Uit eten gaan in Tsjechië: wat staat er op het menu?

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Ik ga graag uit eten op vakantie. Zo proef ik de plaatselijke gerechten en hoef ik op de camping niet te koken of af te wassen. In Tsjechië is een hapje eten buiten de deur nog steeds relatief voordelig en dus stappen we regelmatig met z’n vijven een eenvoudige eetgelegenheid binnen.

Uit eten gaan in Tsjechië betekent niet dat je Tsjechisch moet kunnen spreken. Veel Tsjechische restaurants hebben wel een kaart in het Duits, Engels of Nederlands. Maar als je eens een hapje wilt eten in een kleiner tentje, bijvoorbeeld bij een kasteel, in de dierentuin of in een klein dorpsrestaurant, is het toch wel handig om wat veelvoorkomende gerechten te kennen. Ik maakte een lijstje voor je met dingen die vaak op het menu staan:

Vlees

Tsjechen zijn gek op worst. Párek v rohliku is een knakworstje in een broodje (hotdog). Een klobása is een grotere worst, vaak met kečup en hořčice (mosterd).

Een schnitzel heet hier řizek. Staat er vepřový bij, dan is het varkensvlees. Staat er kuřecí, dan is het kip.

Kaas

Vegetariër? Geen probleem. Ook kaas staat vaak op het menu. Smažený sýr is een plak gewone (gele) kaas die is gepaneerd en gefrituurd. Bij smažený hermelín heeft een soort camembert diezelfde bereidingswijze ondergaan.

Iets wat ook veel wordt gebruikt, is Niva. Deze blauwaderkaas wordt bijvoorbeeld samen met kipfilet geserveerd – wat natuurlijk weer niet vegetarisch is.

Andere veelvoorkomende vegetarische snacks zijn trouwens maïskolf (vařená kukuřice) en langoš, een soort pizza van een gefrituurde bodem met ui, kaas en ketchup erop.

Aardappelgerechten

Handig om te weten, vooral bij een vakantie met kinderen in Tsjechië: hranolky zijn frietjes. Aan mayonaise doen ze hier niet echt. Als je daarom vraagt, krijg je meestal Tatarská omáčka, witte saus met kruiden.

Let op: krokety zijn geen vleeskroketten, maar aardappelkroketjes. Ook erg lekker is bramborák: aardappelpannenkoek.

Een ander bijgerecht zijn knedlíky (knoedels) die behalve van aardappels (bramborové) ook van brood (houskové) worden gemaakt.

uit eten gaan in Tsjechië: hoe lees je de menukaart?

Brood

Gewoon brood heet hier chleb en smaakt natuurlijk wel wat anders dan thuis. Vaak zit er komijnzaad in. Rohlíky zijn langwerpige witte broodjes en housky zijn ook broodjes. Ook daar kunnen komijnzaadjes op zitten, of grove zoutkorrels. Ik vind het zelf enorm lekker, maar als je er niet van houdt, zijn er ook broodjes zonder iets erop.

Zoet

Liever iets zoets? Palačinky zijn pannenkoekjes en zmrzlina is ijs. Vanilj en čokoláda wijzen zichzelf, jahoda betekent aardbeien.

Drinken

Bestel je een biertje (pivo) in Tsjechië, dan krijg je bijna altijd een halve liter. Cola is altijd makkelijk natuurlijk – of kies voor de Tsjechische variant Kofola. Vruchtensap (džus) is er vaak in de smaken jablečny (appel), pomeranč (sinaasappel), jahodový (aardbei) of multivitamin. Kava en čaj zijn koffie en thee en vino is wijn (bílé als je witte wilt en červené voor rode).

Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen naar een lekkere Tsjechische maaltijd. Eet smakelijk – Dobrou chut’!

Om te bewaren op Pinterest: 

uit eten in tsjechie

4 thoughts on “Uit eten gaan in Tsjechië: wat staat er op het menu?

 1. Hmmm een varkenskop uitkoken zie ik mezelf nog niet zo gauw doen. Maar ik ben het helemaal met je eens dat authentieke gerechten proeven het leukst is.

 2. André Buijs says:

  Tsjechische leversoep (streekrecept)
  Recept op aanvraag via e-mail..
  Zeer lekker, een aparte specialiteit.

 3. peer says:

  Kun je mij niet een vertaling van het eten b.v snitzel, friet en kip toe sturen ik ga naar brno, buiten de stad naar een pension. Bedankt.
  Peer, pdelft@online.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *