Ik ga graag uit eten op vakantie. Zo proef ik de plaatselijke gerechten en hoef ik op de camping niet te koken of af te wassen. In Tsjechië is een hapje eten buiten de deur nog steeds relatief voordelig en dus stappen we regelmatig met z’n vijven een eenvoudige eetgelegenheid binnen.
- Hier vind je mijn Top 10 met mooiste plekken in Tsjechië
- Bekijk hier wat je kunt doen in Tsjechië (of haal alle info in huis met deze reisgidsen over Tsjechië)
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Tsjechië
- Lees hier over de mogelijke routes naar Tsjechië
- Hier verzamel ik de mooiste reizen naar Tsjechië van verschillende reisorganisaties en hier zet ik actuele kortingen en gratis extra’s bij elkaar
Uit eten gaan in Tsjechië betekent niet dat je Tsjechisch moet kunnen spreken. Veel Tsjechische restaurants hebben wel een kaart in het Duits, Engels of Nederlands. Maar als je eens een hapje wilt eten in een kleiner tentje, bijvoorbeeld bij een kasteel, in de dierentuin of in een klein dorpsrestaurant, is het toch wel handig om wat veelvoorkomende gerechten te kennen. Ik maakte een lijstje voor je met dingen die vaak op het menu staan:
Vlees
Tsjechen zijn gek op worst. Párek v rohliku is een knakworstje in een broodje (hotdog). Een klobása is een grotere worst, vaak met kečup en hořčice (mosterd).
Een schnitzel heet hier řizek. Staat er vepřový bij, dan is het varkensvlees. Staat er kuřecí, dan is het kip.
Kaas
Vegetariër? Geen probleem. Ook kaas staat vaak op het menu. Smažený sýr is een plak gewone (gele) kaas die is gepaneerd en gefrituurd. Bij smažený hermelín heeft een soort camembert diezelfde bereidingswijze ondergaan.
Iets wat ook veel wordt gebruikt, is Niva. Deze blauwaderkaas wordt bijvoorbeeld samen met kipfilet geserveerd – wat natuurlijk weer niet vegetarisch is.
Andere veelvoorkomende vegetarische snacks zijn trouwens maïskolf (vařená kukuřice) en langoš, een soort pizza van een gefrituurde bodem met ui, kaas en ketchup erop.
Aardappelgerechten
Handig om te weten, vooral bij een vakantie met kinderen in Tsjechië: hranolky zijn frietjes. Aan mayonaise doen ze hier niet echt. Als je daarom vraagt, krijg je meestal Tatarská omáčka, witte saus met kruiden.
Let op: krokety zijn geen vleeskroketten, maar aardappelkroketjes. Ook erg lekker is bramborák: aardappelpannenkoek.
Een ander bijgerecht zijn knedlíky (knoedels) die behalve van aardappels (bramborové) ook van brood (houskové) worden gemaakt.

Brood
Gewoon brood heet hier chleb en smaakt natuurlijk wel wat anders dan thuis. Vaak zit er komijnzaad in. Rohlíky zijn langwerpige witte broodjes en housky zijn ook broodjes. Ook daar kunnen komijnzaadjes op zitten, of grove zoutkorrels. Ik vind het zelf enorm lekker, maar als je er niet van houdt, zijn er ook broodjes zonder iets erop.
Zoet
Liever iets zoets? Palačinky zijn pannenkoekjes en zmrzlina is ijs. Vanilj en čokoláda wijzen zichzelf, jahoda betekent aardbeien.
Drinken
Bestel je een biertje (pivo) in Tsjechië, dan krijg je bijna altijd een halve liter. Cola is altijd makkelijk natuurlijk – of kies voor de Tsjechische variant Kofola. Vruchtensap (džus) is er vaak in de smaken jablečny (appel), pomeranč (sinaasappel), jahodový (aardbei) of multivitamin. Kava en čaj zijn koffie en thee en vino is wijn (bílé als je witte wilt en červené voor rode).
Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen naar een lekkere Tsjechische maaltijd. Eet smakelijk – Dobrou chut’!
Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.
Let op: tot 16 februari 2025 krijg je bij Fox Reizen flinke kortingen op rondreizen door Europa. Je vindt deze actie hier op de website van Fox Reizen.




Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
Hmmm een varkenskop uitkoken zie ik mezelf nog niet zo gauw doen. Maar ik ben het helemaal met je eens dat authentieke gerechten proeven het leukst is.
Tsjechische leversoep (streekrecept)
Recept op aanvraag via e-mail..
Zeer lekker, een aparte specialiteit.
Kun je mij niet een vertaling van het eten b.v snitzel, friet en kip toe sturen ik ga naar brno, buiten de stad naar een pension. Bedankt.
Peer, pdelft@online.nl
Kip, friet en schnitzel staan er allemaal in. Komt helemaal goed dus, veel plezier!