brno restaurant uit eten in brno

Uit eten gaan in Tsjechië: wat staat er op het menu?

Ik ga graag uit eten op vakantie. Zo proef ik de plaatselijke gerechten en hoef ik op de camping niet te koken of af te wassen. In Tsjechië is een hapje eten buiten de deur nog steeds relatief voordelig en dus stappen we regelmatig met z’n vijven een eenvoudige eetgelegenheid binnen.

Uit eten gaan in Tsjechië betekent niet dat je Tsjechisch moet kunnen spreken. Veel Tsjechische restaurants hebben wel een kaart in het Duits, Engels of Nederlands. Maar als je eens een hapje wilt eten in een kleiner tentje, bijvoorbeeld bij een kasteel, in de dierentuin of in een klein dorpsrestaurant, is het toch wel handig om wat veelvoorkomende gerechten te kennen. Ik maakte een lijstje voor je met dingen die vaak op het menu staan:

Vlees

Tsjechen zijn gek op worst. Párek v rohliku is een knakworstje in een broodje (hotdog). Een klobása is een grotere worst, vaak met kečup en hořčice (mosterd).

Een schnitzel heet hier řizek. Staat er vepřový bij, dan is het varkensvlees. Staat er kuřecí, dan is het kip.

Kaas

Vegetariër? Geen probleem. Ook kaas staat vaak op het menu. Smažený sýr is een plak gewone (gele) kaas die is gepaneerd en gefrituurd. Bij smažený hermelín heeft een soort camembert diezelfde bereidingswijze ondergaan.

Iets wat ook veel wordt gebruikt, is Niva. Deze blauwaderkaas wordt bijvoorbeeld samen met kipfilet geserveerd – wat natuurlijk weer niet vegetarisch is.

Andere veelvoorkomende vegetarische snacks zijn trouwens maïskolf (vařená kukuřice) en langoš, een soort pizza van een gefrituurde bodem met ui, kaas en ketchup erop.

Aardappelgerechten

Handig om te weten, vooral bij een vakantie met kinderen in Tsjechië: hranolky zijn frietjes. Aan mayonaise doen ze hier niet echt. Als je daarom vraagt, krijg je meestal Tatarská omáčka, witte saus met kruiden.

Let op: krokety zijn geen vleeskroketten, maar aardappelkroketjes. Ook erg lekker is bramborák: aardappelpannenkoek.

Een ander bijgerecht zijn knedlíky (knoedels) die behalve van aardappels (bramborové) ook van brood (houskové) worden gemaakt.

uit eten gaan in Tsjechië: hoe lees je de menukaart?

Brood

Gewoon brood heet hier chleb en smaakt natuurlijk wel wat anders dan thuis. Vaak zit er komijnzaad in. Rohlíky zijn langwerpige witte broodjes en housky zijn ook broodjes. Ook daar kunnen komijnzaadjes op zitten, of grove zoutkorrels. Ik vind het zelf enorm lekker, maar als je er niet van houdt, zijn er ook broodjes zonder iets erop.

Zoet

Liever iets zoets? Palačinky zijn pannenkoekjes en zmrzlina is ijs. Vanilj en čokoláda wijzen zichzelf, jahoda betekent aardbeien.

Drinken

Bestel je een biertje (pivo) in Tsjechië, dan krijg je bijna altijd een halve liter. Cola is altijd makkelijk natuurlijk – of kies voor de Tsjechische variant Kofola. Vruchtensap (džus) is er vaak in de smaken jablečny (appel), pomeranč (sinaasappel), jahodový (aardbei) of multivitamin. Kava en čaj zijn koffie en thee en vino is wijn (bílé als je witte wilt en červené voor rode).

Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen naar een lekkere Tsjechische maaltijd. Eet smakelijk – Dobrou chut’!

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.