villa tugendhad bezienswaardigheden tsjechie

Villa Tugendhat in Brno: futuristische klassieker

Je zal van je ouders maar een groene helling in Tsjechië krijgen, met uitzicht op het kasteel en de binnenstad van Brno. En je zal maar genoeg geld hebben om de architect die je wilt inschakelen (de Duitser Ludwig Mies van der Rohe) carte blanche te geven en materiaal van over de hele wereld te laten importeren. Wat voor moois kan daaruit ontstaan?

Villa Tugendhat voorkant

Sierlijk en strak

Villa Tugendhat is iets heel moois geworden. Sterker nog, mijn mond viel open van de sierlijke lijnen, strakke eenvoud en functionaliteit die hun tijd ver vooruit waren.

Villa Tugendhat achterkant

Onbewoonbaar?

Toen Villa Tugendhat net was gebouwd (de eerste ontwerpen zijn van 1928 en de bewoners konden Kerst 1930 in hun nieuwe woning vieren) was lang niet iedereen enthousiast. In het Duitse tijdschrift Die Form werd publiekelijk de vraag gesteld of een woning met zoveel staal, beton en glas wel bewoonbaar was. Dat was toch alleen iets voor bedrijfspanden?

Villa Tugendhat kinderkamer

Rust en vrijheid

Greta Tugendhat, de vrouw des huizes, antwoordde in een brief dat de grote ruimtes, de regelmatige en terugkerende vormen en de manier waarop de woning is ingedeeld in niveaus haar juist een gevoel van rust en vrijheid gaven. Terwijl ik vanuit het woonvertrek uitkeek over de tuin, kon ik me daar alles bij voorstellen.

Villa Tugendhat stoelen en ramen

Het mooiste komt van buiten

Deze kenmerken zijn door de hele villa doorgevoerd. Zelfs de kinderkamer is strak, zonder tierelantijntjes. De beredenering hierachter was dat de kamer geen opsmuk nodig had, omdat door de grote ramen buiten al genoeg moois te zien was.

Villa Tugendhat uitzicht kinderkamer

Terugkerende vormen

Bepaalde vormen zie je steeds terugkomen, zoals de ronde wanden en trappen en ronde lijnen in stoelen en tafels. De grote, ronde tafel in de woonkamer is verstelbaar in drie formaten: van bridgetafel tot enorme vergadertafel. Zuilen zijn juist niet rond, maar kruisvormig en ook de lichtknopjes vallen op door hun vorm.

Villa Tugendhat tafel

Ramen in de hoofdrol

De ramen in het woonvertrek zijn helemaal indrukwekkend. Twee van de enorme glaspanelen kunnen helemaal in de onderliggende muur zakken, zodat de grens met buiten echt wegvalt. Aan de zijkant is tussen twee glazen wanden een plantenkas gecreëerd. Volgens de bewoonster was het effect hiervan in de winter extra mooi: dan staken de groene planten warm af tegen de besneeuwde helling. Een ander technisch hoogstandje is het circulatiesysteem voor warme en koude lucht.

Moderne klassieker

Tijdens een rondleiding door Villa Tugendhat, die je het beste vooraf kunt reserveren, voel je gewoon dat dit huis heel bijzonder is. Niet voor niets staat het op de monumentenlijst van Unesco. De villa is met recht een klassieker van de moderne architectuur.

Villa Tugendhat zitje

Meer functionalisme in Brno

Maar Villa Tugendhat is niet de enige architectonische bezienswaardigheid die Brno te bieden heeft. Op de website GotoBrno staat een overzicht van verschillende functionalistische bouwwerken in het centrum en daarbuiten. In de stad zijn bezienswaardigheden, dus ook die op het gebied van moderne architectuur, duidelijk bewegwijzerd.

Deze video, waarin ook Villa Tugendhat te zien is, geeft alvast een eerste indruk van wat je zoal tegenkomt.

Al met al bleef ik tijdens onze wandeling door Brno foto’s maken. Deze moderne kant van de stad was een stuk uitgebreider dan ik had gedacht, al kunnen ze natuurlijk niet allemaal zo mooi zijn als Villa Tugendhat.

Handig: je kunt ook naar Brno reizen met NS International.

Brno Cedok

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij werden uitgenodigd om Villa Tugendhat te bezoeken voor Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.