van kazerne tot museum

Na de gevangenisperiode werd Špilberk een kazerne, maar tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zaten er weer gevangenen. Nu is de burcht een museum over de geschiedenis van de burcht en de stad Brno. Je vindt er wapens en maquettes uit de verschillende periodes, oude fundamenten, de schatten die in de diepe waterput zijn gevonden en natuurlijk de cellen en martelwerktuigen van de gevangenis. Ook het uitzicht over Brno is de moeite waard.

Spilberk uitzicht Brno

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij werden uitgenodigd om dit kasteel te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.