boomkroonpad lipno uitzicht meer

Uitkijkpunten in Tsjechië: van boomkroonpad tot televisiemast

Of het nu in de stad of in de natuur is, uitkijkpunten zijn altijd leuk. Van boven ziet alles er toch net weer anders uit en met helder weer kun je soms verbazingwekkend ver kijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet! Hieronder vind je de mooiste uitkijkpunten in Tsjechië: van historische steden tot glooiende landschappen, ze zien er het mooiste uit vanaf een hoge rots, heuvel of toren. Welke uitzichten in Tsjechië kun jij al afvinken?

St. Nicolaasbasiliek in Praag

We beginnen maar eens in een stad – de hoofdstad van Tsjechië zelfs. Praag wordt wel de ‘Stad van Honderd Torens’ genoemd – aan uitzichten geen gebrek hier dus.

Uitzicht burcht praag
Een van de vele mooie uitzichten op Praag

Een wel heel fotogeniek uitkijkpunt is de toren van de St. Nicolaabasiliek in de wijk Malá Strana. Deze klokkentoren deed vroeger dienst als brandtoren en was de laatste toren van de stadsomroeper in Praag. Vanaf de jaren zestig tot de jaren tachtig diende de toren als observatiepost voor de staatsveiligheidsdienst: die hielden vanaf hier de westerse ambassades in de omgeving in de gaten. En nu kun je de toren dus tijdens je stedentrip Praag beklimmen. Het beklimmen van de 215 treden is absoluut de moeite waard. Vanuit de 65 meter hoge toren heb je een geweldig uitzicht op de Karelsbrug, de Moldau en de Praagse Burcht.

Goethe-toren in Karlovy Vary

Nog een stads uitkijkpunt in Tsjechië is de Goethe-toren in het West-Boheemse kuuroord Karlovy Vary. Bezoekers komen hier al sinds de 19e eeuw voor de medische spabehandelingen, waarbij ze behalve baden in en drinken van het mineraalrijke water ook moesten wandelen in de natuur. Daarom vind je rondom de stad Karlovy Vary meerdere wandelroutes naar uitkijktorens. Een daarvan is de neogotische Goethe-toren, die is gebouwd in 1889. Het is de oudste uitkijktoren in Karlovy Vary en hij staat op een 638 meter hoge heuvel. In de toren is een café gevestigd en vanaf het uitkijkplatform kun je onder andere het Ertsgebergte, het Slavkov-bos en de Doupovské-heuvels zien.

Uitkijkpunt Mariánská in Hrubá Skála

Aan uitkijkpunten geen gebrek in het natuurgebied het Boheems Paradijs. Het gebied staat bekend om de hoge zandsteenformaties en zit vol plekken met een spectaculair uitzicht. Een van de beste uitkijkpunten om de rotsen, een kasteel en de ruïne van Trosky te bekijken, is bij uitkijkpunt Mariánská. Deze plek ligt op 1 km van kasteel Hrubá Skala. Deze plek is echt een aanrader voor tijdens de zonsondergang en zonsopkomst.

tsjechie boheems paradijs
Kasteel Hrubá Skála, vlak bij dit uitkijkpunt

Bochten in de rivier de Moldau

De Moldau is een belangrijke rivier in Tsjechië. Hij stroomt onder andere door Praag en Český Krumlov.

tsjechie plaatsje cesky krumlov
De Moldau in Český Krumlov

De kronkelende rivier heeft in het verleden al heel wat kunstenaars geïnspireerd. De componist Bedřich Smetana maakte er zelfs een symfonie over! De mooiste plek om één van de hoefijzervormige meanders van de Moldau te bekijken, is tussen de dam van Kamýk en Orlík, bij het dorp Solenice in Midden-Bohemen.

Televisietoren Praděd

En dan gaan we naar de oostelijke provincie Moravië voor nog meer mooie uitkijkpunten in Tsjechië. Op Praděd, de hoogste berg van Moravië en Silezië, staat al sinds het begin van de 20e eeuw een uitkijktoren. De gotische toren die hier vroeger stond, werd in de jaren zeventig vervangen door een moderne televisietoren van 146,5 meter hoog. De top van de zender staat hiermee op een hoogte van maar liefst 1637,5 meter en is daarmee het hoogste bereikbare punt van Tsjechië. En je hoeft niet eens te klimmen: je kunt gewoon de lift nemen naar het observatiedek op 73 meter hoogte. Het uitzicht is geweldig en reikt tot het Beskiden-gebergte, het Reuzengebergte en zelfs de Alpen en Hoge Tatra in Slowakije. In de televisietoren zijn een restaurant en een hotel gevestigd.

Boomkroonpad in de Beskiden

Ook in Moravië, bij de bergtop Pustevny in het Beskiden-gebergte, staat een opmerkelijke uitkijktoren. Dit rolstoeltoegankelijke boomkroonpad, het Valaška-pad, brengt bezoekers naar een hoogte van 1099 meter. Op de top heb je een geweldig uitzicht over het hele Beskiden-gebergte. Met mooi weer kun je zelfs de bergen in Polen en Slowakije zien. De toren heeft informatiepanelen, ‘hindernissen’ zoals een slingerende houten Himalaya-brug en en glazen skywalk waar je door het glas 22 meter naar beneden kijkt.

Ballonvaart in Zuid-Moravië

De ultieme manier om van bovenaf van het landschap te genieten, is misschien wel een ballonvaart. Ik kan me er alleen maar een voorstelling van proberen te maken, want ik heb zelf nog nooit een ballonvaart gemaakt. Bij een ballonvaart zweeft de ballon meestal zo’n 1000 meter boven de grond en heb je aan alle kanten onbeperkt uitzicht. In Zuid-Moravië kun je op die manier heerlijk over het glooiende landschap met wijngaarden en akkers zweven. De streek heeft wel iets weg van Italië en wordt daarom ook wel ‘Moravisch Toscane’ genoemd.

Kortom, de uitkijkpunten in Tsjechië zijn echt iets om naar uit te kijken!

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.