cesky krumlov burcht

Spoken in Tsjechië: wat gebeurt er toch in deze Tsjechische kastelen?

Het kan ook bijna niet anders in een land met zoveel kastelen: er doen geruchten de ronde over spoken in Tsjechië. Soms is er sprake van moord of een ander dramatisch voorval, soms alleen van mysterieuze geestverschijningen zonder duidelijke aanleiding. Durf jij een bezoek te brengen aan deze Tsjechische spookkastelen?

Spookkastelen in Zuid-Bohemen

In het mooie Český Krumlov in Zuid-Bohemen heeft zich een gruwelijke geschiedenis afgespeeld. In de 17e eeuw woonde Don Julius Caesar d’Austria, de bastaardzoon van koning Rudolf II van Habsburg, in het kasteel van de stad. Hij leed aan schizofrenie en mishandelde zijn vrouw Markéta. Na een van zijn uitbarstingen gooide hij haar lichaam uit het raam. Wonder boven wonder kwam ze op de vuilnisbelt terecht en overleefde de val. Ze verstopte zich bij haar ouders, maar Don Julius Ceasar kwam erachter en beval dat ze terug moest komen. Haar vader, die haar tegenhield, werd gevangen gezet en met de dood bedreigd. Markéta keerde terug. Een dag later, op 18 februari 1608, vermoordde Don Julius haar en verminkte haar lichaam. Hiervoor werd hij door de vorst (zijn vader dus) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij overleefde het nog geen jaar. Tijdens een rondleiding door het kasteel van Český Krumlov kom je langs enkele plekken uit deze duistere periode en kun je aan den lijve ondervinden of de doden hier nog rondwaren. 

cesky krumlov burcht

In het Zvíkov-kasteel in Zuid-Bohemen mislukken foto’s zonder aanwijsbare reden en lopen de batterijen van camera’s spontaan leeg. Veel mensen denken dat de spottende kobold Rarášek hierachter zit. En we mogen nog van geluk spreken: nu laat hij alleen foto’s mislukken, maar vroeger verjaagde hij zelfs bezoekers uit het kasteel.

Het kasteel van Blatná in Zuid-Bohemen is tegenwoordig populair vanwege het schitterende hertenpark. Volgens de legende zou hier een Tempeliersschat verborgen hebben gelegen. De schat zou ooit ontdekt zijn door een slimme schrijver, die erin slaagde om het raadsel te ontcijferen dat verborgen zat in een schilderij dat in de 17e eeuw in het fort hing. Maar de rijkdom die achter het schilderij schuilging, verdween tegelijk met de schrijver. Zou hij hier nog zoekend rondwaren? 

Het spookt ook in West-Bohemen 

In de West-Boheemse stad Cheb vond in 1634 een van de grootste samenzweringen in de Tsjechische geschiedenis plaats. Toen werd hier Albrecht von Wallenstein, de bevelhebber van het leger tijdens de Dertienjarige Oorlog, in opdracht van het Weense hof vermoord. Het Weense hof was bang dat hij te machtig werd en de Habsburgers omver wilde werpen. De moord op Albrecht vond plaats in het huis van Pachelbel, waar nu het Museum van Cheb is gevestigd. Von Wallenstein schijnt nog steeds rond te waren door Cheb. Hij rijdt dan, gekleed in een wit overhemd met een bloedvlek op zijn borst, te paard het kasteel binnen en verdwijnt weer. Een ontmoeting met het spook is helaas niet te garanderen, maar zijn paard kun je in ieder geval zien in het Museum van Cheb. Het is namelijk een van de oudste opgezette paarden van Europa. 

In kasteel Zbiroh jaagt de kelder bezoekers de stuipen op het lijf. Het kasteel staat tussen de steden Pilsen en Praag en heeft veel beroemde eigenaars gehad, zoals Karel IV. De griezelige kelder is één groot doolhof van gangen en cellen. Tijdens het nazi-tijdperk werd de toegang dichtgetimmerd en het is nog altijd onbekend wat er precies achter schuilt.

Spookkastelen in Moravië

Op een uur rijden ten zuiden van de stad Olomouc ligt kasteel Buchlov. Dit is een van de oudste kastelen in Moravië en het werd gebouwd om de oostgrens van Tsjechië te verdedigen. Door de jaren heen werd het kasteel omgebouwd van een gotisch fort tot een comfortabel herenhuis. In juli 1582 werd kasteelheer Jindřich Prakšický van Zástřizl dood aangetroffen bij het kasteel, vermoord met zijn eigen zwaard. Een van de vele verdachten was zijn vrouw, met wie hij een slechte relatie had. Het schijnt dat zij tot op de dag van vandaag als ‘de zwarte dame’ verschijnt in de engste kamer van het kasteel: De kamer der doden. Vroeger werden hier lichamen opgeslagen voordat ze werden begraven. Tegenwoordig is in de kamer der doden een Egyptische mummie te zien. Bij een bezoek aan kasteel Buchlov kun je ook het moordwapen bekijken.

Chateau Milotice in Zuid-Moravië heeft een vervelend probleem: zwarte, vettige voetafdrukken die maar niet weggaan. Het zou wel eens te maken kunnen hebben met het romantische drama dat op dit barokke complex heeft plaatsgevonden. De graaf was zo jaloers op de pastoor die samen met zijn vrouw aan het bidden was, dat hij hem neerschoot. Sindsdien spookt de door verdriet gekwelde gravin door het chateau en laat donkere voetafdrukken achter. Tijdens een rondleiding kun je de kamers bezoeken waar de gravin haar nachten doorbrengt. 

Ook in het kasteel van Lednice, dat zevenhonderd jaar lang door de familie Liechtenstein werd beheerd, dwaalt een geest rond. In een van de moerassen rond het landhuis is een ruiter verdronken en sindsdien zijn er mensen die beweren dat ze de ruiter hebben zien en horen terugkeren naar het kasteel.

Noord-Boheems spookkasteel

Kasteel Lemberk staat ten westen van de stad Liberec en wordt gekweld door raadselachtige geluiden zoals huilen, het geluid van meubels die verschoven worden en orgelmuziek midden in de nacht. Niet alleen mensen, maar ook dieren nemen deze verschijnselen waar en slaan zelfs op de vlucht.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.