Villa Tugendhat in Brno: futuristische klassieker

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Je zal van je ouders maar een groene helling in Tsjechië krijgen, met uitzicht op het kasteel en de binnenstad van Brno. En je zal maar genoeg geld hebben om de architect die je wilt inschakelen (de Duitser Ludwig Mies van der Rohe) carte blanche te geven en materiaal van over de hele wereld te laten importeren. Wat voor moois kan daaruit ontstaan?

Villa Tugendhat voorkant

Sierlijk en strak

Villa Tugendhat is iets heel moois geworden. Sterker nog, mijn mond viel open van de sierlijke lijnen, strakke eenvoud en functionaliteit die hun tijd ver vooruit waren.

Villa Tugendhat achterkant

Onbewoonbaar?

Toen Villa Tugendhat net was gebouwd (de eerste ontwerpen zijn van 1928 en de bewoners konden Kerst 1930 in hun nieuwe woning vieren) was lang niet iedereen enthousiast. In het Duitse tijdschrift Die Form werd publiekelijk de vraag gesteld of een woning met zoveel staal, beton en glas wel bewoonbaar was. Dat was toch alleen iets voor bedrijfspanden?

Villa Tugendhat kinderkamer

Rust en vrijheid

Greta Tugendhat, de vrouw des huizes, antwoordde in een brief dat de grote ruimtes, de regelmatige en terugkerende vormen en de manier waarop de woning is ingedeeld in niveaus haar juist een gevoel van rust en vrijheid gaven. Terwijl ik vanuit het woonvertrek uitkeek over de tuin, kon ik me daar alles bij voorstellen.

Villa Tugendhat stoelen en ramen

Het mooiste komt van buiten

Deze kenmerken zijn door de hele villa doorgevoerd. Zelfs de kinderkamer is strak, zonder tierelantijntjes. De beredenering hierachter was dat de kamer geen opsmuk nodig had, omdat door de grote ramen buiten al genoeg moois te zien was.

Villa Tugendhat uitzicht kinderkamer

Terugkerende vormen

Bepaalde vormen zie je steeds terugkomen, zoals de ronde wanden en trappen en ronde lijnen in stoelen en tafels. De grote, ronde tafel in de woonkamer is verstelbaar in drie formaten: van bridgetafel tot enorme vergadertafel. Zuilen zijn juist niet rond, maar kruisvormig en ook de lichtknopjes vallen op door hun vorm.

Villa Tugendhat tafel

Ramen in de hoofdrol

De ramen in het woonvertrek zijn helemaal indrukwekkend. Twee van de enorme glaspanelen kunnen helemaal in de onderliggende muur zakken, zodat de grens met buiten echt wegvalt. Aan de zijkant is tussen twee glazen wanden een plantenkas gecreëerd. Volgens de bewoonster was het effect hiervan in de winter extra mooi: dan staken de groene planten warm af tegen de besneeuwde helling. Een ander technisch hoogstandje is het circulatiesysteem voor warme en koude lucht.

Moderne klassieker

Tijdens een rondleiding door Villa Tugendhat, die je het beste vooraf kunt reserveren, voel je gewoon dat dit huis heel bijzonder is. Niet voor niets staat het op de monumentenlijst van Unesco. De villa is met recht een klassieker van de moderne architectuur.

Villa Tugendhat zitje

Meer functionalisme in Brno

Maar Villa Tugendhat is niet de enige architectonische bezienswaardigheid die Brno te bieden heeft. Op de website GotoBrno staat een overzicht van verschillende functionalistische bouwwerken in het centrum en daarbuiten. In de stad zijn bezienswaardigheden, dus ook die op het gebied van moderne architectuur, duidelijk bewegwijzerd.

Deze video, waarin ook Villa Tugendhat te zien is, geeft alvast een eerste indruk van wat je zoal tegenkomt.

Al met al bleef ik tijdens onze wandeling door Brno foto’s maken. Deze moderne kant van de stad was een stuk uitgebreider dan ik had gedacht, al kunnen ze natuurlijk niet allemaal zo mooi zijn als Villa Tugendhat.

Brno Cedok

Om te bewaren op Pinterest: 

villa tugendhat in brno
Ik werd uitgenodigd om Villa Tugendhat te bezoeken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

2 thoughts on “Villa Tugendhat in Brno: futuristische klassieker

  1. Fem says:

    Heel gaaf! En inderdaad heel a-typisch voor 1930! Ben niet per se een groot fan van strak en modern, maar dit is toch erg fraai, die ramen!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *