kerstmarkt tsjechie pilsen plzen

Voordelig naar de Tsjechische kerstmarkten in Brno

Vorig jaar bezocht ik voor het eerst een kerstmarkt in Tsjechië – niet in Praag, maar in Pilsen. Ik vond het enorm gezellig – het ging zelfs nog even sneeuwen! Voor mij smaakte zo’n kerstmarkt in Tsjechië dus wel naar meer. Vandaag stuitte ik op een ander alternatief voor Praag: de kerstmarkten in Brno. Minder toeristisch en dus ook rustiger en voordeliger dan de hoofdstad.

Handig: je kunt ook naar Brno reizen met NS International.

Vier kerstmarkten

Maar is er dan wel genoeg te doen in de tweede stad van Tsjechië? Dat denk ik wel. Brno heeft in de donkere dagen voor kerst vier kerstmarkten:

  • Kerstmarkt op het Vrijheidsplein (Náměstí Svobody), het grootste plein van Brno. Dit was in 1924 het eerste plein in Tsjechië waar in de aanloop naar de feestdagen een verlichte kerstboom werd neergezet. Nu gebeurt dat in veel meer Tsjechische steden en dorpen en natuurlijk staat er ook op dit plein weer één dit jaar. Op vrijdag 29 november 2019, wanneer alle kerstmarkten opengaan, worden de lichtjes aangestoken. Er is dan ook een lichtshow en muziek.
  • Kerststal op het Dominikánské-plein: voor het feestelijk verlichte nieuwe stadhuis staat in december een levensgrote houten kerststal met honderden dieren en religieuze figuren. Daarnaast zijn er ook levende dieren en kun je je verlanglijstje achterlaten in de speciale brievenbus voor brieven aan Ježíšek, die in Tsjechië de cadeautjes brengt met kerst. Op dit plein vindt ook Gourmet Christmas plaats, waarbij bedrijven uit Brno en omgeving lokale en internationale gerechten verkopen, zoals karperfrietjes, exotische curry’s en kerstpizza.
  • Kerstmarkt op de groentemarkt (Zelný trh): dit plein is dé plek als je op zoek bent naar handgemaakte kerstcadeaus en -versieringen, huisgemaakte siroop, peperkoeken, kaarsen, keramiek en smeedwerk. Bij de meer dan 100 kraampjes vind je ongetwijfeld iets dat naar je zin is. Voor kleine kinderen zijn er een draaimolen en een treintje.
  • Kerstmarkt op het Moravische plein (Moravské náměstí): dit is hét plein voor gezinnen die naar Brno komen om in de kerstsfeer te komen. Er is volop lekker eten en je kunt er schaatsen rondom het ruiterstandbeeld. Ook staat hier een 33 meter hoog reuzenrad, waarin je mooi kunt uitkijken over het feestelijk verlichte Brno. De fontein in het midden van het plein wordt voor deze gelegenheid omgebouwd tot een verlichte bar.

Ook leuk zijn de trams die met kerstverlichting door de straten rijden, en de culturele activiteiten die in de aanloop naar kerst worden georganiseerd.

Hapjes, drankjes en souvenirs

Op Tsjechische kerstmarkten is altijd allerlei lekkers te eten en drinken. Peperkoeken bijvoorbeeld, of schoorsteencake (trdelník). Daarbij drink je natuurlijk een warm drankje. Zo blijven je handen meteen lekker warm terwijl je langs de stalletjes met houtsnijwerk, kerstversieringen en warme sokken loopt.

Op de kerstmarkten in Brno kun je niet alleen kiezen uit warme chocolademelk of glühwein. Er is ook nog de plaatselijke warme kerstdrank Turbomošt: hete appelcider, gekruid met kruidnagels, steranijs en kaneel en met een klein shotje appellikeur erbij.

Om verspilling te voorkomen, worden voor deze warme dranken recyclebare bekers gebruikt. Je kunt kiezen uit een keramische mok (70 Kč) en een herbruikbare plastic beker (50 Kč). Ze hebben nog een leuk design ook en zijn dus meteen een leuk souvenir.

Oud en nieuw in Brno

Na de kerstdagen blijft de kerstmarkt op het centrale plein open. Ook rondom oud en nieuw kun je dus nog Turbomošt of glühwein drinken. Als je het nieuwe jaar feestelijk wilt inluiden, kun je terecht in een van de vele clubs en restaurants van Brno. Maar om middernacht moet je echt op het Vrijheidsplein staan als je een feestje wilt vieren.

Liever iets rustiger afscheid nemen van het oude jaar? Het Nationale Theater Brno en het Stadstheater van Brno organiseren meestal een oudejaarsvoorstelling. Ook is er elk jaar een nieuwjaarsconcert van het Philharmonisch Orkest van Brno en een concert in de kathedraal van St. Peter en Paul.

Meer informatie over de kerstmarkten in Brno vind je op de website van het Tsjechische verkeersbureau,en de website Go To Brno.

Andere bezienswaardigheden in Brno

Hoewel de kerstmarkten de stad extra leuk maken, kun je natuurlijk ook de ‘gewone’ bezienswaardigheden van Brno gaan bekijken. Hier vind je een verslag van ons bezoek aan Brno in de zomer.

Brno ligt in Zuid-Moravië en is vanuit Wenen en Praag goed te bereiken met de auto of de trein.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.