Tsjechisch eten: je moet ervan houden. En ik hou ervan! Zeker in de winter vind ik typisch Tsjechische gerechten heerlijk, ook al zijn ze vaak nogal zwaar en niet echt een gezonde keuze. Een paar dagen niet aan de koolhydraten, calorieën en (het gebrek aan) vitaminen denken moet kunnen en dat deed ik dan ook tijdens mijn stedentrip Pilsen (die je trouwens ook per trein kunt doen vanuit Nederland). In deze blogpost laat ik je zien waar je lekker kunt eten in Pilsen, van traditioneel Tsjechisch tot cocktails en burgers.
- Hier vind je mijn Top 10 met mooiste plekken in Tsjechië
- Bekijk hier wat je kunt doen in Tsjechië (of haal alle info in huis met deze reisgidsen over Tsjechië)
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Tsjechië
- Lees hier over de mogelijke routes naar Tsjechië
- Hier verzamel ik de mooiste reizen naar Tsjechië van verschillende reisorganisaties en hier zet ik actuele kortingen en gratis extra’s bij elkaar
Brouwerij Beer Factory
Na mijn aankomst in Pilsen en een wandeling over de kerstmarkt schoof ik aan bij minibrouwerij Beer Factory. Op de begane grond is een restaurant, terwijl in de kelder bier wordt gebrouwen. Want ja, Pilsen en bier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij de bar in het restaurant zag ik meteen al een stel van die mooie koperen ketels staan. Je kunt bij Beer Factory dan ook heel veel verschillende soorten bier proeven. Om te eten bestelde ik een Tsjechische klassieker: rundergoulash (hovězí guláš) met een saus van donker bier en spekknoedels.

Brouwerij Purkmistr
De volgende dag lunchte ik net buiten de stad, bij brouwerij Purkmistr. Dit deed ik in combinatie met een bezoek aan een echte bierspa, waar ik bier dronk in een bierbad. Je leest er alles over in mijn blogpost over Pilsen voor bierliefhebbers. Ik kan je wel alvast verklappen welke Tsjechische klassieker ik hier at: stukjes varkensvlees (vepřový vrabec), spinazie met knoflook en twee verschillende soorten knoedels.
U Salzmannů
’s Avonds at ik in het oudste restaurant van Pilsen: U Salzmannů. Salzmann was degene die Pilsner Urquell-bier bekend maakte in Praag, waarna het steeds bekender en uiteindelijk wereldberoemd werd. Deze plek is favoriet bij locals en het was dan ook een gezellige drukte toen ik er was. Dit is dé plek om een glas Pilsner Urquell te drinken (je weet dat de Tsjechen die per halve liter serveren?) en nog een traditioneel Tsjechisch gerecht te proeven. Ik koos deze keer voor svíčková na smetaně s houskovými knedlíki, brusinkami a šlehačkou (vlees in roomsaus met broodknoedels, cranberry’s en slagroom). Grappig om te weten: de naam van dit gerecht is afkomstig van het Tsjechische woord voor kaars (svíčka). Als je zo lang moest doorwerken dat het al donker werd en je dus bij kaarslicht moest werken, kreeg je extra lekker eten mee van huis en dat was dit gerecht. Als toetje deelde ik met mijn tafelgenoten een stuk honingtaart (medovník).

Šenk na Parkánu
Na Parkánu kun je niet missen als je op stedentrip bent in Pilsen. Deze kroeg (šenk, van het woord schenken) bevindt zich namelijk direct naast het biermuseum (hierover meer in de blogpost over Pilsen voor bierliefhebbers) en de ondergrondse van Pilsen (hierover meer in de blogpost over bezienswaardigheden in Pilsen). Sterker nog: bij aankoop van een ticket voor het museum of een rondleiding door de ondergrondse gangen, krijg je een bon voor een gratis pilsje bij Na Parkánu. Je kunt de bon ook besteden bij U Salzmannů (zie boven), het restaurant bij de Pilsner Urquell-brouwerij en nog één ander restaurant dat op de bon vermeld staat. Behalve dit pilsje koos ik opnieuw voor twee traditionele gerechten uit de Tsjechische keuken: knoflooksoep (česnečka) en eend met rode kool en broodknoedels met stukjes (pečená kachna s karlovarským knedlíkem a se zelím).

Brouwerij Groll
Mijn ‘laatste avondmaal’ in Pilsen at ik bij brouwerij Groll. Hier bestelde mijn Tsjechische gids wat traditionele hapjes voor bij je bier: utopenec (ingemaakte worst) en nakládaný hermelín (ingemaakte kaas). Als hoofdgerecht at ik een gerecht dat erg handig is om te kennen als je vegetarisch wilt eten in Tsjechië: smažený sýr (een soort dikke kaassoufflé). In dit geval was hij gemaakt van schapenkaas en zaten er gekookte aardappels en huisgemaakte tartaarsaus bij. Ik dronk er het ongefilterde en ongepasteuriseerde bier met de naam Lotr bij.

Urban Pub Comix
Even genoeg van klassiek Tsjechisch eten en drinken? In een gebouw uit de 17e eeuw vlak bij het centrale plein van Pilsen zit Comix, een moderne pub in de stijl van urban street art waar heerlijke burgers en cocktails op de kaart staan.

Fellini
Heb je tussendoor toch nog trek? Aan het centrale plein van Pilsen vond ik deze klassieke tearoom: Fellini. Hier kun je uitstekend terecht voor een kopje koffie of warme chocolademelk en eventueel een lekker gebakje.

Zo, en dan nu weer naar mijn havermoutontbijtjes, groentesapjes en maaltijden vol verse groentes. Maar wat was het smullen geblazen in Pilsen!
Meer weten over Pilsen? Lees hier alles over bier in Pilsen, bekijk mijn stadswandeling langs de bezienswaardigheden van Pilsen of kijk hoe de kerstmarkt van Pilsen eruitziet. Op de website van Czech Tourism vind je meer over de Tsjechische keuken. Op de website van Visit Pilsen vind je nog meer restaurants en bars in Pilsen.
Meer van Pilsen zien? Bekijk deze video die ik maakte tijdens mijn bezoek. Je kunt je dan meteen abonneren als je geen nieuwe reisvideo’s over Tsjechië wilt missen.
Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.
Let op: tot 16 februari 2025 krijg je bij Fox Reizen flinke kortingen op rondreizen door Europa. Je vindt deze actie hier op de website van Fox Reizen.




Ik werd uitgenodigd om Pilsen te bezoeken voor Stralend Tsjechië.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.