via ferrata in Tsjechie (Hluboka)

Klimmen op de via ferrata in Hluboká (Zuid-Bohemen)

Tijdens onze rondreis Tsjechië deze zomer deden we het rustig aan, maar gingen we soms ook op pad voor een leuke outdoor-activiteit. Want je kunt in Tsjechië zoveel leuke dingen doen! Deze keer gingen we eens niet gewoon wandelen, maar klimmen. In Hluboká (in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen) is namelijk een 150 meter lange via ferrata aangelegd: een klimparcours dat over een steile rotswand boven de rivier de Moldau loopt.

Het dorpje Holašovice

Onderweg van onze camping in Zuid-Bohemen naar Hluboká maakten we nog wel een tussenstop: in Holašovice. Dit dorpje wordt beschouwd als een van de mooiste dorpjes in Tsjechië, omdat de traditionele Midden-Europese uitstraling zo goed bewaard is gebleven. Er staan 23 boerderijen uit de 18e en 19e eeuw en de opbouw van het dorp stamt zelfs uit de middeleeuwen. De bouwstijl van de boerderijen wordt Zuid-Boheemse volksbarok genoemd en omdat deze stijl hier zo mooi bewaard is gebleven, staat het dorpsaanzicht van Holašovice zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Holasovice in Tsjechie

Aankomst in Hluboká nad Vltavou

Al gauw waren we dan echt in Hluboká – voluit Hluboká nad Vltavou (Hluboká aan de Moldau). We waren hier al eens eerder geweest, maar toen hadden we alleen de dierentuin van Hluboká bezocht. Verder staat Hluboká bekend om het sprookjesachtige kasteel dat je er kunt bezoeken. Het stak mooi af tegen de onweersbui die net passeerde toen wij de auto parkeerden bij het sportcentrum van Hluboká.

kasteel van Hluboka

Uitrusting en instructies

Maar wij kwamen hier om te klimmen. Bij het sportcentrum moesten we even zoeken voordat we konden vinden waar we moesten zijn. Het is namelijk een behoorlijk groot sportcentrum, met meerdere eetgelegenheden, een klimpark, speeltuin, springkussens, pingpongtafels en nog meer activiteiten en voorzieningen. Je kunt er dus nog veel meer dingen doen behalve spullen ophalen om te gaan klimmen.

Uiteindelijk vonden we het juiste loket, dat we herkenden aan de plattegrond van de route van de via ferrata die er hing.

route van de via ferrata in Hluboka

De totale via ferrata bestaat uit drie delen. Wij besloten deel C te gaan klimmen. Dat is ook het enige startpunt waar je met de auto kunt komen. De andere delen zijn alleen via het fietspad tussen Hluboká en Purkarec of per boot bereikbaar. Ook de moeilijkheidsgraad was perfect voor ons, aangezien we geen ervaring hadden met klimmen. Deel A en C van de via ferrata in Hluboká hebben de op één na gemakkelijkste moeilijkheidsgraad (B) en tijdens het klimmen ben je voortdurend vastgeklikt aan de via ferrata. Hierdoor kunnen ook kinderen en beginners het parcours veilig afleggen.

Traject B is NIET geschikt voor beginners. Daar zit ook een groter hoogteverschil in.

Na het betalen (denk eraan om ook contant geld mee te nemen voor de borg) kregen we onze uitrusting, inclusief een demonstratie van hoe we die moesten aantrekken en hoe we onszelf straks aan de veiligheidskabel moesten vastkoppelen. We legden onze helmen, handschoenen en veiligheidsgordels in de auto en reden door het bos naar het startpunt.

Klimmen maar!

Op de parkeerplaats troffen we meerdere klimmers. Sommige waren blijkbaar net klaar, andere wachtten (net als wij) tot er weer een buitje was overgetrokken om daarna te beginnen met klimmen. Toen de bui voorbij was, trokken we onze uitrusting aan zoals ze ons op het sportcentrum hadden laten zien. Daarna koppelden we onszelf vast. We konden beginnen!

via ferrata Hluboka

De route liep langs een rotswand boven de rivier. Eerst was die nog vrij laag, maar hij werd langzaam steeds hoger. De hele tijd bleven onze veiligheidsbeugels vastzitten om een stalen kabel, die ook langs de rotswand liep.

rotsklimmen in Hluboka, Tsjechie

Wat ook veranderde in de loop van de via ferrata, was hoe je je voeten neerzette. Het begon met een makkelijk stuk, waar je je voeten vaak nog op metalen beugels of op stevige stukken steen zette. Verderop was het meer een kwestie van je voeten tegen de rotswand of in kleine gleufjes zetten. Het is daarom wel handig om stevige schoenen aan te hebben als je hier ook gaat klimmen.

via ferrata in Tsjechie (Hluboka)

Onderweg hielpen we elkaar op moeilijke stukjes en het was echt een kick om steeds weer een stukje verder te komen. Toen we klaar waren, was het maar een klein stukje terug lopen over een wandelpad door het bos terug naar de parkeerplaats.

Ook klimmen in Hluboká?

Lijkt je dit ook leuk om te doen? Hier vind je meer informatie over de via ferrata in Hluboká nad Vltavou.

Hoewel de via ferrata geschikt is voor alle leeftijden en klimiveaus, is het wel handig als je:

  • geen hoogtevrees hebt
  • een beetje lenig bent (om je voeten op de goede plekken te kunnen neerzetten
  • een beetje kracht in je armen en benen hebt

Meer tips voor deze regio vind je op deze website over Zuid-Bohemen, en natuurlijk op de website van het Tsjechisch verkeersbureau.

Ben je ook een vakantie in Tsjechië aan het plannen? Dan kan deze reisgids Tsjechië heel handig zijn.

Wij mochten de via ferrata Hluboká proberen om erover te schrijven op Stralend Tsjechië.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Tsjechië deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Tsjechië met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Hongarije, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.